Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Enemmistö maista kertonut ilmastotavoitteistaan

Viimeisimpänä tavoitteistaan Pariisin ilmastokokoukseen kertoi Intia

Ulkomaat
 
Adnan Abidi Reuters
Intia on luvannut kasvattaa muilla kuin fossiilisilla polttoaineilla tuotettavan sähkön määrää.
Intia on luvannut kasvattaa muilla kuin fossiilisilla polttoaineilla tuotettavan sähkön määrää. Kuva: Adnan Abidi Reuters

Selvä enemmistö maailman maista on antanut nyt ilmoituksen päästövähennystavoitteistaan Pariisin ilmastokokousta varten.

Ilmoitusten jättämisen takaraja oli keskiviikkona. Kaikkiaan 146 maailman vajaasta kahdestasadasta maasta on antanut oman ilmoituksensa.

Tästä on kyse

 Pariisin ilmastokokous käynnistyy marras-joulukuun vaihteessa.

 Kokouksen tavoitteena on solmia uusi, kaikkia maita sitova kansainvälinen ilmastosopimus.

 Sopimuksen tavoitteena on pyrkiä ilmaston lämpenemisen pysäyttämiseen.

"Tuli yllätyksenä, että tuli tällainen suma lopuksi", Suomen pääneuvottelija Harri Laurikka sanoo. "Se, että ilmoituksia on tullut näin paljon, on erittäin hyvä viesti. Se kertoo, että monet maat haluavat sopimuksen."

Kaksi viikkoa kestävä Pariisin ilmastokokous alkaa marraskuun lopussa. Kokouksessa on määrä sopia, kuinka paljon maailman maat aikovat vähentää kasvihuonepäästöjään vuoden 2020 jälkeen. Uutta ilmastosopimusta tarvitaan, jotta ilmaston lämpeneminen saataisiin pysäytettyä kahteen asteeseen verrattuna esiteolliseen aikaan.

Ilmastosopimuksen sihteeristön mukaan ilmoitukset jättäneiden maiden päästöt kattavat hieman alle 90 prosenttia maailman päästöistä. Niiden antamat lupaukset vähentäisivät toteutuessaan selvästi päästöjä, mutta eivät pitäisi ilmaston lämpenemistä alle kahdessa asteessa.

Analyytikkojen mukaan ilmastokokousta varten annettujen lupausten perusteella ilmasto lämpenisi 2,7 astetta.

"Nykyisellä toiminnalla ilmaston arvioidaan lämpenevän 3,5 astetta eli vähennys on selvä."

Maailman suurimmista saastuttajista monet olivat antaneet omat lupauksensa jo aiemmin. Kaikkein suurimpia saastuttajia ovat talousmahdit Yhdysvallat ja Kiina.

Kiinassa on viime vuosina herätty enenevässä määrin ympäristöongelmiin, minkä seurauksena maa on ryhtynyt vähentämään päästöjään. Tänä vuonna Kiinan hiilidioksidipäästöjen lisääntyminen on pysähtynyt.

Pariisin ilmastokokousta ajatellen Kiina on luvannut muun muassa pysäyttää kasvihuonepäästöjensä nousun vuoteen 2030 mennessä.

Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama on ottanut ilmastonmuutoksen torjunnan yhdeksi toisen presidenttikautensa keskeisimmistä teemoista. Obama ilmoitti kesällä muun muassa rajoittavansa amerikkalaisvoimaloiden kasvihuonepäästöjä.

EU aikoo sitoutua kasvihuonekaasujen vähentämiseen vähintään 40 prosentilla vuoteen 2030 mennessä. Vertailuvuosi on 1990.

Viimeisin ilmastolupauksensa antanut suuri maa on Intia, joka lupasi muun muassa vähentää päästöjään suhteessa bruttokansantuotteeseen 33–35 prosenttia vuoden 2005 tasosta.

Lisäksi Intia aikoo kasvattaa muilla kuin fossiilisilla polttoaineilla tuotettavan sähkön määrää 40 prosenttiin ja kasvattaa hiilinieluja metsityksellä.

Tavoitteet on tarkoitus saavuttaa vuoteen 2030 mennessä.

Ilmastopolitiikan asiantuntija Samir Saran ajatushautomo Observer Research Foundationista kuvaili uutistoimisto AP:lle Intian tavoitteita kunnianhimoisiksi, kun ottaa huomioon, että esimerkiksi neljänneksellä Intian väestöstä ei ole vielä sähköä.

Maailman rikkaimmista G20-maista vain suuri öljyntuottajamaa Saudi-Arabia oli jättänyt ilmoituksen antamatta. Myös muut suuret öljynviejävaltiot puuttuivat listalta. Laurikan tietojen mukaan ne ovat valmistelemassa omia suunnitelmiaan.

Suuria kysymyksiä kokouksessa tulevat olemaan muun muassa ilmastonvastaisen taistelun rahoittaminen.

Myös kysymykset kehittyvien maiden sekä teollistuneiden maiden vastuunjaosta tulevat olemaan tapetilla.

Koska on hyvin todennäköistä, ettei neuvotteluissa päästä sopuun riittävän suurista päästövähennyksistä, on yksi neuvotteluiden keskeinen aihe jatkosta sopiminen.

"Sen vuoksi pitää sopia jatkoaskeleista, joilla sille kahden asteen polulle päästäisiin."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat