Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Iranin huhuttiin valmistelevan maaoperaatiota Syyriassa

Venäjä jatkoi perjantaina iskujaan, Obama: Resepti katastrofille

Ulkomaat
 
Helsingin Sanomat
Ammar Abdullah Reuters
Yhdysvaltojen johtama liittouma vaati perjantaina Venäjää lopettamaan ilmaiskut Syyriaan. Miehet seisoivat kuopalla Latamnehin kaupungissa, jonka on väitetty aiheutuneen keskiviikkona Venäjän tekemistä ilma-iskuista.
Yhdysvaltojen johtama liittouma vaati perjantaina Venäjää lopettamaan ilmaiskut Syyriaan. Miehet seisoivat kuopalla Latamnehin kaupungissa, jonka on väitetty aiheutuneen keskiviikkona Venäjän tekemistä ilma-iskuista. Kuva: Ammar Abdullah Reuters

Syyriaan on saapunut kymmenen viime päivän aikana satoja iranilaisia maajoukkojen sotilaita, uutistoimisto Reuters kertoi perjantaina.

Kahdelta libanonilaiselta lähteeltä saatujen tietojen mukaan iranilaiset joukot valmistautuvat suureen maaoperaatioon, jolla on tarkoitus tukea Syyrian presidenttiä Bashar al-Assadia. Operaatioon osallistuisi iranilaisten joukkojen rinnalla myös Libanonin shiialainen islamistijärjestö Hizbollah sekä aseellisia irakilaisia shiiajoukkoja.

Shiialainen Iran on tähän asti tukenut Syyrian hallintoa lähinnä lähettämällä sotilasneuvonantajia. Syyrian hallinnolla ja Iranilla on pitkä liittolaissuhde. Syyrian presidentti al-Assad kuuluu shiialaiseen alaviittilahkoon.

Reutersin lähteiden mukaan Venäjän keskiviikkona Syyriassa aloittamat ilmaiskut ovat kytköksissä iranilaisten joukkojen saapumiseen.

"[Venäjän] ilmaiskuja seuraa lähitulevaisuudessa Syyrian armeijan ja sen liittolaisten maajoukkojen eteneminen", yksi hyvin Syyrian tilanteen tunteva lähde kertoi Reutersille.

"On mahdollista, että tulevat maaoperaatiot keskittyvät Idlibin ja Haman maaseudulle", hän lisäsi.

Lähteiden mukaan operaatioiden tarkoituksena on vallata takaisin alueita, jotka Syyrian hallinto on menettänyt kapinallisille. Alueiden takaisinvaltaus suojaisi Syyrian hallinnolle tärkeää Latakian maakuntaa ja muodostaisi tulevia hyökkäyksiä helpottavan puskurivyöhykkeen.

Venäjä jatkoi perjantaina kolmatta päivää ilmaiskujaan Syyriassa. Venäjän puolustusministeriö ilmoitti tehneensä perjantaina aikana yhteensä kuusi iskua Syyriassa.

Venäjän puolustusministeriön edustaja sanoi Venäjän tuhonneen ääri-islamilaisen Isis-järjestön komentokeskuksen sekä asevaraston Hamaan maakunnassa, kertoi uutistoimisto Interfax.

Venäjän mukaan sen hävittäjät ovat pommittaneet myös Aleppon maakunnassa sijaitsevaa Isisin tukikohtaa ja viestintäkeskusta. Myös Syyrian armeijan lähde on kertonut Venäjän pommituslennoista.

Syrian Observatory for Human Rights -järjestö puolestaan tiedotti perjantaina, että Venäjän pommituksissa Raqqan maakunnassa on saanut surmansa kaksitoista Isis-taistelijaa.

Myös Venäjän puolustusministeriö vahvisti, että pommituksia on tehty Isisin pääkaupungin Raqqan alueella.

AFP:n haastatteleman Raqqassa asuvan syyrialaisaktivistin mukaan ihmiset pysyttelivät sisällä ja perjantairukoukset oli peruutettu Venäjän iskujen pelossa. "Asukkaat ovat todella peloissaan, etenkin jos venäläiset aikoivat tehdä kuten [Syyrian] hallinnon koneet, jotka iskevät siviilejä vastaan", Abu Muhammed sanoi AFP:lle.

Länsivallat ja Syyrian muut oppositioryhmät ovat syyttäneet Venäjän iskeneen lähinnä muita oppositioryhmiä vastaan.

Venäjä on Syyrian hallinnon pitkäaikainen liittolainen.

Yhdysvallat, Ranska, Saksa, Saudi-Arabia, Qatar, Turkki ja Britannia vaativat perjantaina yhdessä Venäjää lopettamaan iskut Syyrian oppositiota ja siviilejä vastaan. Niiden mukaan Venäjän toimet vain lietsovat ääriliikkeitä ja radikalisoitumista Syyriassa, Reuters kertoi.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama sanoi myöhään perjantai-iltana, että Venäjä ei tee eroa Isisin ja maltillisempien kapinallisten välillä tukiesssaan al-Assadia ilmaiskuilla.

"Heidän näkökulmastaan he kaikki ovat terroristeja. Ja se on resepti katastrofille", Obama sanoi Reutersin mukaan lehdistötilaisuudessa Valkoisessa talossa.

 

HS-työryhmä: Jukka Huusko HS, Pekka Mykkänen HS, Aishi Zidan HS

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat