Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinalaisturistien tapoja kauhistellaan, mutta Suomessa he tuskin erottuisivat joukosta

Sibelius-monumenttia kuvaavaa aasialaista ei voi enää olettaa japanilaiseksi

Ulkomaat
 
Mikko Paakkanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Pekingin-kirjeenvaihtaja.
Aly Song Reuters
Kiinassa on nyt meneillään kansallispäivän loma. Se on toinen kiinalaisten kahdesta vuotuisesta lomaviikosta.
Kiinassa on nyt meneillään kansallispäivän loma. Se on toinen kiinalaisten kahdesta vuotuisesta lomaviikosta. Kuva: Aly Song Reuters

Helsingin kaduilla, nähtävyyksissä ja ostoskeskuksissa näkyy näinä päivinä todennäköisesti tavallista enemmän kiinalaisia. Kiinassa heitä sen sijaan on tavallista vähemmän.

Tunnelma Pekingissä on muuttunut lähes leppoisaksi. Keskustan autojonot liikkuvat eivätkä seiso. Jalkakäytävillä ja metroasemilla mahtuu liikkumaan. Tungosta on vain turistikohteissa, jotka ovat täynnä muualta tulleita kiinalaisia.

Tilanne johtuu siitä, että suurimmalla osalla kiinalaisista alkoi torstaina viikon loma. Ihmiset ovat lähteneet sukulaisten luo ja turistimatkoille.

Meneillään oleva Kiinan kansallispäivän loma on toinen kiinalaisten kahdesta vuotuisesta lomaviikosta. Kiinalaisten enemmistö saa viikonloppujen lisäksi pitää vapaata vain yleisinä vapaapäivinä, joita on tänä vuonna 11 päivää.

Kiinalaisena uutenavuotena ja kansallispäivänä kolmen päivän yleisistä vapaista rakennellaan seitsemän päivän jaksot siirtämällä viikonloppuja. Siirrot päättää Kiinan hallinto, ja ne koskevat kaikkia.

Lomien vähyydestä huolimatta Kiinasta on tullut matkailijoiden suurvalta. Vaurastuneet kiinalaiset matkustelevat vuosi vuodelta enemmän, ja yhä suurempi osa ulkomailla.

Lähialueensa maissa kiinalaiset turistit ovat jo niin yleinen ilmiö, että he niittävät kyseenlaista mainetta, melkein kuin suomalaiset Tallinnassa.

Esimerkiksi Hongkongissa, Japanissa ja Thaimaassa on valiteltu, että Manner-Kiinan turistit meluavat, jonottavat väärin, pissattavat lapsiaan kaduilla ja haastavat riitaa, jos asiat eivät toimi.

Tämän syksyn lomasesongin lähestyessä Kiinan hallinto alkoi jälleen olla huolissaan Kiina-kuvasta ulkomailla. Kansallispäivän alla osa Kiinan suurlähetystöistä muistutti matkailevia kiinalaisia hyvän käytöksen tärkeydestä, ettei kotimaan maine ulkomailla tahriinnu.

"Kun lennot ovat myöhässä, turistien tulisi tehdä parhaansa ollakseen ymmärtäväisiä ja yhteistyökykyisiä", opasti Kiinan suurlähetystö Kanadassa hiljattain verkkosivullaan.

Kiinalaisten kasvanut matkailuinto näkyy suomalaisissakin tilastoissa selvästi.

Tilastokeskuksen syyskuussa julkaisemien lukujen mukaan kiinalaisia yöpyi Suomen majoitusliikkeissä tämän vuoden tammi-heinäkuun aikana lähes 65 000 eli lähes Hämeenlinnan kaupungin väkiluvun verran. Se on noin 17 000 kiinalaista enemmän kuin vuotta aiemmin.

Tilastosta voi päätellä, että Sibelius-monumentin ympärillä kamera kaulassa pyörivä aasialainen on nykyään todennäköisemmin kiinalainen kuin japanilainen. Suomeen tuli tämän vuoden alkupuoliskolla Euroopan unionin ulkopuolisia matkailijoita vain Venäjältä enemmän kuin Kiinasta.

Suomeen tulevat kiinalaiset tuovat vientituloja, sillä Kiinasta käy kaukomatkoilla lähinnä varakasta väkeä.

Suomen matkailua markkinoivan Visit Finlandin tilaston mukaan kiinalaismatkailijat käyttivät Suomessa rahaa viime vuonna kaksi kertaa niin paljon päivässä kuin venäläiset. Arvonlisäveropalautuksia hoitelevan Global Blue -yhtiön mukaan kiinalaisten verovapaat ostokset Suomessa olivat kesäkuussa 140 prosenttia suuremmat kuin vuotta aiemmin.

Tätä vauhtia kiinalaiset turistit alkavat pian olla ryhmä, jota varten Suomen palvelualoilla on pakko opetella kiinaa.

Eivätkä kiinalaisten käytöstavat Suomessa ole ongelma.

Heidän pitäisi käyttäytyä paljon huonommin kuin Hongkongissa tai Thaimaassa, jotta he erottuisivat joukosta esimerkiksi Helsingin keskustassa viikonloppuiltana.

Mikko Paakkanen HS
mikko.paakkanen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n
Aasian-kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat