Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyvästi, Karl Marx – Saksat yhdistyivat tasan 25 vuotta sitten

Saksat yhdistyivät 3. lokakuuta 1990. Kun Karl-Marx-Stadt vaihtoi nimen takaisin Chemnitziksi, opiskelija Chris Sylvia Petz osallistui suureen nimenpoistourakkaan. Chemnitziläiset kertovat HS:lle, miten Saksojen  yhdistyminen myllersi heidän elämänsä.

Ulkomaat
 
DDR:ssä kaikki eteni varmalla radallaan – vuosi 1990 suisti Becherin perheen muutokseen
DDR:ssä kaikki eteni varmalla radallaan – vuosi 1990 suisti Becherin perheen muutokseen
Becherin perheeseen kuuluu kolme sukupolvea, joista kaksi eli suuren osan elämästään DDR:ssä. Lapset ovat syntyneet kymmenen vuotta Saksojen yhdistymisen jälkeen. Miten Becherin perheen elämä muuttui, kun Saksat yhdistyivät?

Sosialistisen talousteorian kehittäjän Karl Marxin katse tarkkailee Chemnitzin keskustaa.

Nyt pronssisen Marxin pään juurella seisoo Chris Sylvia Petz, joka äänesti vuonna 1990 Karl-Marx-Stadtin nimen poistamisen puolesta.

Vanha nimi Chemnitz palautettiinkin, sillä 76 prosenttia kaupunkilaisista halusi pyyhkiä Itä-Saksan sosialistista ideologiaa kaikuneen nimen pois.

Berliinin muuri oli murtunut syksyllä 1989, ja vajaan vuoden päästä Saksojen jälleenyhdistymisneuvottelut olivat loppusuoralla.

Tuolloin 18-vuotias maanmittauksen opiskelija Chris Petz sai tehtäväkseen poistaa DDR:n historiaa kirjain kirjaimelta partakoneenterällä.

Kaupungin karttapalvelun harjoittelijana hän ja monet muut raaputtivat Karl-Marx-Stadtin nimen kerta toisensa jälkeen lukemattomista kartoista pois. Paikalle kirjoitettiin tussilla Chemnitz.

"Halusin kaupungin vanhan nimen takaisin. Ne pitkät viikot paperia raaputtamassa nousevat väkisin mieleen, kun ajattelen syksyä 1990", Petz muistelee.

Vaikka kaupunki vaihtoi nimensä, jäi seitsemän metriä korkea Karl Marxin patsas vartioimaan chemnitziläisten askelia kohti kapitalismia.

Koko kesän 1990 ajan kaksi Saksaa ja niiden miehittäjämaat Yhdysvallat, Britannia, Neuvostoliitto ja Ranska olivat käyneet neuvotteluja niin sanotusta 2+4-sopimuksesta, jossa määriteltiin yhdistymisen ehdot. Käytännössä DDR liitettiin Saksan liittotasavaltaan, joten kokonaan uutta perustuslakia ei ollut tarpeen säätää.

Poliitikoilla oli kiire, sillä DDR:n talous oli niin rapautunut, että maa olisi voinut romahtaa hyvinkin nopeasti.

Jälleenyhdistymisen päiväksi määriteltiin ensimmäinen mahdollinen päivä, 3. lokakuuta.

Christian T. Jørgensen
Chemnitziläinen Chris Sylvia Petz osallistui Saksojen jälleenyhdistymisen vuonna 1990 suureen operaatioon, jossa poistettiin Karl Marxin nimi kartoista. Nyt pronssinen sosialismin talousteoreetikko on kaupungin turistinähtävyys.
Chemnitziläinen Chris Sylvia Petz osallistui Saksojen jälleenyhdistymisen vuonna 1990 suureen operaatioon, jossa poistettiin Karl Marxin nimi kartoista. Nyt pronssinen sosialismin talousteoreetikko on kaupungin turistinähtävyys.

Myös chemnitziläinen Antje Becher, 47, oli vuonna 1990 nuori, vähän yli parikymppinen työntekijä koneenrakennusyrityksessä.

"DDR:n loppu mullisti koko elämäni. Kaikki asiat olivat yhtäkkiä auki. Yhdessä yössä ilmestyi mahdollisuuksia, joita ei ollut koskaan voinut kuvitellakaan", hän kertoo.

Fakta

Saksat yhdistettiin pikavauhtia

 Länsi-Saksan liittokansleri Helmut Kohl (CDU) piti jo marraskuun lopussa 1989 puheen Saksan liittopäivillä. Silloin hän esitteli Saksojen yhdistymiseen tähtäävän suunnitelman.

 Maaliskuussa 1990 pidettiin DDR:n ensimmäiset ja viimeiset vapaat vaalit. Vaalit voitti keskusta-oikeistolainen vaaliliitto, joka kannatti yhdistymistä.

 DDR:n taloustilanne oli surkea. Teollisuuslaitokset ja asuintalot rapistuivat käsiin. Kuluttajat ostivat länsituotteita.

 Päivittäin jopa kolmetuhatta DDR-kansalaista muutti Länsi-Saksan puolelle.

 Yhteinen rahaunioni tuli voimaan heinäkuussa 1990.

 Saksan 2+4-yhdistymisneuvotteluissa 1990 oli mukana kaksi Saksaa ja neljä toisen maailmansodan voittajavaltiota.

 Neuvostoliitto suostui lopulta yhdistyneen Saksan Nato-jäsenyyteen.

 Neuvottelut saatiin päätökseen 12.9 Moskovassa ja 3.10.1990 DDR:n kansalaisista tuli Saksan liittotasavallan kansalaisia.

Antje Becher jätti työnsä ja lähti opiskelemaan journalismia.

"DDR:n aikana toimittajan työ oli tiukasti puolueaktiivien käsissä. Me emme olleet mikään poliittinen perhe", nyt tiedottajana työskentelevä Becher sanoo.

Hänen vanhempansa, metallitehtaalla työskennelleet Anita Becher, 76, ja Ruderich Becher, 75, menettivät työnsä, sillä tilaukset loppuivat kuin seinään.

Chemnitzissä oli neljännes koko DDR:n teollisuustuotannosta: konepajoja ja vaatetehtaita. Becherin pariskunnalle kävi kuitenkin paremmin kuin monille. Ruderich Becher sai työkyvyttömyyseläkkeen ja Anita Becher pääsi työllistämistöihin.

Rajojen avauduttua Antje Becher otti kiinni läntisiä ikätovereitaan ja matkusti: "Englantiin ja ihanaan Italiaan."

"DDR:ssä perhe perustettiin parikymppisenä. Minä ja ystävättäreni teimme sen kymmenen vuotta myöhemmin. Elimme täysillä mukana muutoksen ajassa", hän sanoo.

Pian Chemnitziin alkoi virrata erikoista porukkaa. Liittovaltiota rakentamaan oli lähetetty länsisaksalaisia virkamiehiä ja etenkin oikeuslaitoksen tuomarinvirat täytettiin "wesseillä".

"He eivät todellakaan olleet alansa huippuja vaan kolmos- tai nelosrivin ihmisiä, jotka eivät olleet saaneet lännessä uraansa etenemään", sanoo Sven Böttger, Antje Becherin aviomies.

Hieman toistaitoisten uudisrakentajavirkamiesten lisäksi Itä-Saksaan tulivat autokauppiaat. Osa bisnesmiehistä oli aivan puhtaasti keinottelijoita. Olihan käytetyille länsiautoille avautunut yhtäkkiä uusi markkina, vaikka tavalliselle työläiselle länsiauto olikin vielä kallis. Ruderich Becher oli voittanut suuressa vuosittaisessa arvonnassa vuonna 1978 perheelle upouuden Trabantin. Nyt hän sai hommattua Opel Astran.

Hintojen kehitys oli kuitenkin järkytys. Vuokrat olivat olleet DDR-Chemnitzissä erittäin edulliset: viidenkymmenen neliön kaksio maksoi kuukaudessa 32 DDR-markkaa, kun työntekijöiden keskipalkka oli 1 300 DDR-markkaa vuonna 1989.

Länsi-Saksan ja DDR:n välinen rahaunioni tuli voimaan heinäkuussa 1990.

"Pian oli tarjolla kauniita vaatteita ja paljon erilaisia elintarvikkeita", Antje Becher sanoo.

Berndt Proksch Freie Presse
Kansanäänestyksessä chemnitziläiset äänestivät sen puolesta, että kaupungin DDR:n aikainen nimi Karl-Marx-Stadt poistetaan.
Kansanäänestyksessä chemnitziläiset äänestivät sen puolesta, että kaupungin DDR:n aikainen nimi Karl-Marx-Stadt poistetaan.

Becherit eivät kuitenkaan koskaan harkinneet lähtöä Chemnitzistä länteen.

Helmut Kohlin kanslerikaudella uusiin osavaltioihin sijoitettiin miljardeja markkoja, joilla rakennettiin uutta ja saneerattiin.

Se näkyy myös Chemnitzissä. Raatihuoneen ympäristö on rakennettu kokonaan uudestaan. Ostoskeskuksia on noussut. Romahduspisteessä ollut Kassbergin kaupunginosa on saneerattu.

Nyt itäisen Saksan moottoritiet ovat paremmassa kunnossa kuin vanhoissa läntisissä osavaltioissa.

"Vitsailemmekin aina, että läntiset osavaltiot kuten Nordrhein-Westfalen ovat 'käytettyjä osavaltioita'", Sven Böttger sanoo.

Karl Marxin patsaasta on tullut kaupungin matkailuvetonaula. Se puettiin jalkapallon MM-kisojen aikana Saksan pelipaitaan ja sen edessä järjestetään konsertteja.

Kaupungin nimenvaihto-operaatioon osallistunut Chris Sylvia Petz muistaa elävästi, että vuonna 1990 kukaan saksalainen, varsinkaan itäpuolella ei tiennyt mitä tuleman piti.

"Minulle, tuoreelle ylioppilaalle se oli aikaa täynnä mahdollisuuksia, mutta jos nyt joutuisin samaan tilanteeseen, ehkä pelkäisin", hän sanoo.

Christian T. Jørgensen
Chemnitziläinen Becher-Böttgerin perhe on itäsaksalainen kolmessa polvessa. Isoäiti Anita Becher (vas.), Béla Becher, 11, Sven Böttger, Lea Becher, 15, isoisä Ruderich Becher ja Antje Becher katsovat valokuvia DDR-ajalta. Leaa naurattaa hius- ja vaatemuoti.
Chemnitziläinen Becher-Böttgerin perhe on itäsaksalainen kolmessa polvessa. Isoäiti Anita Becher (vas.), Béla Becher, 11, Sven Böttger, Lea Becher, 15, isoisä Ruderich Becher ja Antje Becher katsovat valokuvia DDR-ajalta. Leaa naurattaa hius- ja vaatemuoti.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat