Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdysvallat lupasi tutkia Afganistanin sairaalaiskun

Lääkärit ilman rajoja -järjestön sairaala tuhoutui Kunduzissa

Ulkomaat
 
Lääkärit ilman rajoja
Lääkärit ilman rajoja -järjestön sairaala Kunduzissa oli tulessa ilmaiskun jäljiltä lauantaina aamuyöllä.
Lääkärit ilman rajoja -järjestön sairaala Kunduzissa oli tulessa ilmaiskun jäljiltä lauantaina aamuyöllä. Kuva: Lääkärit ilman rajoja

Yhdysvaltojen ilmaiskun epäillään suurilta osin tuhonneen Lääkärit ilman rajoja -järjestön (MSF) sairaalan Afganistanin Kunduzissa lauantaina.

Lauantai-illan tietojen mukaan pommituksissa kuoli 19 ihmistä. Vakavasti loukkaantuneita on 37, joista 19 on MSF:n työntekijöitä.

Uhrimäärä saattaa vielä nousta, kertoo tapahtuneesta järkyttynyt MSF:n Ruotsin-osaston johtaja Katrin Kisswani. Iskujen aikaan rakennuksessa oli 105 potilasta ja yli 80 työntekijää. Tilanne paikan päällä on yhä kaoottinen

"Henkilökunta paiskii täysillä töitä ja hoitavat yhä haavoittuneita. Se on kuitenkin vaikeaa, sillä iso osa sairaalasta on tuhoutunut", Kisswani kertoo Ruotsista käsin.

Yhdysvaltain puolustusministeri Ashton Carter lupasi, että tapahtuneesta tehdään kunnollinen tutkinta. Carterin mukaan Yhdysvaltain joukot olivat toimineet lähellä afganistanilaisjoukkojen joukkojen tukena, mutta myös talebanit olivat olleet lähettyvillä. MSF:n lausunnon mukaan kaikki merkit viittaavat siihen, että iskun teki kansainvälinen liittouma.

Afganistanin hallituksen joukot ovat Naton tukemana käyneet kiivaita taisteluita ääri-islamilaista Taleban-liikettä vastaan Kunduzissa kuluneella viikolla.

Noin 300 000 asukkaan Kunduz on yksi maan suurimmista ja tärkeimmistä kaupungeista, jonka Taleban valtasi maanantaina. Perjantaina Naton tukemat Afganistanin turvallisuusjoukot kertoivat ottaneensa kaupungin uudelleen haltuunsa, mutta taistelut eivät silti ole lakanneet.

MSF:n sairaala sijaitsee lähellä rintamaa ja on ollut Kunduzissa jo pitkään. Se on koko provinssissa ainoa sairaala, joka tarjoaa akuuttia hoitoa taisteluissa haavoittuneille tai liikenneonnettomuuksien uhreille.

Noin miljoona ihmistä on siitä riippuvainen ja taisteluiden kiihtyessä järjestö nosti potilassänkyjen määrää 90:stä 150:een. Paikalle lähetettiin lisää henkilökuntaa ja potilaita onkin ollut roimasti normaalia enemmän, kuluneella viikolla noin neljäsataa.

"Nyt noin miljoonalla ihmisellä ei ole pääsyä akuuttiin sairaanhoitoon. Sen voimme jo varmuudella todeta", Kisswani kiteyttää.

Lauantaina haavoittuneista osa on saatu lähetettyä toiseksi lähimpään sairaalaan. Matka sinne kestää Kisswanin mukaan tunteja.

The New York Times -lehden mukaan tiedot olosuhteista ennen iskuja vaihtelevat paljon.

Yhdysvaltojen armeija kertoo tiedotteessa, että iskujen kohteena olivat henkilöt, jotka "muodostivat uhkan" sen tukemille afgaanijoukoille. Isku "saattoi aiheuttaa sivullisille vahinkoa läheisessä terveyskeskuksessa", tiedotteessa lisätään.

Kunduzin poliisi sanoo Talebanin taistelijoiden tunkeutuneen sairaalaan käyttäen sitä tuliasemana. Paikalla olleet sairaanhoitajat puolestaan kertovat The New York Timesille, etteivät taistelut ole yltäneet sairaalan alueelle.

Kisswani on taukoamatta ollut yhteydessä MSF:n Brysselin-toimistoon, joka saa tilannepäivityksiä Kunduzin työntekijöiltä. Hänellä ei ole tarkkaa tietoa iskuja edeltäneistä tapahtumista, mutta vakuuttaa, ettei kukaan ole vallannut sairaalaa.

"Varmaa on se, että sairaala on koko ajan ollut meidän hallinnoima ja tilanne on yhä sama", hän sanoo.

MSF on moneen otteeseen välittänyt Kabuliin ja Washingtoniin gps-koordinaatit sairaalasta, asunnoista, klinikasta ja konttorista.

Pommitukset jatkuivat vielä yli puoli tuntia sen jälkeen, kun MSF ilmoitti Afganistanille ja Yhdysvalloille sairaalan olevan pommitetulla alueella.

"Kaikki osapuolet tiesivät sairaalan sijainnin tarkalleen", Kisswani sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat