Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Erimielisyydet jätettiin taustalle

Pakolaiskriisi hallitsi Pohjoismaiden pääministeritapaamista

Ulkomaat
 
Jens Nørgaard Scanpix
Pohjoismaiden pääministerit tapasivat lauantaina Kööpenhaminan ulkopuolella. Vasemmalta Suomen Juha Sipilä, Ruotsin Stefan Löfven, Islannin Sigmundur Gunnlaugsson, Norjan Erna Solberg ja Tanskan Lars Løkke Rasmussen.
Pohjoismaiden pääministerit tapasivat lauantaina Kööpenhaminan ulkopuolella. Vasemmalta Suomen Juha Sipilä, Ruotsin Stefan Löfven, Islannin Sigmundur Gunnlaugsson, Norjan Erna Solberg ja Tanskan Lars Løkke Rasmussen. Kuva: Jens Nørgaard Scanpix

Erimielisyyksien turvapaikka- ja pakolaispolitiikassa ei annettu näkyä, kun Pohjoismaiden pääministerit kokoontuivat perjantaina ja lauantaina vuotuiseen tapaamiseensa Tanskaan. Pakolaiskriisi hallitsi keskusteluja Tanskan pääministerin Lars Løkke Rasmussenin virka-asunnolla Marienborgissa, Kööpenhaminan ulkopuolella.

Yhteinen linja oli, että kriisin on saatava laajempi ratkaisu Euroopassa, ja sodalle on saatava loppu Syyriassa. Pääministereillä ei kuitenkaan ollut esiteltävänään minkäänlaisia erityisiä pohjoismaisia linjauksia tai ratkaisuja.

Pohjoismaiden välillä on käyty viime kuukausina sananvaihtoa siitä, kuinka suurella tarmolla toiseen maahan pyrkiviä turvapaikanhakijoita tulisi pyrkiä rekisteröimään kauttakulkumaissa.

Suomessa ennen muuta ulkoministeri Timo Soini on arvostellut Ruotsin tapaa antaa tulijoiden matkustaa kohti Suomea verraten vapaasti. Ruotsin kautta Suomeen tulee tällä hetkellä päivittäin satoja turvapaikanhakijoita.

Tärkeintä on, että ihmisillä on oikeus saada turvapaikkahakemuksensa käsiteltyä, sanoi Ruotsin pääministeri Stefan Löfven.

"Haluan keskittyä siihen, mikä on tärkeää. Emme voi istua täällä syyttelemässä toisiamme. Sen sijaan meidän on keskityttävä ratkaisemaan ne kriisit, jotka pakottavat ihmiset pakenemaan", hän sanoi lehdistötilaisuudessa viitaten samaan keskusteluun Ruotsin ja Tanskan välillä.

Tanska on kiristänyt merkittävästi turvapaikkapolitiikkaansa, ja osin myös siksi turvapaikanhakijat pyrkivät eteenpäin kohti Ruotsia tai Suomea.

Löfven korosti, että turvapaikanhakuprosessin on tapahduttava järjestelmällisesti niin, että turvaa tarvitsevat saavat asiansa käsiteltyä ja että toisaalta ne, joilla ei ole perusteita turvapaikalle, saadaan palautettua.

Suomen pääministeri Juha Sipilä totesi, että ongelma on ensi sijassa lähtömaissa ja EU:n ulkorajoilla.

"Tämä on yleiseurooppalainen ongelma, ja myös Ruotsin hakijamäärät ovat kasvaneet."

Sipilä tarttui kansainvälisten viestinten edessä tilaisuuteen alleviivata, että Suomen hallitus vastustaa kaikenlaista rasismia. Samaan aikaan Suomessa oli käynnissä uusia turvapaikanhakijoiden vastaisia mielenilmauksia.

"Meillä on Suomessa ollut joitakin hyvin valitettavia tapahtumia. Haluan painottaa, että rasismi, väkivalta tai väkivallalla uhkaaminen tuomitaan aina. Niin tekee koko hallitukseni", Sipilä sanoi.

Suomi on viime viikkoina näyttäytynyt naapurimaissaan kielteisessä valossa.

Uutiset turvapaikanhakijoita vastustavista mielenosoituksista ja kuva Ku Klux Klan -asuun sonnustautuneesta lahtelaisesta levisivät laajalle myös pohjoismaisissa medioissa.

Sipilä totesi olevansa huolissaan vihapuheesta ja vihateoista. Suomi-kuva ei ole kuitenkaan kärsinyt, hän uskoo.

"En osaa olla siitä huolissani, näitä on jokaisessa maassa", hän sanoo erilaisiin vastarinnan muotoihin viitaten.

Elina Kervinen HS
Kööpenhamina

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat