Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kumpi osaisi johtaa Lontoota paremmin: Miljoonaperijä vai siirtolaisperheen poika?

Ulkomaat
 
Reuters
Zac Goldsmith (vas.) ja Sadiq Khan
Zac Goldsmith (vas.) ja Sadiq Khan Kuva: Reuters

Tietyissä tehtävissä politiikan henkilöitymistä ei voi yksinkertaisesti välttää. Yksi näistä on Lontoon pormestari.

Lontoon pormestari on miljoonakaupungin kasvot. Hän johtaa Lontoon kehittämistä ja vastaa sen 23 miljardin euron budjetista.

Lontoossa on kymmenisen miljoonaa asukasta – lähes kaksinkertainen määrä Suomeen verrattuna. Siksi metropolin pormestarilta vaaditaan etevän pääministerin kykyjä.

Kisa Lontoon uudeksi pormestariksi on jo täydessä käynnissä, vaikka vaalit pidetään toukokuussa. Pääehdokkaita on kaksi, ja kamppailusta tulee kova.

Työväenpuolueen ehdokas Sadiq Khan, 44, on karismaattinen kansanedustaja ja puolueensa toivo.

Konservatiivien perjantaina vahvistettu ehdokas Zac Goldsmith, 40, on myös karismaattinen kansanedustaja ja oman puolueensa toivo.

Siihen yhteneväisyydet loppuvatkin. Miesten tausta on täysin erilainen.

Khan korostaa usein puheissaan, kuinka hän syntyi köyhään pakistanilaisperheeseen Etelä-Lontoon Tootingissa. Hyvä ilmainen koulutus ja perheen kova työmoraali nostivat hänet keskustavasemmistolaisen brittipolitiikan ytimeen.

Khan on yksi harvoista muslimeista politiikan näkyvillä paikoilla.

Goldsmith ei pidä yhtälailla meteliä taustastaan, sillä se on sangen elitistinen. Sekä isän että äidin suvuissa vilisee miljonäärejä, aristokraatteja ja yhteiskunnallisia vaikuttajia.

Goldsmith ei ole kuitenkaan mikään tyhjäpää tai koriste. Ympäristökysymykset ovat hänen ykkösosaamisaluettaan. Vaalipiirissään Richmondissa lähidemokratiaa kannattava Goldsmith on hyvin suosittu.

Lontoon pormestareina on toiminut monia värikkäitä hahmoja. Nykyinen pormestari Boris Johnson on Britannian tunnetuimpia ja suosituimpia poliitikkoja. Kansan suussa hänet tunnetaan pelkällä etunimellään.

Johnson ei halunnut enää kolmannelle kaudelle, vaan siirtyy nyt takaisin parlamenttiin ja hallitukseen. Siellä hän väijyy mahdollisuuksiaan konservatiivipuolueen johtoon ja Britannian seuraavaksi pääministeriksi.

Haluavatko lontoolaiset seuraavaksi pormestarikseen Goldsmithin vai Khanin, sitä on vaikea sanoa. Vetoaako monikulttuurisessa kaupungissa Khanin maahanmuuttajatausta ja ryysyistä rikkauksiin -tarina? Vai samaistuvatko äänestäjät ehkä sittenkin Goldsmithin riippumattomaan ajatteluun tämän hienostotaustasta huolimatta?

Lontoon Cityn liikemiehiä voi miellyttää se, että Khan kannattaa Britannian pysymistä EU:ssa. Goldsmith puolestaan suhtautuu EU-jäsenyyteen epäillen.

Lontoo on poliittisesti punaista aluetta, eli työväenpuolue pärjää miljoonakaupungissa konservatiiveja paremmin.

Tämä johtuu siitä, että kaupungissa asuu paljon maahanmuuttajia ja opiskelijoita. Konservatiivipuolueen Boris Johnson tuli kuitenkin valituksi vahvan persoonallisuutensa vuoksi.

Ennen kaikkea uudelta pormestarilta vaaditaan ongelmanratkaisukykyä. Lontoossa on kova pula kohtuuhintaisista asunnoista. Jos tähän osaa tarjota ratkaisun, on se jo puoli voittoa.

Annamari Sipilä HS
Lontoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat