Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutut pääpuolueet kamppailevat vallasta Portugalin säyseissä parlamenttivaaleissa

Ulkomaat
 
Daniel Rodrigues
Portugalilainen Luisa Paiva aikoo äänestää sunnuntain parlamenttivaaleissa pääministeri Pedro Passos Coelhon keskustaoikeistolaista puoluetta.
Portugalilainen Luisa Paiva aikoo äänestää sunnuntain parlamenttivaaleissa pääministeri Pedro Passos Coelhon keskustaoikeistolaista puoluetta. Kuva: Daniel Rodrigues

Portugalilainen Luisa Paiva ei taivu valitusvirsiin, vaikka hän voisi soimata poliitikkoja taloudellisesta ahdingostaan.

"Kyllä, olen ihan rehellisesti köyhä! Minulla ei ole tuloja eikä avustuksia", hän tokaisee kotipihassaan Avioson kylässä lähellä pohjoista Porton suurkaupunkia.

Korkeiden kivimuurien suojaaman pihan jokaisella tilkulla kasvaa syötävää. Tuuheat passiohedelmäköynnökset limittyvät kajottikurpitsoja notkuviin puskiin. Vuohet ja kanit kurkistelevat arastellen liiteristä.

Paivalle, 64, omavaraisuus on pakon sanelemaa. Kahdeksan hengen kotitalouteen kuuluu alle 300 euron eläkettä nauttiva mies, leskeksi jäänyt pienipalkkainen poika ja viisi lastenlasta.

"Autan parhaani mukaan naapuruston muita heikko-osaisia. Kylissä on aina selvitty pahojen aikojen yli solidaarisuudella. Ja vaikka olisit kommunisti, olisit tervetullut kotiini", hän ilmoittaa viskellessään metelöiville kanoille kaalinlehtiä nypittäviksi.

Tausta

Vanhat siirtomaat yhdistävät pääministeriehdokkaita

Pääministeri Pedro Passos Coelhon, 50, keskustaoikeistolainen vaaliliitto on sunnuntain parlamenttivaalien ennakkosuosikki.

Pääministeri lupaa, että historiallisia kululeikkauksia vaatinut julkisen talouden tasapainottaminen ei vaadi uusia uhrauksia, koska kansantalous kasvaa ja valtion velan takaisinmaksu sujuu mutkattomasti.

Passos Coelholle siteet Portugalin vanhoihin siirtomaihin Afrikassa ovat ylpeydenaihe. Hänen vaimonsa on Guinea Bissausta ja lapsena pääministeri asui Angolassa.

Sosiaalidemokraatteja vastaavan sosialistipuolueen johtaja António Costa, 54, lupaa parantaa nykyhallituksen kulukurissa köyhtyneiden portugalilaisten elintasoa ja epätasa-arvoisuutta.

Lissabonin kaupunginjohtajana toimineen Costan juuret ovat kuuluisan feministiäidin puolelta Mosambikissa ja ulottuvat runoilijaisän puolelta ylhäiseen barmiinisukuun Portugalille kuuluneeseen Intian Goaan.

Yleisradioyhtiö RTP:n ja Katolisen yliopiston torstaisen mielipidetutkimuksen mukaan hallituskoalitiota tukee 38 prosenttia äänestäneistä ja sosialisteja 32 prosenttia.

Olkihatussa ja esiliinatakissa ahertavan naisen voisi kuvitella jyrkän vasemmiston tai populistien äänitorveksi. Sen sijaan hän äänestää tänään sunnuntaina pidettävissä parlamenttivaaleissa pääministeri Pedro Passos Coelhon keskustaoikeistolaista puoluetta.

Juuri tämän pääministerin johdolla on viimeiset neljä vuotta silputtu armottomasti julkisia menoja ylivelkaantuneessa euromaassa. Leikkaukset ovat heikentäneet erityisesti vähävaraisten elintasoa, OECD raportoi.

"Pääministeri maksaa muiden jättämiä valtavia velkoja ja kansalaiset maksavat siksi korkeita veroja. Teemme uhrauksia, jotta nuorisolla olisi valoisa tulevaisuus. En halua lastenlasten joutuvan ulkomaille vierastyöläisiksi", Luisa Paiva perustelee puoluevalintaa.

Portugalin vaaleissa ei kuohu dramatiikka, sillä jompikumpi lähes neljä vuosikymmentä vuoronperään hallinneista tutuista pääpuoleista nousee valtaan.

Pääministerin sosiaalidemokraattinen puolue (PSD) vastaa kokoomusta ja on kirimässä voittoon viimeisimpien mielipidetiedustelujen mukaan. PSD:n vaaliliitto pienen hallituskumppanin kristillisdemokraattien (CDS) kanssa on avittanut niukkaa etumatkaa sosialisteihin (PS).

Eurosta eroa vaativat kommunistit ja vasemmistoblokki ovat saamassa kummatkin noin kymmenen prosenttia äänistä. Espanjan Podemosin, Kreikan Syrizan tai Kultaisen aamunkoiton kaltaisilla protestiliikkeillä ei ole sijaa puoluekentän laidoilla.

Jos pääministeri Passos Coelho saa jatkoajan, syytä valtavaan riemujuhlaan ei silti ole, apulaisprofessori Alexandre Afonso hollantilaisesta Leidenin yliopistosta sanoo.

"Äänestystulos olisi kansalaisilta pikemmin luovuttamisen merkki kuin osoitus heidän innostuksestaan menoleikkauksille. Ihmiset suosivat tuntemaansa riiviötä siihen riiviöön, joiden keinoista ei olla varmoja", hän luonnehtii HS:lle.

Portugali ei luista budjettikurista tai troikan lainojen takaisinmaksusta sittenkään, vaikka oppositiojohtaja António Costan sosiaalidemokraatteja vastaava PS venyisi viime tingassa voittoon, Afonso toteaa.

"Costa tarjoaa kevytversiota nykyisestä kulukurista."

Kahden pääpuolueen ideologiat eivät poikkea historiallisesti kovin paljon toisistaan.

"PS ja PSD kamppailevat keskenään myös samasta ydinkannattajien joukosta eli keskiluokasta."

Jos "tyrmistyttävä määrä" äänioikeutettuja jää kotiin, se olisi jyrkin vastalause puolueille, Afonso ennakoi. "Todellista valinnanvaraa annosten välillä ei monien mielestä oikein ole, sillä vain kastike on hiukan erilainen."

Passos Coelho arvostelee sosialisteja leväperäisyydestä, sillä heidän kaudellaan 2005–2011 Portugali lyyhistyi vararikon partaalle. Sosialistipääministeri José Sócrates joutui myöntymään EU:n ja kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n 78 miljardin euron pelastusluottoon kolmivuotista sopeuttamisohjelmaa vastaan.

Nykyhallitus on alkanut lainojen takaisinmaksun etuajassa, ja talouskasvu orastaa. Valtion velka hivuttautui alemmas 128,7 prosenttiin suhteessa kokonaistuotantoon alkuvuonna. Taakka on edelleen euromaiden kolmanneksi raskain.

Tietotekniikkayrittäjä Agostinho Vieira, 59, ja opettajapuoliso Arminda Vieira, 56, sanovat keskiluokan joutuneen vaakalaudalle. Pariskunta kantaa ystäväporukalla sosialistien tunnuslippua, nyrkkiä, Porton kadulla. Oppositiojohtaja António Costan kiihkeä vaalitilaisuus on juuri päättynyt.

"Nykyhallitus yrittää yksityistää kaiken sairaaloista kouluihin. Julkisista oppilaitoksista otetaan rahat. Palkat ovat laskeneet kuin lehmänhäntä", Arminda Vieira luettelee.

Maan vankkaa keskiluokkaa edustivat troikan tuloon saakka julkisen alan työntekijät. Palkoista on viety jopa viidennes.

"Insinöörit, sairaanhoitajat, lääkärit, opettajat, arkkitehdit – heille ei ole töitä! Koulutetut nuoret pakenevat pois. Lähes puoli miljoonaa henkeä on muutamassa vuodessa kadonnut ulkomaille", Agostinho Vieira päivittelee.

Mutta oppositiojohtaja lupaa työtä ja rikkaiden ja köyhien kuilun kuromista railakkaasti taputtavalle yleisölle pimenevässä illassa. Intohimoiset kannattajat pyrkivät rutistamaan ja suukottamaan häntä.

"Me portugalilaiset tykkäämme hurjasti hellyydenosoituksista. On hirveän kivaa, jos saa halata arvostamaansa poliitikkoa. Puolue on kuin omaa perhettä", portolaisjuristi Orlanda Pereira nauraa.

Pilvikki Kause
Avioso/Porto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat