Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalainen Rokka-koira jahtaa norsunluun salametsästäjiä Tansaniassa

Suomalainen Rokka-koira lähti Tansaniaan koviin hommiin. Tavoite on pelastaa Afrikan norsuja kuolemasta sukupuuttoon.

Ulkomaat
 
Näin Rokka-koira harjoittelee norsunluunetsintää
Näin Rokka-koira harjoittelee norsunluunetsintää
Suomalainen kansalaisjärjestö Team Rokka kouluttaa Tansaniassa paikallisia koiria ja poliiseja norsunluunetsijöiksi. Näin pyritään hillitsemään norsunluun salakuljetusta ja norsujen salametsästystä. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus: Sami Sillanpää HS.

Dar es Salaam Tappamista on vaikea estää. Salametsästäjät kulkevat laajoilla savanneilla, käyttävät rautapiikkejä ja muita ansoja, tappavat kivääreillä.

Kun norsu on surmattu, arvokas luu pitää kuljettaa ostajalle.

Silloin on viranomaisten paikka iskeä. Ja sitä varten suomalainen labradorinnoutaja Rokka läähättää nyt Dar es Salaamin kosteudessa Tansaniassa.

Koira ryntää sisään huoneeseen ja nuuskii ympäriinsä. Sitten se työntää kuononsa romujen sekaan. Siellä on iso norsun syöksyhammas.

"On se äijä!", huudahtaa Toni Lahtinen kehuja koiralleen.

Kyse on harjoituksesta. Rokka on nyt kolmevuotias. Se on ollut jo mukana tositoimissakin, mutta harjoittelu Tansanian koirapoliisin päämajalla jatkuu, koska Rokasta pitää tulla huippu.

Vastustaja on kova ja julma: Itä-Afrikan järjestäytyneet rikollisliigat.

Salametsästys rehottaa eri puolilla Afrikkaa. Tansanian hallituksen selvitys antoi järkyttävän tuloksen. Viidessä vuodessa 2009–2014 katosi lähes kaksi kolmasosaa maan norsuista.

Sama meno on muun muassa Mosambikissa ja Sambiassa.

Afrikannorsu on maailman suurin maalla elävä nisäkäs. Norsuja eli sata vuotta sitten useita miljoonia joka puolella Afrikkaa. Elinalue on kutistunut länteiksi siellä täällä.

Norsuja on Afrikassa jäljellä arviolta runsaat 400 000. Suurlaskenta norsujen määrästä valmistuu ensi vuonna.

Selvää on, että norsujen tappaminen on kiihtynyt muutaman viime vuoden aikana ennennäkemättömästi. Tätä tahtia norsu katoaa Afrikasta. Niin voi käydä 10–15 vuodessa.

Betoniseinäisessä huoneessa ei ole ikkunalaseja. Sähköjohdot repsottavat katosta. Tansanian koira- ja hevospoliisin päämaja näyttää hylätyltä varastolta.

Sivummalla sijaitsee koirien ankea kennel. Päällikkö Egyne Emmanuel ei kaunistele.

"Meillä on paljon haasteita. Suurin ongelma on, että meiltä puuttuu osaamista. Koirien opetustapamme ovat vanhentuneita", Emmanuel sanoo toimistossaan, joka on päämajan ainoa kalustettu huone.

Emmanuelin yksiköllä on koiria, jotka osaavat etsiä kätköistä huumeita tai ammuksia. Yksikään koira ei kuitenkaan löydä norsunluuta – vielä.

Apua antaa nyt Toni Lahtisen johtama Team Rokka -järjestö. Se kouluttaa koiria ja poliiseja norsunluunetsijöiksi. Ensimmäisinä koulutettavina on nyt kaksi tansanialaista koiraa, joista on määrä tulla työkykyisiä vielä tämän vuoden aikana.

Itä-Afrikassa Intian valtameren rannalla sijaitseva Dar es Salaam on salakuljetuksen solmukohta. Tänne tulee norsunluuta ja sarvikuonon sarvia eri puolilta Afrikkaa vietäväksi pääasiassa Kiinaan ja muualle Aasiaan.

Syöksyhampaat kulkevat lennoilla tavallisissa matkalaukuissa. Tai laivoilla konteissa, joissa ne on kätketty vaikkapa huonekalujen sisään tai kierrätettävän jätteen sekaan.

"Jos pystymme koirien avulla paremmin estämään vientiä ostajille, norsujen tappaminen voi vähentyä rajusti", sanoo päällikkö Emmanuel.

Joseph Okanga Reuters
Kenian viranomaiset takavarikoivat 228 kokonaista norsunluuta Mombasassa kesäkuussa 2014. Tansanian ja Kenian viranomaiset tekevät yhteistyötä salametsästyksen lopettamiseksi.
Kenian viranomaiset takavarikoivat 228 kokonaista norsunluuta Mombasassa kesäkuussa 2014. Tansanian ja Kenian viranomaiset tekevät yhteistyötä salametsästyksen lopettamiseksi.

Potutuksen näkee Lahtisen kasvoilta. Hän sadattelee itsekseen käytävällä. Piti tehdä etsintäharjoitus, mutta koulutuksessa oleva tansanialaispoliisi unohti antaa koiralle vettä. Koira läähättää sivuhuoneessa.

"Usein tekisi mieli luovuttaa. Ei tule mitään", Lahtinen sanoo.

Lopulta harjoittelija Triphone Mwambe kuitenkin tekee harjoituksen ja täysin oikein. Gillo-koira löytää norsunluukätkön. Palkkioksi Mwambe leikittää sitä pallon kanssa.

Lahtinen inhoaa rikoksia ja rakastaa eläimiä. Hän työskenteli rikostutkijana ennen kuin irtisanoutui poliisista vuonna 2010. Sen jälkeen hän työskenteli vapaaehtoisena eläinsuojelutyössä Romaniassa, Thaimaassa ja Australiassa.

Kolme vuotta sitten hän alkoi järjestää hanketta norsunluukoirien kouluttamiseksi. Lopulta nelisen kuukautta sitten hän muutti Tansaniaan toteuttamaan Team Rokkaa. Apuna työskentelee puoliso Maija Hietanen.

"Näin, että tässä voi saada pienelläkin aikaan ison vaikutuksen. Ja voin käyttää kaikkea osaamistani", Lahtinen sanoo.

Suomen WWF oli lähdössä mukaan hankkeeseen, mutta vetäytyi viime hetkillä. Jonkin verran Team Rokka on saanut rahoitusta yksityislahjoittajilta. Loput Lahtinen on maksanut 30 000 euron pankkilainalla. Töitä hän on tehnyt kolme vuotta palkatta. "Ennen minulla oli Suomessa talot ja kaikki. Enää ei ole mitään."

Pari etsintäkoiraa Tansaniassa on vasta vaatimaton alku. Norsunluunkauppa kiellettiin vuonna 1989 kansainvälisellä sopimuksella. Kiinassa ja muualla Aasiassa kysyntää riittää uusrikkaiden maun – tai mauttomuuden – vuoksi. Norsunluuta käytetään koriste-esineisiin, sisustukseen ja pianonkoskettimiin.

Kiinassa norsunluusta maksetaan 1 000–3 000 euroa kilolta.

Norsujen tappajat voivat olla yksittäisiä ihmisiä tai liigojen jäseniä. Afrikan keskiosissa useiden sissiryhmien epäillään olevan osallisena.

Surmat ovat julmia. Syöksyhampaista neljännes on norsun pään sisällä, joten tappajat silpovat eläimen.

Muutama viikko sitten Lahtisen kännykkä soi. Puhelimessa oli Tansanian poliisin erikoisyksikön johtaja. Tulossa oli ratsia. Pääsetkö puolessa tunnissa?

Lahtinen lähti Rokan kanssa. Poliisi rynnäköi aidatulle alueelle, jossa se epäili salakuljettajaliigan piileskelevän. Ensin ei löytynyt mitään. Sitten Rokka meni haistelemaan alueelta löytynyttä pyörösahaa.

Sahasta löytyi jauhetta, jota epäillään norsunluuksi. Se tarkoittaisi, että liiga oli käyttänyt sahaa syöksyhampaiden katkomiseen. Se voi olla raskauttava todiste. Tutkinta asiasta on vielä kesken.

Oikaisuja klo 12.05
Artikkelissa todettiin aiemmin, että Rokka-koira on pentu. Se on kolmevuotias.
Harjoittelija Triphone Mwamben norsunluukätkön löytäjäksi kerrottiin Halo-koira. Löytäjä on Gilo-koira.


Kansalaisjärjestö Team Rokan perustaja Toni Lahtinen (vas.), Rokka-koira ja Tansanian koirapoliisin johtaja Egyne Emmanuel etsivät salakuljettajien piilottamia norsunluita.
Kansalaisjärjestö Team Rokan perustaja Toni Lahtinen (vas.), Rokka-koira ja Tansanian koirapoliisin johtaja Egyne Emmanuel etsivät salakuljettajien piilottamia norsunluita.
Sami Sillanpää HS
Rokka-koira harjoitteli norsunluukätkön etsintää Tansanian koirapoliisin päämajassa Dar es Salaamissa.
Rokka-koira harjoitteli norsunluukätkön etsintää Tansanian koirapoliisin päämajassa Dar es Salaamissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat