Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjän iskut voivat radikalisoida kapinallisia

Venäjän ja Iranin kasvava tuki Syyrialle on propagandamateriaalia ääriryhmille

Ulkomaat
 
Reuters
Syyrian presidentti Bashar al-Assad osallistui rukoukseen moskeijassa Damaskoksessa heinäkuussa. Kuva on Syyrian uutistoimiston SANA:n välittämä.
Syyrian presidentti Bashar al-Assad osallistui rukoukseen moskeijassa Damaskoksessa heinäkuussa. Kuva on Syyrian uutistoimiston SANA:n välittämä. Kuva: Reuters

Venäjän aloittaman sotilasoperaation Syyriassa pelätään vahvistavan presidentti Bashar al-Assadin lisäksi myös radikaaleja ryhmittymiä.

Venäjä on tehnyt keskiviikosta lähtien ilmaiskuja Syyriassa. Vaikka Venäjä väittää taistelevansa Syyriassa terroristijärjestö Isisiä vastaan, käytännössä sen iskut ovat näyttäneet kohdistuvan enemmän muihin kapinallisryhmiin.

Britannian sunnuntaina julkaisemien tiedustelutietojen mukaan vain yksi kahdestakymmenestä iskusta olisi todellisuudessa kohdistunut Isisiin, kertoi uutistoimisto Reuters.

"Pääkohteena ovat olleet kapinalliset, ei Isis, vaikka Venäjä niin väittääkin", myös konfliktinratkaisujärjestö CMI:n tutkija Mikko Patokallio sanoo.

Patokallion mukaan Venäjä saattaa itse asiassa vahvistaa toimillaan radikaaleja kapinallisryhmiä.

"Venäjä tekee karhunpalveluksen muille kapinallisryhmille. Se ajaa nämä ryhmät tilanteeseen, joissa niillä on yhteinen vihollinen", Patokallio sanoo.

Saman huolen esitti sunnuntaina Britannian ulkoministeri Philip Hammond. Hän varoitti Reutersin mukaan, että Venäjän iskut ajavat Syyrian opposition Isisin syliin.

Venäjän lisäksi shiialaisen Iranin huhutaan lähettäneen lisää joukkojaan al-Assadin tueksi. Tämä kaikki on tehokasta propagandamateriaalia radikaaleille sunniryhmille.

Syyriassa toimivat Isisin ja al-Qaidan kaltaiset ryhmät ovat jo pitkään kylväneet mielikuvaa siitä, miten sunnit joutuvat shiiahallinnon vainoamaksi. Syyrian hallinnossa shiialaisuuden haaraan kuuluvilla alaviiteilla on vahva asema.

Etenkin liittolaisuus Iranin kanssa vahvistaa tätä mielikuvaa, vaikka Iranin ja Syyrian pitkä liittolaissuhde perustuukin käytännössä enemmän käytännön hyötyihin kuin uskontoon.

Syyrian sisällissota kytkeytyykin Lähi-idän alueelliseen valtakamppailuun, jota on leimannut kilpailu sunnimonarkia Saudi-Arabian ja shiialaisen Iranin välillä.

Iran ja libanonilainen shiiajärjestö Hizbollah ovat olleet Syyrian hallinnon tukena, kun taas sunnienemmistöiset Saudi-Arabia, Qatar ja Turkki ovat puolestaan tukeneet erilaisia kapinallisryhmiä.

Patokallion mukaan kapinallisten tukijat joutuvat nyt miettimään omaa strategiaansa Syyriassa uudelleen. Muun muassa sanomalehti The Wall Street Journalin mukaan Venäjän toimien laajuus on järkyttänyt Saudi-Arabiaa sekä muita Persianlahden sunnimonarkioita. Vielä on varhaista sanoa, miten esimerkiksi Saudi-Arabia reagoi.

"Myös Venäjän interventio hakee vielä muotoaan. Sen laajuus ei ole vielä selvinnyt", Patokallio sanoo.

Selvää on, että sekä länsimaiden että kapinallisia tukevien sunnivaltioiden vaihtoehdot ovat kaventuneet. Sekä Turkki että Saudi-Arabia ovat vaatineet muun muassa lentokieltoalueen perustamista Syyriaan.

Patokallion mukaan se on käynyt nyt käytännössä mahdottomaksi, sillä Venäjä on siirtänyt omaa kalustoaan Syyrian hallinnon tukialueille. "Silloin pitäisi iskeä Venäjääkin vastaan, eikä kukaan halua sitä."

Venäjän kasvanut tuki vahvistaa al-Assadin asemaa, mikä voi myös vaikeuttaa Patokallion mukaan sen taivuttelua kompromisseihin neuvottelupöydissä.

Tästä saatiin viitteitä myös sunnuntaina, kun al-Assad antoi Iranin televisiolle haastattelun. Al-Assad julisti haastattelussa jälleen kerran, että Syyrian hallinnon tulevaisuus on vain Syyrian sisäinen asia. Al-Assad varoitti myös, että "koko alue tuhoutuu", jos Syyrian, Venäjän, Iranin ja Irakin välinen liittouma ei onnistu terrorisminvastaisessa sodassaan.

Radikaalien sunniryhmien lisäksi myös al-Assad on käyttänyt uskonnollisia jännitteitä hyväkseen Syyrian konfliktin alusta lähtien. Al-Assadin hallinto on pyrkinyt esiintymään uskonnollisten vähemmistöjen puolustajana Syyrian sunnienemmistöltä.

Opposition ja kapinalliset se on pyrkinyt leimaamaan islamisteiksi siitä lähtien, kun kansannousu alkoi rauhanomaisina mielenosoituksina keväällä 2011. Tämä puhe alkoi lopulta toteuttaa itseään, kun radikaalit ryhmät alkoivat vahvistua Syyrian sodan pitkittyessä ja raaistuessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat