Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi pakolaisia tulee Eritreasta? Diktatuurin jättänyt HS:n haastattelussa.

Pakolaisia virtaa Eritrean diktatuurista myös Eurooppaan. Valtaosasta kuitenkin huolehtii Etiopia.

Ulkomaat
 
Jukka Gröndahl HS
Eritreasta Etiopiaan paennut Micheale Tewlde Mariam kertoi kokemuksistaan kahvilassa Addis Abebassa.
Eritreasta Etiopiaan paennut Micheale Tewlde Mariam kertoi kokemuksistaan kahvilassa Addis Abebassa. Kuva: Jukka Gröndahl HS

Turvallisuuspalvelun miehet olivat liikkeellä. He etsivät niitä, jotka pakoilivat asepalvelusta.

Kun Micheale Tewlde Mariam kuuli tiedon etsinnästä, hän päätti lähteä. Päätös jättää kotimaa Eritrea oli vaikea, mutta matka sujui helposti. Mariam maksoi maastoautonkuljettajalle, joka on auttanut muitakin lähtijöitä. Kuski tiesi turvallisen reitin rajalle. Siellä muut auttoivat hänet rajan yli Etiopiaan.

"Oli kauheaa lähteä. En voinut kertoa edes perheelleni", Mariam sanoo HS:lle kahvilassa Etiopian pääkaupungissa Addis Abebassa.

Eritrea on kuuden miljoonan asukkaan valtio Koillis-Afrikassa Punaisenmeren rannalla.

Sieltä paetaan kovaa vauhtia. Viime vuonna Välimeren yli Eurooppaan pyrkineistä siirtolaisista eritrealaiset olivat toiseksi suurin ryhmä syyrialaisten jälkeen. Pako jatkuu yhä.

Miksi?

Mariam sanoo, että syy on pakollinen asepalvelus, joka voi kestää koko elämän. "He sanovat kaksi vuotta. Mutta jos sinne menee, ei koskaan pääse pois."

Samaa kertoo kesällä julkaistu YK:n 500-sivuinen erikoisraportti Eritreasta. Haastatellut sanoivat loputtoman asepalveluksen pääsyyksi lähtöön. Jotkut olivat paenneet oltuaan asevoimiin pakotettuna 17 vuotta.

Kyse ei ole vain huonopalkkaisesta ja ankeasta elämästä parakeilla. Asevoimissa joutuu palvelemaan diktatuuria ja mahdollisesti osallistumaan sen ihmisoikeusrikkeisiin.

Eritrean hallinto syyllistyy järjestelmällisesti laittomiin tappoihin, sieppauksiin, kidutukseen, pakkotyöhön ja vangitsemisiin ilman oikeudenkäyntiä, kertoi YK-raportti. Eritreaa on jo alettu kutsua Afrikan Pohjois-Koreaksi.

"Vaino on mennyt vain pahemmaksi vuosien aikana", Mariam sanoo.

YK-raportin mukaan kovan kurin hallinto alkoi pyrkimyksestä pitää nuori valtio koossa mutta on muuttunut presidentti Isaias Afwerkin ja hänen puolueensa yksinvallan varmistamiseksi. Afwerki on hallinnut 22 vuotta.

Ulkomaisilta toimittajilta pääsy on kielletty.

On silti myös pieniä merkkejä Eritrean halusta avautua. Suomi ilmoitti elokuussa aloittavansa ensi kertaa kahdenvälisen kehitysyhteistyön Eritreassa. Ohjelma tukee korkeakoulujen kehitystä ja pyrkii siten vaikuttamaan maastamuuton syihin.

Mariam sanoo, että hän ei voi palata Eritreaan niin kauan kuin nykyhallinto on vallassa.

"En uskalla edes ottaa yhteyttä lapsiini. Se voi olla heille vaarallista."

Vaikka Eritrean pakolaisia tulee Eurooppaankin, valtaosaa isännöi Etiopia. Tänä vuonna Etiopiassa huolehditaan yli sadastatuhannesta eritrealaispakolaisesta, arvioi YK:n pakolaisjärjestö UNHCR.

Aihe on Etiopialle arka. Eritrea itsenäistyi Etiopiasta 30-vuotisen sodan päätteeksi vuonna 1991, ja välit ovat jäiset.

Etiopia tarjoaa silti eritrealaispakolaisille esimerkiksi mahdollisuutta opiskella yliopistossa ilmaiseksi.

Suurin osa Eritrean pakolaisista elää leireillä Pohjois-Etiopiassa. YK:n statuksen saaneella on pieni mahdollisuus päästä kiintiöpakolaisena johonkin vauraampaan maahan. Jotkut lähtevät yrittämään Saharan yli Libyaan ja sieltä veneellä EU:hun.

Mariam anoi turvapaikkaa Addis Abebassa, mutta ruuhkan vuoksi käsittelyssä kestää.

Etiopiassa on 660 000 YK:n rekisteröimää pakolaista ja lisää tulee Eritrean lisäksi naapureista Somaliasta ja Etelä-Sudanista.

Eurooppaan on tullut lähes yhtä paljon pakolaisia kuin Etiopiaan.

Mariam sanoo, että hän ei halua pyrkiä Eurooppaan vaan löytää töitä Etiopiasta. "Täällä on muita eritrealaisia. He auttavat."

 

Kirjoittaja ja kuvaaja vierailivat Etiopiassa elokuussa.

Sami Sillanpää HS
Addis Abeba

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat