Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lehti: EU ja Turkki sopineet pakolaisvirran tukkimisesta

Frankfurter Allgemeinen mukaan Turkista Eurooppaan pyrkivät palautetaan Turkkiin

Ulkomaat
 

Euroopan johtajat ja Turkki ovat laatineet yhteisen suunnitelman pakolaisvirran hallitsemiseksi. Ehdotuksesta uutisoi saksalaislehti Frankfurter Allgemeine sunnuntaina.

Tarkoitus on käännyttää kaikki Turkista Eurooppaan pyrkivät pakolaiset takaisin Turkkiin perustettaville pakolaisleireille. Leireillä päätettäisiin turvapaikoista ja kohdemaista, eikä pakolaisten tarvitsisi turvautua ihmissalakuljettajiin.

Lehden mukaan sopimusluonnosta ovat valmistelleet EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker, Saksan liittokansleri Angela Merkel, Ranskan presidentti François Hollande ja Turkin hallitus.

Suomen sisäministeri Petteri Orpo ei halunnut kommentoida asiaa HS:lle sunnuntaina.

Jos suunnitelma toteutuu, Turkki vahvistaa vartiointia Kreikan vastaisella rajallaan.

Turkkilaiset ja kreikkalaiset alukset alkavat partioida itäisellä Egeanmerellä Euroopan rajavalvontavirasto Frontexin koordinoimina. Heidän tehtävänä on pysäyttää pakolaisia kuljettavien laivojen matka ja palauttaa pakolaiset Turkkiin.

Egeanmeren kautta suuri määrä pakolaisia on tähän asti pyrkinyt Kreikan Kosin, Lesbosin, Samosin ja Chiosin saarille. Sieltä he ovat jatkaneet matkaansa Balkanin maiden kautta syvemmälle Eurooppaan, etenkin Itävaltaan, Saksaan ja Ruotsiin.

Turkin merivartiosto on poiminut mukaansa vain noin 50 000 ihmistä. Sadattuhannet pakolaiset ovat ylittäneet Egeanmeren. Suurin osa heistä tulee Syyriasta, mutta myös esimerkiksi Afganistanista ja Pakistanista tulee väkeä.

Palautuksia varten Turkkiin valmistellaan kuusi pakolaisleiriä yhteensä kahdelle miljoonalle ihmiselle.

EU on Frankfurter Allgemeinen mukaan valmis maksamaan suuren osan kustannuksista ja sitoutuisi vastaanottamaan enintään puoli miljoonaa ihmistä leireiltä.

Turkilta odotetaan enemmän työtä pakolaisten integroimiseksi Turkissa, muun muassa niin, että he saisivat nopeammin työluvan.

Vastineeksi Turkin rajavalvonnan kiristämisestä EU on luvannut "nopeuttaa" viisumipakon poistamista EU-alueelle matkustavilta turkkilaisilta.

Ehdotuksesta on Frankfurter Allgemeinen mukaan määrä keskustella, kun EU-johtajat ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan tapaavat Brysselissä tänään maanantaina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat