Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Baltian läpi pitäisi kulkea nopea juna 10 vuoden päästä – Rail Baltic mullistaa myös Suomen yhteydet Keski-Eurooppaan

Ulkomaat
 
Videografiikka: Rail Baltic selitettynä minuutissa
Videografiikka: Rail Baltic selitettynä minuutissa
Baltian halki kulkeva junarata Rail Baltic tulee helpottamaan huomattavasti suomalaistenkin matkoja Baltiaan ja Keski-Eurooppaan. Videografiikka näyttää radan hyödyt. Toimittaja: Kaja Kunnas, Animaatio: Teemu Hotti

Tallinnasta Länsi-Eurooppaan vievää pikarataa Rail Balticia piirretään parhaillaan kartalle Baltiassa. Virolaisessa Mäliveren kylässä ollaan jo hyvin pitkällä.

Marko Mumm
Maie Kasak ja Pätu-koira asuvat Mäliveren kylässä Pohjois-Virossa paikalla, johon on piirretty Rail Baltic -rata.
Maie Kasak ja Pätu-koira asuvat Mäliveren kylässä Pohjois-Virossa paikalla, johon on piirretty Rail Baltic -rata.

"Tästä se menee", mälivereläinen Maie Kasak sanoo ja näyttää hoidettuja kukkapenkkejään.

Suomalaistenkin liikkumista mullistava rata on tarkoitus avata kymmenen vuoden kuluttua. Tässä 80 asukkaan kylässä sen kulku tunnetaan jo metrien tarkkuudella.

Rata tulisi etelästä suoraan yli Kasakin kukkien ja jatkuisi läpi remontoidun puutalon kohti naapurien tontteja.

Mäliveren kohdalla matkustajat voisivat jo alkaa nostaa matkalaukkuja käytävälle ennen saapumista Tallinnaan, jonne on Mäliverestä matkaa noin 30 kilometriä. Juna kiitäisi kylän läpi 240 kilometrin tuntivauhtia, ja matkaa olisi jäljellä enää kymmenisen minuuttia.

Vuosisadan ratahanke sai vauhtia kesällä, kun EU:n komissio myönsi Baltian maille yhteensä 540 miljoonan euron rahoituksen radan linjaamiseen ja muihin valmisteluihin. Kolmella valtiolla on ollut vaikeuksia puhaltaa yhteen hiileen, mutta yhteisyritys RB Rail AS on silti perustettu.

Valmistelut etenevät kutakuinkin samassa tahdissa kolmessa maassa. Vuorossa ovat julkiset neuvottelut radanvarren asukkaiden kanssa ja ympäristövaikutusten arviointi.

Mäliveressä rata jatkuisi kylän nimikkotalon, Mäliveren tilan, pihapiirin poikki.

"Ensimmäiset kirjalliset tiedot talosta ovat 1600-luvulta. Neuvostoaikana isoisän perhe pakeni kyydityksiä Tarttoon. Talo tuhottiin. Myöhemmin saimme tontin takaisin, ja sen kunnostus on ollut vanhempieni elämäntyö", sanoo yrittäjä Katrin Pelmas sukutalonsa pihalla.

Rata halkoisi puuliiterin ja jatkuisi yli Keila-joen ohjelmoija Vahur Kiislerin pihalle.

Kiisler osti talon Mäliverestä runsas vuosi sitten, jolloin Rail Balticia kaavailtiin kauemmaksi itään. Mutta idemmäs perustettiin uusi luonnonsuojelualue, ja ratasuunnitelmat muuttuivat.

"Emme vastusta Rail Balticia periaatteessa, vaan sen toteutustapaa", sanoo kylän päällikkö, juristi Margus Miller.

Vielä viime vuoden lopulla Raplamaan maaherra ilmoitti alueen asukkaille kirjeitse, että Rail Balticin tuleva reitti ei halkoisi Mälivereä. Tänä vuonna uusi maaherra hyväksyi toisen reitin Kohilan kunnassa Mäliveren kylän läpi.

Kohilan kymnaasin juhlasali oli täynnä kiihtynyttä väkeä, kun Rail Balticin edustajat esittelivät radan kulkua paikallisille syyskuun lopulla.

"Tämä on kyyditys. Te hävitätte alkuperäiset tilat sen sijaan, että muuttaisitte radan kulkua", nainen huusi yleisöstä. "Pystyttekö nukkumaan yönne rauhassa?"

Raplamaan maaherra Tõnis Blank vetosi Rail Balticin johtoryhmän päätökseen. Blank ja kaksi muuta maaherraa edustaa asukkaita johtoryhmässä, joka päättää radan reitin.

Reitiksi valittiin taloudellisin ja lyhyin vaihtoehto, sanoo Rail Balticin Viron-projektijohtaja Miiko Peris.

Tallinnasta Pärnun kautta kohti Riikaa kulkevaa rataa voidaan hivuttaa vielä noin 140 metrin verran kartalla. Mutkia ei helpolla tehdä, sillä radan keskimääräinen rakennushinta on viisi miljoonaa euroa kilometriltä.

Peris arvioi, että Virossa joudutaan purkamaan puolisen tusinaa taloa radan tieltä.

Etenkin Tallinnan lähellä uusilla asuinalueilla talon omistajat pelkäävät kiinteistöjensä arvon romahdusta. Talon purkaminen olisi joillekin mieluisampi vaihtoehto kuin radanvarrella eläminen, koska purkamisesta saadun korvauksen avulla voi päästä eroon kalliista pankkilainasta.

Myös Latvia ja Liettua pyrkivät päättämään radan reitin tämän vuoden loppuun mennessä.

Riian ympäristössä valmistellaan myös rautatieaseman yhdistämistä raiteilla lentokenttään, sanoo Rail Baltic -vastaava Kaspar Vingris Latvian talous- ja liikenneministeriöstä.

Liettua on tavallaan ottanut varaslähdön, sillä se rakentaa jo Kaunasista Puolan rajalle rataa, jonka raideleveys on sama 1 435 millimetriä kuin Länsi-Euroopassa.

Liettuan liikenne- ja viestintäministeriön mukaan radan on tarkoitus valmistua tänä vuonna. Tasoristeykset poistamalla matkustajajunat voivat kulkea 240 kilometrin tuntivauhtia.

Puolassa on länsimainen raideleveys, eikä sinne tarvitse rakentaa uutta rataa, vaan vanhaa kunnostetaan.

Rail Baltic on yksi EU:n lähivuosien suurimpia liikenneväyläinvestointeja. Suomelle Rail Baltic avaisi uuden kulkuväylän Baltian läpi Keski- ja Etelä-Eurooppaan.

Viron, Latvian ja Liettuan liikenneministeriöiden edustajat vakuuttavat samaa: Esteitä Rail Balticin toteutumiselle ei pitäisi olla.

Kaja Kunnas
Mälivere/Kohila

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat