Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nepalissa juostiin Mount Everestin maraton

Maanjäristyksestä toipuva maa järjesti maratonin normaalia myöhemmin

Ulkomaat
 
Bikash Karki
Mount Everestin maratonin järjestäminen on Nepalilta askel kohti normaalia arkea. Maratonin osallistujia Mount Everestin perusleirissä vuonna 2006.
Mount Everestin maratonin järjestäminen on Nepalilta askel kohti normaalia arkea. Maratonin osallistujia Mount Everestin perusleirissä vuonna 2006. Kuva: Bikash Karki

Nepalissa juostiin maanantaina tiettävästi maailman korkeimmalla sijaitseva maratonreitti. Reitti lähtee maailman korkeimman vuoren Mount Everestin perusleiristä ja päättyy Namche Bazaarin kylään, jossa juoksijat joutuvat kiertelemään saadakseen 42 kilometrin ja 195 metrin pituisen matkan täyteen.

Reitin vaikeuteen nähden voittajien ajat olivat kovia. Kaksoisvoiton ottivat Nepalin armeijan joukkueessa juosseet Bhim Bahadur Gurung (4,01,54) ja Surendra Basnet (4,03,18).

Maratonjuoksun järjestäminen on yksi askel kohti normaalia Nepalissa, jota kohtasi huhtikuussa tuhoisa maanjäristys.

Huhtikuun 25. päivänä tapahtuneessa maanjäristyksessä kuoli noin 9 000 ihmistä, ja sadattuhannet joutuivat kodittomiksi. Maanvyöry iski Mount Everestillekin tuhoisasti, ja vuorella kuoli ainakin 19 ihmistä. Järistys tuhosi satoja kyliä täysin, ja se oli pahimmin Nepalia koetellut järistys 1930-luvun jälkeen.

Normaalisti Mount Everestin maraton on järjestetty toukokuussa. Tänä vuonna Nepal oli kuitenkin vielä huhtikuussa kaaoksen vallassa ensimmäisen järistyksen jäljiltä, ja maahan iski lisäksi toinen järistys toukokuun 12. päivänä. Se tappoi ainakin 250 ihmistä.

Mount Everestin maratonin suorittivat ensimmäistä kertaa kaksi brittikiipeilijää vuonna 1987. Varsinaisesta juoksusta ei vielä tuolloin ollut kyse. Miehillä kului reitillä aikaa noin 12 tuntia.

Kestävyysjuoksussa on ollut muotia juosta yhä pidempiä matkoja, ja niin on käynyt myös Nepalissa. Vuodesta 2010 alkaen Mount Everestillä on juostu tavallisen maratonin lisäksi myös 65 kilometrin pituista ultramaratonia.

Maratonjuoksijat ovat yksi osa maailman korkeimmalle vuorelle Mount Everestille vaeltavia turistilaumoja.

Vuorikiipeilyturismi tuo köyhälle Nepalille matkailutuloja, mutta vuoret alkavat olla pahasti ruuhkaisia.

Tavallisena vuotena jo noin 600 ihmistä yrittää kiivetä Mount Everestin huipulle.

Kiipeilyluvat ja oppaiden palkkiot tuovat Nepalille miljoonia euroja vuodessa, mutta kokemattomat kiipeilijät aiheuttavat vaaratilanteita. Vuorilla on nähty ihmisiä, jotka ovat sonnustautuneet vuoristovarusteisiin ensimmäistä kertaa Mount Everestin perusleirissä, brittilehti The Guardian kertoo.

Nyt Nepalin viranomaiset suunnittelevat, että kiipeilylupien ehtoja tiukennettaisiin.

Jos suunnitelmat toteutuvat, vammaiset, alle 18-vuotiaat eivätkä yli 75-vuotiaat eivät enää saisi kiipeilylupaa.

Nuorin Mount Everestille kiivennyt on 14-vuotias ja vanhin 80-vuotias. Vuorelle on kiivennyt myös liikunta- ja näkövammaisia kiipeilijöitä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat