Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkki nosti turvavyöhykkeen EU-pöytään

EU levitti punaisen maton Turkin autoritaarisen presidentin Recep Tayyip Erdoganin eteen. Unioni tarvitsee Turkkia pakolaiskriisin ratkaisemiseen.

Ulkomaat
 
FRANCOIS LENOIR / REUTERS
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogania (vas.) vastassa oli maanantaina Brysselissä Belgian kuningas Philippe.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogania (vas.) vastassa oli maanantaina Brysselissä Belgian kuningas Philippe. Kuva: FRANCOIS LENOIR / REUTERS

EU levitti maanantaina Brysselissä punaisen maton Turkin kovaotteiselle presidentille Recep Tayyip Erdoganille, jota unioni yrittää taivutella lisäponnisteluihin pakolaiskriisin ratkaisemiseksi.

Aiemmin ei-kovin-toivottu vieras Erdogan sai kutsun EU-johtajien pakeille, koska EU ei kykene hillitsemään turvapaikanhakijoiden matkustamista unionin alueelle ilman Turkin apua.

Tästä on kyse

Turkki on portti Eurooppaan

 Turkki on turvapaikanhakijoiden portti Eurooppaan. Monet heistä pyrkivät Turkista Kreikan saarten kautta pohjoisempiin maihin.

 Kaikkiaan Turkissa on tällä hetkellä noin kaksi miljoonaa turvapaikanhakijaa.

 EU toivoo Turkin vahvistavan rajavalvontaansa, mutta Turkki on suhtautunut tähän penseästi.

 Turkki saattaa pyytää EU:lta vastapalveluksena vapautusta viisumipakosta EU:n alueella.

"On täysin selvää, että Euroopan täytyy hallita rajojaan paremmin. Odotamme Turkin tekevän samoin", Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk sanoi illansuussa Brysselissä, jossa hän piti tiedotustilaisuuden yhdessä Erdoganin kanssa.

"Tilanteen, jossa satojatuhansia ihmisiä pakenee EU:hun Turkin kautta, on loputtava."

Tuskin mukaan unionin ja Turkin väliset neuvottelut keskittyivät taloudelliseen apuun, rajavalvontaan, taisteluun salakuljettajia ja Isisiä vastaan sekä turkkilaisille mahdollisesti myönnettävään viisumivapauteen.

Presidentti Erdogan toisti Brysselissä myös Turkin vaatimuksen, että rajan lähelle Pohjois-Syyriaan pitäisi luoda turvavyöhyke pakolaisia varten. Turkin mukaan tälle alueelle voitaisiin rakentaa EU-rahalla kolme kaupunkia kodeistaan paenneita syyrialaisia varten.

"EU on valmis paneutumaan kaikkiin kysymyksiin Turkin kanssa, joten keskustelimme myös mahdollisesta puskurivyöhykkeestä Syyriaan", Tusk myönsi.

Erdoganin mukaan pakolaiskriisin ratkaisemiseen on kolme keinoa.

"Yksi on [Syyrian oppositiojoukkojen] koulutus ja varustaminen. Toinen on terrorismilta suojatun turvavyöhykkeen julistaminen ja kolmas lentokieltoalue", Erdogan sanoi.

EU on suhtautunut turvavyöhykkeeseen nihkeästi. Arvostelijoiden mukaan Erdogan pyrkii sillä vain varmistamaan, etteivät kurdikapinalliset saisi jalansijaa Pohjois-Syyriassa.

"Sellaiseen ratkaisuun tarvitaan YK:n turvallisuusneuvoston päätös", EU-parlamentin puhemies Martin Schulz sanoi.

Pakolaisjärjestö UNHCR:n mukaan turvavyöhykkeistä puhuttaessa tärkeintä on sotaa paenneiden turvallisuus.

"Yleisesti ottaen olemme huolestuneita niin sanotuista turvasatamista. Esimerkiksi Srebrenicassa näimme, ettei turvaa kyetty takaamaan", totesi UNHCR:n edustaja Adrian Edwards. Hän viittasi Bosnian sodan aikaiseen joukkomurhaan Srebrenicassa, jossa tapettiin noin 8 000 miestä ja poikaa, vaikka alueen piti olla turvavyöhykkeellä.

Turkin pakolaisleireillä turvapaikanhakijoita kohdellaan Edwardsin mukaan hyvin.

Erdogan ja Tusk eivät menneet tiedotustilaisuudessa kovin syvälle yksityiskohtiin siitä, mistä osapuolet keskustelivat.

EU:n näkökulmasta tärkeintä on rajojen tilkitseminen. EU on tarjonnut Turkille lisäapua pakolaisleireille ja toivonut, että maa kiristää Kreikan-vastaisen rajansa valvontaa, jotta venematkat Turkista Kreikkaan saataisiin tyrehtymään.

Erdogan muistutti taloudellisesta sekä humanitaarisesta taakasta, jota Turkki kantaa. Presidentin mukaan turkkilaisviranomaiset ovat poimineet mereltä tänä vuonna lähes 60 000 turvapaikanhakijaa.

Turkilta vaadittu rajavalvonnan vahvistaminen ei ole aivan yksinkertaista. Kreikan vastaista rajaa on vaikea saada täysin pitäväksi muun muassa siksi, että lähellä Turkin rannikkoa on lukuisia kreikkalaissaaria, joille turvapaikanhakijat ovat veneillä menneet. Lyhimmillään kreikkalaissaaret ovat vain muutaman kilometrin päässä Turkista.

"Valvonta eroaa täysin esimerkiksi Libyasta tulevien turvapaikanhakijoiden etsimisestä. Libyasta lähteneitä etsitään avomereltä, kun taas Kreikalla on satoja saaria", kertoo EU:n rajavalvontaviraston Frontexin tiedottaja Izabella Cooper.

Maanantaina Frontex vetosi EU:n jäsenmaihin, jotta Kreikkaan saataisiin lisää rajavartijoita turvapaikanhakijoiden rekisteröimiseen.

"Tämä olisi aivan välttämätöntä. Monet turvapaikanhakijat sanovat tulevansa eri maasta kuin mistä todellisuudessa ovat. Siksi tarvitsemme välittömästi apua", Cooper sanoi.

Suomi ei ole vielä reagoinut pyyntöön. Rajavartiolaitoksen mukaan Suomi on jo osallistunut valvontaan oma-aloitteisesti sovittua enemmän lähettämällä muun muassa partioveneen miehistöineen Kreikan saaristoon.

"Ei alueen valvonta ole varmaankaan mahdotonta, mutta tilannetta on peilattava niihin turvapaikanhakijoiden lukumääriin, jotka alueen kautta kulkevat. Resurssit ovat rajalliset. Rajavalvonta on kuitenkin vain osa kokonaisuutta, ja Turkki olisi saatava yhteistyöhön kokonaisvaltaisemmin", arvioi komentajakapteeni Mikko Simola Rajavartiolaitoksen esikunnasta.

EU:n toiveena on, että turvapaikanhakijat saataisiin pidettyä hallitummin EU:n rajoilla sijaitsevissa vastaanottokeskuksissa.

Turkki on tähän mennessä käyttänyt jo lähes 6,8 miljardia euroa maahan tulleiden pakolaisten majoittamiseen.

Pakolaisleirejä on Turkissa yli 20, mutta niihin on sijoittunut vain hieman yli 10 prosenttia maahan tulleista noin kahdesta miljoonasta pakolaisesta.

Turkki ei olekaan ollut innostunut uusien pakolaisleirien perustamisesta. Esimerkiksi pääministeri Ahmet Davutoglu on todennut, ettei Turkki ole valmistautunut toimimaan pakolaisten "keskitysleirinä".

Virve Kähkönen HS
Petteri Tuohinen HS
Bryssel/Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat