Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Portugali ei jättänyt EU:ta pulaan

Vasemmiston rynnistys enteilee vaikeita aikoja kulukuuriin uskoville

Ulkomaat
 

Portugalilaiset osoittivat vaalivoittaja Pedro Passos Coelhon mielestä sunnuntaisissa parlamenttivaaleissa, että EU:n ihanteita ei hylätä.

"Uuden parlamentin kansanedustajista kaksi kolmannesta uskoo eurooppalaisuuteen ja yhteiseen valuuttaan euroon. He kunnioittavat sääntöjä, jotka takaavat portugalilaisten tulotasonelpymisen ja talouden toipumisen", Passos Coelho julisti vaalijuhlassa aamuyöstä maanantaina Suomen aikaa.

Hallituskoalitiota jo neljä vuotta luotsannut pääministeri teki selvän pesäeron Kreikkaan. Puhe oli myös anova kädenojennus vaalien kakkoseksi jääneelle EU-mieliselle sosialistipuolueelle (PS).

Jos yhteistyö yli rajojen ei onnistu euron puolustajien kesken, poliittista vakautta uhkaavat äärivasemmalla vaaleissa vahvistunut Syrizan sisarpuolue vasemmistoblokki (BE) sekä kommunistit.

Passos Coelho vakuutti, että EU:n ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n hätäluotolla neljä vuotta sitten vararikosta pelastettu maa maksaa kuuliaisesti takaisin lainansa. Tämän kivikkoisen tien portugalilaiset näyttävät vaaleissa hyväksyneen.

Vaalitulos onkin eittämättä ilouutinen siellä, missä Portugalin on pelätty luisuvan Kreikan vanavedessä vaatimaan raskaan velkataakan saneerausta. Lissabonin aikaansaannokset kelpaavat malliesimerkiksi siitä, miten valtion budjetin kovat menoleikkaukset purevat talouden elvyttämiseksi eivätkä äänestäjät silti hylkää vallanpitäjiä.

Mutta vaikka hallituspuolueiden keskustaoikeistolainen liittouma "Eteenpäin Portugali" keräsi eniten ääniä, 36,8 prosenttia, vasemmistopuolueet jyräsivät. Ne pääsevät parlamentissa niskan päälle.

Passos Coelhon kokoomusta vastaavat sosiaalidemokraatit (PSD) ja hallituksen juniorin Paulo Portasin katoliset kristillisdemokraatit (CDS) menettivät kannatustaan niin, etteivät ne enää pysty muodostamaan enemmistöhallitusta nykyiseen tapaan.

Tulevalle vähemmistöhallitukselle ennustetaan lyhyttä ikää. Jos uusiin vaaleihin ajaudutaan nopeasti, pääpuolueisiin tympääntyneiden protesti voimistuisi. Sunnuntaina ennätykselliset 43 prosenttia äänioikeutetuista jäi kotiin.

Poliittiselta kriisiltä pelastavat vain uuden hallituksen ja pääoppositiopuolueen kompromissit. Keskustavasemmiston PS sai 32,3 prosenttia äänistä. Passos Coelho kertoi ryhtyvänsä ensi töikseen neuvottelemaan muun muassa leikkauksissa kärsineen sosiaaliturvan parantamisesta ja verohuojennuksista vastustajan kanssa.

Hän totesi johtaneensa hätätilan kokenutta maata, jossa vastedes on varaa löysätä vyötä.

"Pidämme yhä budjettikuria yllä velkojen takaisinmaksun nimissä, mutta kulukuurin pystymme jättämään taakse", väistyvä ja ilmeinen seuraava pääministeri lupasi.

Myös tappion kärsinyt puoluejohtaja António Costa vakuutti, ettei hän ala kammeta hallitusta "negatiivisessa oppositiossa". Hän vihjasi olevansa valmis myös muodostamaan hallituksen, jos saisi takeet enemmistön onnistumisesta.

Vasemmistopuolueiden hallituskoalitio olisi historiallinen saavutus. Kolmanneksi suurimmaksi voimaksi edennyt vasemmistoblokki ja neljänneksi suurin vanhoillinen kommunistipuolue ovat vastustaneet jyrkästi sosialisteja. Nyt niiden johtajat alkoivat pehmentää lausuntojaan.

Vasemmiston hajanaisuus ja keskinäinen kauna olivat tunnettujen sosialistien mielestä syy puolueen omaan tappioon.

Voiton estivät analyytikkojen mielestä myös pitkäaikaisen ja arvostetun entisen sosialistipääministerin José Socratesin syytökset miljoonalahjusten vastaanottamisesta. Socrates pääsi vastikään kuukausien tutkintavankeuden jälkeen kotiarestiin odottamaan oikeudenkäyntiä.

Pilvikki Kause
Porto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat