Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pohjois-Korea palautti vangitun eteläkorealaisen

Vapauttaminen saattaa olla sovitteleva ele

Ulkomaat
 

Pohjois-Korea on palauttanut huhtikuussa Pohjois-Koreassa kiinni otetun eteläkorealaisen opiskelijan Etelä-Koreaan.

Asiasta kertoi Etelä-Korean yhdistymisministeriö eteläkorealaisen uutistoimiston Yonhapin mukaan.

Yhdysvalloissa New Yorkin yliopistossa opiskeleva Joo Won-moon luovutettiin eteläkorealaisille Koreoiden rajalla Panmunjomissa.

Joo, 21, on kertonut halunneensa joutua pidätetyksi Pohjois-Koreassa. Hän puhui yhdysvaltalaiselle CNN-televisiokanavalle Pjongjangissa viime toukokuussa ollessaan Pohjois-Korean viranomaisten huostassa.

"Ajattelin, että jotain suurta saattaisi tapahtua, ja sillä tapahtumalla toivottavasti voisi olla hyvä vaikutus Pohjois- ja Etelä-Korean välisille suhteille", Joo sanoi CNN:lle.

Joo ei osannut tuolloin sanoa, millaisen suuren tapahtuman hänen pidättämisensä olisi voinut aiheuttaa. Hän meni Pohjois-Koreaan rajan yli Kiinasta.

Etelä-Koreassa Joo saattaa joutua rikostutkintaan, sillä Etelä-Korean laki kieltää kansalaisia menemästä Pohjois-Koreaan ilman erityislupaa. Etelä- ja Pohjois-Korea ovat teknisesti sotatilassa, sillä Korean sota päättyi vuonna 1953 vain aselepoon, ei rauhansopimukseen.

Pohjois-Koreassa on tiettävästi Joon lisäksi pidätettynä kolme muutakin eteläkorealaista. Heistä kaksi on tuomittu pakkotyöhön vakoilusta. Etelä-Korea on sanonut vakoilusyytteitä perusteettomiksi.

Joon palauttaminen Etelä-Koreaan saattaa olla Pohjois-Korealta sovitteleva ele. Koreat sopivat elokuussa suhteidensa korjaamisesta, kun suhteet olivat ajautuneet jälleen kerran pohjalukemiin.

Joukon iäkkäitä eteläkorealaisia on määrä päästä tämän kuun aikana tapaamaan rajan pohjoispuolelle jääneitä perheenjäseniään. Näiden niin sanottujen perhetapaamisten järjestäminen on merkki siitä, että Koreoiden suhteet ovat ainakin tilapäisesti kohtalaisen hyvällä tolalla.

Elokuussa suhteet sen sijaan olivat niin huonot, että rajan yli molemmin puolin ammuttiin tykistöllä. Tilanteen kärjistyminen alkoi siitä, kun kaksi eteläkorealaista sotilasta loukkaantui jalkaväkimiinoista Koreoiden välisellä niin sanotulla demilitarisoidulla vyöhykkeellä.

Pohjois-Korea valmistautuu maata hallitsevan Korean työväenpuolueen 70-vuotisjuhlaan, joka on ensi lauantaina. Kyseessä on Pohjois-Korean suurin juhla vuosikausiin.

Mikko Paakkanen HS
Peking

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat