Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Toivo hiipuu Turkin pakolaisleireillä – ”On ymmärrettävää, että sieltä haluaa nopeasti eteenpäin”

Suomalaisarviot: Leirit Turkissa ovat kohtuullisia, mutta apeus hallitsee

Ulkomaat
 
Osman Orsal Reuters
Näkymä Surucin leiriltä Turkista viime talvena. Suruc sijaitsee lähellä Syyrian Kobanea.
Näkymä Surucin leiriltä Turkista viime talvena. Suruc sijaitsee lähellä Syyrian Kobanea. Kuva: Osman Orsal Reuters

Pahinta Turkin pakolaisleireillä on näköalattomuus, kertovat leireillä hiljattain käyneet suomalaiset.

Turkin Syyrian-vastaisella rajalla on 25 pakolaisleiriä, joissa on yhteensä noin 270 000 ihmistä. Suurin osa leireistä on isoja, noin 10 000 asukkaan telttakyliä.

Leireillä on arviolta noin kymmenesosa maahan saapuneista pakolaisista. Suurin osa elää eri puolilla maata sukulaisten nurkissa, vuokralla, tilapäismajoituksissa tai kadulla.

Olosuhteet leireillä ovat yleisesti kohtuulliset.

Suomen Syyrian-tuesta vastaava virkamies Jussi Nummelin ulkoministeriöstä kävi kaksi viikkoa sitten Islahiyen 9 000 ihmisen leirissä lähellä Gaziantepia.

"Yleisilme oli ihan siisti ja järjestäytynyt. Unicef, jota Suomikin tukee, oli rakentanut konttikoulun, jota lapset kävivät. Telttaolot olivat inhimilliset", Nummelin kuvaa.

"Mutta ei ihmisillä ollut minkäänlaista tulevaisuudenkuvaa. Voi kuvitella, mitä pitkään jatkuva näköalattomuus tekee ihmismielelle."

Samaa kertoo Jukka Perttu. Hän on käynyt kahdesti Surucin leirissä 200 kilometriä idempänä lähetys- ja kehitysjärjestö Fidan edustajana.

"Ilmapiiri oli raskas. Ihmiset haluaisivat mahdollisimman pian leireiltä takaisin koteihinsa", Perttu sanoo.

"Eivät ne mitään ihan surkeita leirejä ole. Perusstandardit kyllä täyttyvät. Mutta on ymmärrettävää, että sieltä haluaa nopeasti eteenpäin", sanoo Fidan Lähi-idän ja Keski-Aasian -aluepäällikkönä toiminut Juha Lehto. Hän kävi kesällä Sirnakin leirillä.

Aikuisilla ei ole leireillä juuri mitään tekemistä. Jotkut käyvät leirien ulkopuolella esimerkiksi maataloustöissä, mutta ilman työlupaa.

Toisaalta lapset pääsevät leireillä hyvin kouluun. Kyliin ja kaupunkeihin muuttaneiden perheiden lapsista arviolta yli kaksi kolmasosaa ei käy lainkaan koulua muun muassa kieliongelmien vuoksi.

"On niitä perheitä, joilla on varoja. He pystyvät vuokraamaan asunnon, tekemään töitä tai jopa jatkamaan yritystoimintaa. Siitä alaspäin on sitten kaikkea mahdollista. Asutaan alivuokralaisina tai hylätyissä rakennuksissa", Nummelin kertoo.

Turkki on käyttänyt pakolaisiin miljardeja euroja, omien arvioidensa mukaan 6–7 miljardia euroa. Rahaa menee rutkasti esimerkiksi telttojen lämmittämiseen.

"Ylänköalueilla on talvisin kylmä. Leirissä, jossa kävin, on jaettu sähköpattereita telttoihin. Hyötysuhde ei ole korkea, mutta jollain on lämmitettävä, etteivät ihmiset palellu", sanoo Nummelin.

Turkissa on virallisesti kirjoilla noin kaksi miljoonaa pakolaista Syyriasta.

Yleinen arvio kaikkien Turkkiin paenneiden syyrialaisten määrästä on kuitenkin satojatuhansia enemmän, enimmillään jopa kolme miljoonaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat