Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kysy, mitä oppiäiti Thatcher tekisi – EU:stä lähtö innostaa Britannian konservatiiveja

Ulkomaat
 
Suzanne Plunkett Reuters
Britannian valtiovarainministeri George Osborne poistui lavalta pidettyään johtavan ohjelmapuheen konservatiivien puoluekokouksessa Manchesterissa maanantaina 5. lokakuuta.
Britannian valtiovarainministeri George Osborne poistui lavalta pidettyään johtavan ohjelmapuheen konservatiivien puoluekokouksessa Manchesterissa maanantaina 5. lokakuuta. Kuva: Suzanne Plunkett Reuters

Pitäisikö Britannian erota Euroopan unionista vai ei?

Tämä oli kuumin kysymys, kun Britannian konservatiivien puoluekokous pääsi maanantaina vauhtiin Manchesterissa.

Kysymykseen oli Manchesterissa vain yksi oikea vastaus: ero on selvästi Britannian etu. EU-jäsenyyden kannattajat pysyivät enimmäkseen hiljaa.

"Usein mietitään, mitä Margaret Thatcher tekisi vastaavassa tilanteessa. EU:n kannattajien mielestä hän haluaisi jäädä unioniin. Naurettavaa! Totta kai hän haluaisi vapaan ja suvereenin Britannian", sanoi tohtori Nile Gardiner puoluekokouksen oheistilaisuudessa.

Gardinerin luulisi tietävän. Hän on Thatcherin entinen avustaja ja tämän nimeä kantavan ajatuspajan johtaja.

Eroa Euroopan unionista ajavat kampanjaryhmät ovat jo aloittaneet työnsä, vaikka pääministeri David Cameron ei ole vielä edes ilmoittanut EU-kansanäänestyksen ajankohtaa.

Myös Manchesterissa epätietoisia kalasteltiin eroa kannattavien joukkoihin. Tässäkin EU-jäsenyyden kannattajat pitivät matalampaa profiilia.

"Edessä on tiukka kampanja, mutta uskon, että voitamme sen", sanoi EU-skeptisen Conservatives for Britain -ryhmittymän puheenjohtaja, euroedustaja David Campbell Bannerman HS:lle Manchesterissa.

Conservatives for Britain haluaa ulos EU:sta, jos Cameron ei onnistu neuvottelemaan "perustavia muutoksia" Britannian EU-suhteeseen. Erittäin harva uskoo, että hän onnistuu.

Konservatiivien myyntikojulla Thatcher-krääsä teki kauppansa. Thatcheria sai ostaa kotiin jääkaappimagneetteina, avaimenperinä, muistivihkoina ja lasinaluisina.

"Meidän Maggie – hänellä oli Caligulan silmät mutta Marilyn Monroen suu", lasinalusessa lukee. Vahvalle johtajalle on puolueessa kysyntää. Valtiovarainministeri George Osbornen maanantainen lupaus tehdä konservatiiveista "työväen puolue" ei välttämättä houkuttele sen enempää konservatiiveja kuin työvänpuoluelaisiakaan.

Mutta kuinka vahvasti konservatiivipuolue tulee liputtamaan EU-eron puolesta? Hukkuuko EU-jäsenyyden kannattajien ääni tyystin?

"Konservatiivipuolue on aina lopulta EU-myönteisempi – ja labour EU-kielteisempi – kuin ihmiset ajattelevat", sanoi Centre for European Reform -ajatuspajan johtaja Charles Grant HS:lle Manchesterissa.

Grant uskoo, että jos Cameron lähtee kampanjaan EU-myönteisenä, hän saa puolelleen hallituksensa ministerit, puolet kansanedustajistaan ja noin puolet konservatiivien jäsenkunnasta.

Tämä riittäisi pitämään Britannian unionissa, ainakin jos muu äänestäjäkunta ei aiheuta yllätyksiä. Kansanäänestyksen tulosta on vaikea ennakoida.

Monia askarrutti Manchesterissa se, kuinka nopeasti EU-eron jälkeen Britannia saisi toimivat suhteet unioniin – ja kuinka paljon nykyisistä jäsenyyseduista pitäisi tinkiä.

Harva uskoo, että EU-ero vaikeuttaisi unionin ja Britannian välistä kauppaa. Yksikään jäsenmaa tuskin haluaa sulkea itseään ulos Britannian-markkinoilta.

"Kauppa kyllä jatkuu, mutta muuten eron jälkeiseen selvittelyyn menee varmasti parisen vuotta. Minua huolettaa, että ihmiset eivät tajua sitä", sanoi kansanedustaja Chris Heaton-Harris Open Europe -ajatuspajan tilaisuudessa.

Aiemmin euroedustajana toiminut Heaton-Harris ei usko, että Brysselistä irtoaa koskaan briteille kelpaavia myönnytyksiä. Ero voi siis hyvinkin olla edessä.

"Mutta jos EU ei saa maahanmuutto-ongelmaa kuntoon, Britannia tuskin on ainoa maa, joka lähtee."

Annamari Sipilä HS
Manchester

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat