Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Palestiinalaisten pitkään jatkunut turhautuminen kiehuu yli

Ulkomaat
 
Muhammed Torokman Reuters
Palestiinalainen mies sinkosi kiviä maanantaina Israelin joukkoja päin lähellä Ramallahin kaupunkia sijaitsevaa Israelin siirtokuntaa Bet Eliä.
Palestiinalainen mies sinkosi kiviä maanantaina Israelin joukkoja päin lähellä Ramallahin kaupunkia sijaitsevaa Israelin siirtokuntaa Bet Eliä. Kuva: Muhammed Torokman Reuters

Palestiinalaisten ja Israelin väliset yhteenotot ovat kiihtyneet viime viikkoina jälleen huolestuttavasti. Yhteenottoja on nähty etenkin Jerusalemissa sekä Länsirannalla.

Israelin lehdistössä on spekuloitu jopa uuden laajan palestiinalaisten kansannousun eli intifadan mahdollisuudella. Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu uhkasi maanantaina uutistoimisto AFP:n mukaan murskata palestiinalaisten liikehdinnän "rautanyrkillä".

Kuohunnan taustalla on palestiinalaisten pitkään jatkunut turhautuminen, joka kiehuu yli, arvioi Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Wolfgang Mühlberger. Hän ei silti pidä kansannousua todennäköisenä.

Viime päivien väkivaltaisuuksien lista on pitkä: Torstaina palestiinalainen mies ampui juutalaispariskunnan heidän lastensa edessä Länsirannalla. Lauantaina palestiinalaismies puukotti kaksi juutalaista kuoliaaksi.

Yli 70 palestiinalaista on loukkaantunut ja ainakin kaksi kuollut parissa päivässä yhteenotoissa Israelin turvallisuusjoukkojen ja juutalaisten siirtokuntalaisten välillä. Toinen kuolleista oli 13-vuotias poika, joka kuoli israelilaissotilaiden luoteihin Betlehemissä maanantaina.

Tilanne on ollut erityisen jännittynyt Jerusalemissa sijaitsevalla Temppelivuorella, jota sekä muslimit että juutalaiset pitävät pyhänä paikkana.

Israel ilmoitti sunnuntaina rajoittavansa palestiinalaisten pääsyä Jerusalemin vanhaan kaupunkiin. Hyvin poikkeukselliset rajoitukset olivat voimassa vielä maanantaina.

"Nämä rajoitukset pitäisi lopettaa mahdollisimman pian", Mühlberger sanoo. "Tilanne on nyt niin jännitteinen, että pienetkin tapaukset saavat tavallista enemmän painoarvoa."

Keskeisin syy palestiinalaisten turhautumiseen on se, ettei palestiinalaisten ja Israelin konfliktiin ei ole tällä hetkellä näköpiirissä mitään ratkaisua.

Palestiinalaisille se tarkoittaa, ettei Israelin vuosia jatkuneeseen miehitykseen ole luvassa helpotusta. Miehitys tekee arjesta vaikeaa, sillä se estää muun muassa palestiinalaisalueiden taloutta kehittymästä ja tekee liikkumisesta vaikeaa. Lisäksi Israel laajentaa jatkuvasti siirtokuntiaan palestiinalaisalueilla. Palestiinalaiset pelkäävät niiden nakertavan pohjan elinkelpoiselta palestiinalaisvaltiolta.

Rauhanneuvottelujen uusin kierros kaatui keväällä 2014, eikä neuvotteluihin palaamisesta ole toiveita. Israelissa nousi keväällä valtaan yksi maan historian kovimman linjan oikeistohallituksista, jolta ei ole odotettavissa myönnytyksiä.

Neuvotteluja vaikeuttaa myös se, että palestiinalaiset ovat olleet jo pitkään jakautuneita.

Palestiinalaisalue Länsirantaa hallitsee maltillisempana pidetty Fatah-puolue ja Gazan kaistaletta kovempaa linjaa Israelin suhteen vetävä islamistinen Hamas.

Ne muodostivat viime vuonna yhteishallituksen, mutta käytännössä Hamasin ja Fatahin välit ovat yhä hyiset.

Tilanne ei ole otollinen rauhanneuvotteluille myöskään Lähi-idän kaoottisen tilanteen vuoksi. Kansainvälisen yhteisön huomio on Syyriassa ja Irakissa sekä ydinsopimuksen toteuttamisessa Iranin kanssa.

Palestiinalaisten ahdinkoa lisää turhautuminen omiin johtajiin. Presidentti Mahmud Abbasin hallintoa pidetään heikkona.

Palestiinalaisalueilla ei ole kyetty pitämään vaaleja vuosiin Hamasin ja Fatahin kiistelyn vuoksi. Sekä Abbasin että parlamentin mandaatit ovat umpeutuneet jo vuosia sitten.

"Palestiinalaishallinto kärsii uskottavuuspulasta monella tasolla. Palestiinalaisalueilla ei ole nähty edes paikallisvaaleja, koska hyvin todennäköisesti Hamas ja muut islamilaiset liikkeet voittaisivat niissä."

Palestiinalaisalueilla on nähty aiemmin kaksi kansannousua, joista ensimmäinen oli 1980-luvulla ja toinen 2000-luvun alussa. Mühlberger ei kuitenkaan pidä kolmatta kansannousua todennäköisenä.

"Teoriassa se mahdollisuus on aina olemassa, mutta tarvitsisi vielä jonkun suuremman sytykkeen."

Mühlberger lisää, että palestiinalaisalueet ovat yhä tarkemmin Israelin valvonnassa. Siirtokunnat ja tarkastuspisteet ovat tehneet Länsirannasta myös entistä hajanaisemman. Koko alueen kattavan liikehdinnän järjestäminen on entistä vaikeampaa.

Kansannousu tuskin saisi tukea myöskään palestiinalaishallinnolta. Abbasin hallinto yrittää edistää palestiinalaisten asiaa kansainvälisillä areenoilla ohi Israelin. Abbas hakee tunnustusta palestiinalaisten itsenäisyydelle valtiolta sekä instituutioilta.

"Avoin tai piilotetumpi tuki kansannousulle söisi tätä projektia", Mühlberger sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat