Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nato ja Turkki suuttuivat ilmatilaloukkauksista

Venäjän pääesikunta ilmoitti selvittävänsä sunnuntaista tapausta

Ulkomaat
 
Ivan Sekretarev Reuters
Presidentit Recep Tayyip Erdogan (vas.) ja Vladimir Putin tapasivat syyskuun lopulla Moskovassa.
Presidentit Recep Tayyip Erdogan (vas.) ja Vladimir Putin tapasivat syyskuun lopulla Moskovassa. Kuva: Ivan Sekretarev Reuters

Turkki ja läntinen puolustusliitto Nato protestoivat tiistaina voimakkaasti Venäjän väitettyjen ilmatilaloukkausten vuoksi. Venäläisten sotilaskoneiden kerrottiin lentäneen viikonvaihteessa kahdesti Turkin ilmatilaan Syyrian puolelta.

Lisäksi Turkin pääesikunta kertoi kaikkiaan kahdeksan rajalla partioineen F-16-hävittäjänsä joutuneen tiistaina Syyrian puolella lentäneen koneen tutkalukitukseen eli maalitauluksi useiksi minuuteiksi.

Tuohtunut Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoi tiistaina Turkin televisiossa, että Venäjä menettää paljon, jos se luopuu Turkin kaltaisesta ystävästä.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg taas paheksui Venäjää Brysselissä pidetyssä lehdistötilaisuudessa.

"En halua spekuloida motiiveilla, mutta ei tämä vahingolta näytä – – ja näitä [ilmatilaloukkauksia] on jo kaksi", Stoltenberg kommentoi uutistoimistojen mukaan.

Ensimmäinen ilmatilaloukkaus tapahtui lauantaina. Venäjän pääesikunta myönsi tuoreeltaan, että sen Su-30-kone oli ollut virheen vuoksi "joitakin sekunteja" Turkin ilmatilassa.

Sunnuntaina tapahtunut ilmatilaloukkaus oli vakavampi. Turkin ulkoministeriö kertoi uutistoimisto AFP:lle, että Mig-29-hävittäjä jahtasi kahta Turkin F-16-hävittäjää Turkin puolella yli viisi minuuttia. Turkki kutsui Venäjän Ankaran-lähettilään puhutteluun, ja Venäjän pääesikunta ilmoitti selvittävänsä tapausta.

Turkin asevoimien mukaan turkkilaiskoneita Syyrian rajalla tiistaina tähtäilleet koneet olivat niin ikään venäläisvalmisteisia Mig-29-hävittäjiä.

Moskovan pääesikunta huomautti, ettei Venäjällä ole alueella Mig-29-koneita ja ettei sellaisia ole läntisten tiedustelulähteiden julkaisemissa tiedoissa eikä satelliittikuvissa Venäjän Syyrian-kalustosta. Syyrian presidentin Bashar al-Assadin komennossa olevien ilmavoimien kalustoon Mig-29 sen sijaan kuuluu.

Osa viestimistä väitti Nato-lähteisiin viitaten, että sunnuntainen vierailija olisi ollut Su-24-maataistelukone. Tätä mallia Venäjä on siirtänyt Syyriaan ainakin kaksitoista, mutta sitä on myös Syyrian ilmavoimilla.

Jos taivaalla oli yhtä aikaa tämä vuonna 1974 tuotantoon otettu pomminkuljettaja Su-24 ja kaksi ketterää F-16-hävittäjää, herää kysymys, mitä vierailija aikoi ja kuka jahtasi ketä.

Näyttää siltä, että ainakin osassa tapauksista asialla olisivat olleet Venäjän ilmavoimien sijasta Syyrian ilmavoimat. Tiistaina oli epäselvää, tapahtuiko tämä Venäjän tietämättä vai yhteisymmärryksessä Moskovan kanssa.

Pekka Hakala HS
Moskova

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat