Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kyberhyökkäysten riski kasvaa ydinvoimaloissa

Tuoreen raportin mukaan tietoverkkoiskuihin ei ole varauduttu riittävästi

Ulkomaat
 
Antti Hämäläinen
Moni ydinvoimala on rakennettu aikana, jolloin kyberuhat eivät olleet suuria. Loviisan voimala otettiin käyttöön vuonna 1977.
Moni ydinvoimala on rakennettu aikana, jolloin kyberuhat eivät olleet suuria. Loviisan voimala otettiin käyttöön vuonna 1977. Kuva: Antti Hämäläinen

Vakavan kyberhyökkäyksen riski ydinvoimaloissa kasvaa maailmalla, arvioi Chatham House -ajatushautomon tuore raportti.

Raportin mukaan monien maiden ydinvoimalat eivät ole riittävän hyvin valmistautuneita kyberuhkiin. Ydinvoimaloista on tullut entistä riippuvaisempia digitaalisista järjestelmistä, mikä tekee niistä myös haavoittuvampia.

Samalla valtioiden, rikollisten ja terroristiryhmien aktiivisuus tietoverkoissa kasvaa.

Raporttia varten haastateltiin kyberturvallisuuden ja ydinvoimaloiden asiantuntijoita muun muassa Yhdysvalloista, Britanniasta, Japanista, Ranskasta, Ukrainasta ja Venäjältä. Samalla kuultiin ydinvoimaan liittyvien kansainvälisten järjestöjen edustajia. Eri maiden ydinvoimaloita kartoitettiin puolitoista vuotta.

Erityisen haavoittuvina raportissa pidettiin kehittyvien maiden ydinvoimaloita, mutta varautumisessa oli puutteita myös muualla.

Usein oletetaan, että ydinvoimalat olisivat turvallisuussyistä eristyksissä julkisesta verkosta. Chatham Housen raportin mukaan tämä on myytti. Voimaloissa saattoi olla esimerkiksi alihankkijoiden verkkoyhteyksiä, joista kaikista ei ole edes tietoa. Joissain tapauksissa voimaloiden verkkoon voisi murtautua esimerkiksi tavallisella muistitikulla.

Suomessa ydinvoimaloiden ohjaavia järjestelmiä ei ole kytketty internetiin. Esimerkiksi tavallisen toimistointranetin eristämisessä internetistä ei ole mieltä, koska se ei vaikuta ydinturvallisuuteen, sanoo Säteilyturvakeskuksen (Stuk) turvajärjestelytoimiston tarkastaja Robert Valkama.

Suurin riski on yleensä käyttäjä. Raportin mukaan ydinvoimaloiden henkilökunnalla ei ole aina riittäviä perustietoja kyberturvallisuudesta. Lisäksi kyberasiantuntijoiden ja ydinvoimaloiden henkilökunnan välisessä tiedonkulussa on ongelmia.

Suomessa inhimillisen virheen mahdollisuutta pyritään Stukin mukaan estämään erilaisilla käytännöillä.

"Tehdään töitä tarvittaessa esimerkiksi työpareina tai ryhminä, etteivät asiat olisi yhden henkilön varassa", sanoo turvajärjestelytoimiston toimistopäällikkö Tapani Hack.

Suomalaisten ydinvoimaloiden koulutukset eivät ole hänen mukaansa yhtenäisiä, sillä ydinvoimaloiden laitostyypit ja -paikat poikkeavat toisistaan. Viranomaiset kuitenkin seuraavat ja arvioivat toimintaa.

Inhimillisten vahinkojen lisäksi on varauduttava myös ulkoisiin uhkiin. Nämä arviot ovat kuitenkin salassa pidettäviä julkisuuslain perusteella.

"Jos kertoisimme, millaiseen uhkaan varaudumme, se voisi antaa mahdolliselle toimijalle mahdollisuudet valmistella lainvastaista toimintaa", Hack kertoo.

Chatham Housen raportin mukaan on ongelmallista, että monet ydinvoimalat on rakennettu kauan sitten, jolloin kyberturvallisuuteen liittyvät uhat eivät olleet vielä yhtä merkittäviä. Uusia järjestelmiä joudutaan siksi yhdistämään vanhaan.

Esimerkiksi Suomen ensimmäiset ydinvoimalat rakennettiin 1970-luvulla. Stukin asiantuntijat kertovat, että suomalaisissa ydinvoimaloissa ollaan siirtymässä analogisista järjestelmistä kohti digitaalisia.

"Totta kai se on haaste. Mutta Suomessa on edellytetty jo pitkään jatkuvan parantamisen periaatetta. Teemme siis määräaikaisia turvallisuusarvioita esimerkiksi korjausten yhteydessä", Hack sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat