Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Verotieto alkaa levitä EU:ssa

Ulkomaat
 

EU-maat alkavat vaihtaa automaattisesti tietoja monikansallisille yhtiöille annettavista verosopimuksista. Näin pyritään estämään yritysten luistamista veronmaksusta.

Tietojenvaihdosta sopivat EU-maiden valtiovarainministerit tiistaina Luxemburgissa.

Jäsenmailla on oikeus kilpailla keskenään tarjoamalla yrityksille huokeita verosopimuksia. Monikansalliset yhtiöt ovat käyttäneet järjestelmää hyväkseen vältelläkseen veronmaksua.

Asiasta nousi kohu, kun kansainvälinen tutkivien toimittajien järjestö ICIJ paljasti vuoden 2014 syksyllä, miten Luxemburg tarjosi sadoille kansainvälisille yhtiöille, kuten Pepsille ja Ikealle, makeita verosopimuksia. Monissa tapauksissa yhtiöt maksoivat veroja alle prosentin.

EU-komissio tutkii parhaillaan Luxemburgin, Hollannin ja Irlannin tietyille yhtiöille antamia verosopimuksia, ja lisää tutkimuksia voi olla luvassa.

Nykyisin jäsenmaat jakavat toisilleen tietoja verosopimuksista nihkeästi. Jäsenmaat voivat itse harkita, tarvitseeko niiden antaa tietoja toiselle maalle, jossa yhtiöllä on mahdollisesti toimintaa.

Uusi automaattinen tietojenvaihto tarkoittaa sitä, että jäsenmaiden on tulevaisuudessa raportoitava yritysten kanssa tekemistään verosopimuksista toisilleen kuuden kuukauden välein. Toinen jäsenmaa voi halutessaan pyytää lisätietoja.

Tietojenvaihto koskee myös kaikkia nyt voimassa olevia verosopimuksia, jotka on tehty viimeksi kuluneiden viiden vuoden aikana. Toiminta on määrä aloittaa vuoden 2017 alusta.

EU-komission luxemburgilainen puheenjohtaja Jean-Claude Juncker riensi kehumaan jäsenmaiden päätöstä.

"Toivotan tämänpäiväisen päätöksen tervetulleena suurena askeleena eteenpäin", Juncker sanoi komission tiedotteessa.

"Se on harppaus eteenpäin tavoitteessamme yhdenmukaistaa verokoordinaatiota ja -harmonisointia."

Virve Kähkönen HS
Bryssel

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat