Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Antoine Deltour julkisti salaisen tiedoston suuryritysten huokeista verosopimuksista – Luxleaks-vuotaja ei osannut aavistaa tekonsa vaikutuksia

Ulkomaat
 
Marc Chaumeil
Antoine Deltour työskentelee nykyisin pikkukaupungissa julkisen sektorin taloushallinnossa.
Antoine Deltour työskentelee nykyisin pikkukaupungissa julkisen sektorin taloushallinnossa. Kuva: Marc Chaumeil

Kun Antoine Deltour kaiveli jaettuja tiedostoja viimeisenä työpäivänään tilintarkastajana Luxemburgissa, hän törmäsi johonkin odottamattomaan.

Oli vuosi 2010, ja Deltour oli jättämässä tehtävänsä Pricewaterhouse Coopersissa (PWC), yhdessä maailman suurimmista tilintarkastusyhtiöistä.

Tästä on kyse

 Luxleaks-skandaali sai alkunsa, kun kansainvälinen tutkivien toimittajien järjestö ICIJ paljasti marraskuussa 2014 tietoja Luxemburgin kansainvälisille yhtiöille tarjoamista huokeista verosopimuksista.

 Skandaali lisäsi painetta siihen, että veronkierto ja yritysten aggressiivinen verosuunnittelu on saatava kuriin.

Hän etsi tietokoneensa syövereistä ohjekirjasta, jota voisi ehkä hyödyntää uusissa työtehtävissään. Ohjekirjasen sijasta Deltour törmäsi tiedostoon, joka sisälsi yksityiskohtaisia tietoja sadoille monikansallisille yhtiöille räätälöidystä veroratkaisuista.

Tiedot paljastivat, että Luxemburg tarjosi huokeita verodiilejä esimerkiksi Ikealle, Pepsille ja Burberrylle ja auttoi niitä näin välttelemään veroja.

Deltour päätti kopioida tiedoston, koska ymmärsi sen sisältävän tärkeää tietoa. Tiedosto oli suojaamaton, ja kaikilla työntekijöillä oli siihen pääsy.

"Toimin vakaumuksesta, arvojeni mukaan, en esiintyäkseni mediassa", Deltour kertoi joulukuussa 2014 ranskalaislehti Libérationille.

Deltourilla ei ollut suunnitelmia, mitä hän tiedoilla tekisi. Moneen kuukauteen hän ei tehnyt mitään.

Sen Deltour kuitenkin tiesi, että piti Luxemburgin tarjoamia verojärjestelyjä väärinä.

Deltour oli tullut harjoittelijaksi PWC:lle vuonna 2008 vain 22-vuotiaana. Kahden vuoden työskentelynsä aikana hän pani merkille yritysten saamat rajut verodiilit. Monikansalliset yhtiöt maksoivat useissa tapauksissa veroja alle prosentin.

Artikkeliin liittyvät

Usein yhtiöillä ei ollut Luxemburgissa lainkaan toimintaa.

Muutaman kuukauden hautomisen jälkeen Deltour otti yhteyttä kansalaisjärjestöön, joka oli erikoistunut veroasioihin. Se ei kuitenkaan johtanut mihinkään, sillä järjestöllä ei ollut resursseja tutkia asiaa.

Deltour päätti kirjoittaa blogimerkinnän Luxemburgin verosuunnittelusta. Pian hän saikin yhteydenoton France 2 -kanavalla työskentelevältä toimittajalta. Muutaman sähköpostin jälkeen toimittaja saapui Deltourin kotiin, ja tapaaminen johti vuonna 2012 lähetettyyn tv-ohjelmaan.

Ohjelma keskittyi vain muutamaan yritykseen. PWC teki sisäisen tutkimuksen vuodosta ja pääsi Deltourin jäljille, mutta mitään ei tapahtunut.

Iso pyörä lähti pyörimään vuonna 2014, kun kansainvälinen tutkivien toimittajien järjestö ICIJ ja suuret kansainväliset mediat paljastivat Luxemburgin suurherttuakunnan tarjoamat makeat verosopimukset kertarysäyksellä.

Toimittajat olivat saaneet tietoja myös muilta vuotajilta, mutta ensimmäisenä syytettyjen penkille joutui Deltour.

Joulukuussa 2014 Luxemburgin oikeus päätti syyttää Deltouria varkaudesta, ammattisalaisuuden ja kauppasalaisuuden rikkomisesta sekä tietokantaan tunkeutumisesta. Myöhemmin syytteen saivat myös France 2 -kanavan toimittaja ja toinen tietoja vuotanut PWC:n työntekijä.

Ranskalainen Deltour, 29, on muuttanut takaisin kotimaahansa ja työskentelee nyt julkisen sektorin taloushallinnossa Épinalin pikkukaupungissa. Työpaikka voi pian mennä alta, koska julkishallinnon virkamiehillä ei saa olla rikostaustaa.

Enimmäisrangaistus on viisi vuotta vankeutta ja 1,25 miljoonaa euroa sakkoja. Tässä kuussa pitäisi selvitä, eteneekö juttu oikeudenkäyntiin saakka.

Deltour uskoo PWC:n ja Luxemburgin painostavan oikeusistuinta ankarasti, jotta hänestä tehtäisiin varoittava esimerkki.

Toisaalta kova tuomio ei näyttäisi hyvältä suuren yleisön silmissä: talouskriisin keskellä ihmiset ovat joutuneet nielemään leikkauksia ja nipistyksiä samalla kun monikansalliset yhtiöt ovat luikerrelleet veronmaksusta.

Deltourin käynnistämä Luxleaks-nimellä tunnettu tapaus on kiihdyttänyt julkista keskustelua veronkierron kitkemisestä ja ravistellut EU-komission luxemburgilaisen puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin asemaa.

Ennen komission puheenjohtajaksi nousua Juncker työskenteli lähes kaksi vuosikymmentä Luxemburgin pääministerinä, suuren osan tuosta ajasta myös valtiovarainministerinä.

Noina vuosina suurherttuakunnasta kuoriutui merkittävä finanssikeskus ja sijoitusrahastojen keskittymä – osin juuri kansainvälisille yhtiöille tarjotun verosuunnittelun ansiosta.

Veroskandaalin ryvettämä Juncker on yrittänyt kiillottaa mainettaan puskemalla veroasiaa koskevia uudistuksia eteenpäin EU:ssa. Yksi merkittävä askel otettiin tiistaina, kun EU-maat sopivat aloittavansa automaattisen tietojenvaihdon yritysten verosopimuksista.

Deltour ei koskaan osannut aavistaa, minkälaisen myllerryksen hänen vuotonsa aiheuttaisi. Hän ei ollut niin optimistinen.

Pettynyt tilintarkastaja halusi ainoastaan herätellä julkista keskustelua verokäytännöistä ja saada ongelmalle huomiota.

Euroopan oma Edward Snowden pitää tiistain sopimusta automaattisesta tietojenvaihdosta vasta ensimmäisenä askeleena. Euroopalla on vielä paljon tehtävää haitallisten verokäytäntöjen kitkemiseksi.

Virve Kähkönen HS
Bryssel

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat