Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkki ja Venäjä ovat nahistelevat ystävykset

Ulkomaat
 
Aishi Zidan Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien ulkomaantoimittaja.

Venäjä ja Turkki ovat monissa kansainvälisen politiikan kysymyksissä täysin eri puolilla pöytää. Syyrian sisällissodassa Venäjä tukee Syyrian presidentin Bashar al-Assadin hallintoa ja Turkki taas al-Assadia vastaan taistelevia kapinallisia.

Turkki on sotilasliitto Naton pitkäaikainen jäsenmaa, eikä se ole myöskään katsonut hyvällä Venäjän päätöstä miehittää Krimin niemimaa Ukrainassa. Krimillä elää turkinsukuinen tataarivähemmistö, joka vastusti miehitystä.

Näkemyserot on pantu syrjään, kun on ollut kyse yhteisistä intresseistä. Niitä on esimerkiksi talous- ja energiayhteistyössä. Kaasusopimusten lisäksi Turkkiin nousee maan ensimmäinen ydinvoimala venäläisen energiayhtiön Rosatomin voimin.

Venäjästä on tullut viime vuosina Turkin tärkeimpiä kauppakumppaneita. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on julistanut tavoitteekseen, että Venäjän ja Turkin välisen kaupan arvo kasvaisi vuoteen 2023 mennessä jopa sataan miljardiin dollariin vuodessa. Käytännössä tavoite ei tosin näytä nyt realistiselta Venäjän talousvaikeuksien vuoksi.

Turkin ja Venäjän yhä itsevaltaisemmaksi käyneitä hallintoja yhdistää myös kasvava epäluulo länsimaita kohtaan. Se ajaa niitä etsimään ystäviä muualta. Vaikka Turkki on Nato-maa, se ei ole esimerkiksi liittynyt Venäjän-vastaisiin pakotteisiin.

Viime päivinä ystävysten suhteet ovat olleet koetuksella. On ollut pakko puhua hankalistakin aiheista. Syynä on Syyria.

Venäjä on tullut kirjaimellisesti Turkin naapuriin aloitettuaan ilmaiskut Syyrian kapinallisia vastaan. Tämä ärsyttää kapinallisia tukevaa ja al-Assadin syrjäyttämistä toivovaa Turkkia. Venäjän puuttuminen Syyrian sotaan tekee Turkin ajaman lentokieltoalueen Syyriaan käytännössä mahdottomaksi.

Nyt Turkki on syyttänyt Venäjää ilmatilaloukkauksesta kahdesti samana viikonloppuna. Erdogan muistuttikin, että hyökkäys Turkkia vastaan on hyökkäys Natoa vastaan.

"Meidän myönteinen suhteemme Venäjään on tunnettu. Mutta jos Venäjä menettää Turkin kaltaisen ystävän, jonka kanssa se on tehnyt yhteistyötä monenlaisissa asioissa, se menettää paljon", Erdogan sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Presidentti halusi muistuttaa, ettei ystävyyskään kestä kaikkea.

Aishi Zidan aishi.zidan@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat