Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Romanialaisnaisten seksikauppa yleistyy Malmön kaduilla – "Lasten takia me tätä teemme"

Moni naisista elättää kotimaassa olevaa perhettään prostituutiolla

Ulkomaat
 
Magnus Laupa
Ana ja Georgiana tulivat Ruotsin Malmöhön myymään seksiä, jotta he voisivat taata lapsilleen paremman elämän kotimaassa Romaniassa. Kumppaneita on yleensä yksi tai pari päivässä mutta joskus ei yhtään, naiset kertovat.
Ana ja Georgiana tulivat Ruotsin Malmöhön myymään seksiä, jotta he voisivat taata lapsilleen paremman elämän kotimaassa Romaniassa. Kumppaneita on yleensä yksi tai pari päivässä mutta joskus ei yhtään, naiset kertovat. Kuva: Magnus Laupa

MALMÖ. Agneslundsvägenin kulmassa, Malmön Sorgenfrissä, istuu nuori hoikka nainen huoltoaseman muurilla. Hän, 24-vuotias romanialainen Georgiana, odottaa päivittäin tunteja, saisiko ohi ajavista autoista asiakkaita.

Georgiana tienaa elantonsa myymällä seksiä. Niin hän ei tehnyt koskaan kotona. Nyt takana on muutama viikko prostituoituna Ruotsissa.

"Ei tämä tunnu hyvältä. Ei tämä ole kunnioitettava työ, mutta mitä muutakaan voi tehdä", hän sanoo tulkin välityksellä.

Agneslundsvägenin korttelit ovat Malmössä tunnettuja juuri prostituutiosta. Seksikauppa on käynyt täällä, St. Paulin kirkkomaan kupeessa, jo vuosikausia.

Tänä vuonna kaduilla on kuitenkin tapahtunut selvä muutos. Naiset tulevat yhä useammin juuri Romaniasta.

"Se on suuri muutos aiempaan, ja he ovat nuoria naisia", sanoo Sanna Rasmussen, kaupungin sosiaalityöntekijä.

Aiemmin kaduilla on partioinut Rasmussenin mukaan muutama romanialainen nainen. Nyt heitä on 15–20, ja uusia tulee. Siitä, kuinka moni on kotimaassaan laajalti syrjittyjä romaneja, ei kuitenkaan ole tarkkaa kuvaa.

Ruotsissa seksin ostaminen on rikos, ja siksi avoin seksikauppa kaduilla on ylipäätään melko harvinaista.

Malmön poliisin mukaan tänä vuonna seksin ostamisesta on nyt jäänyt kiinni noin kaksinkertainen määrä ihmisiä viime vuoteen verrattuna: 56 tapausta. Samalla aikavälillä viime vuonna tapauksia oli 30.

Malmössä jotkut ovat yhdistäneet romanialaisen seksikaupan yleistymisen suureen ja kiisteltyyn romanikerjäläisten hökkelikylään, joka sijaitsee samoilla kulmilla. Poliisin operatiivisen johtajan Mats Karlssonin mukaan tällaisesta ei silti ole minkäänlaisia viitteitä.

Siihen, että moni tulee nyt Romaniasta, lienee Rasmussenin mukaan silti sama syy: olot kotimaassa ovat huonot. Useat elävät Romaniassa kovassa köyhyydessä. On maalattioita, pulaa ruoasta ja romanien tapauksessa laajaa rasismia.

Sosiaalityöntekijät eivät osaa sanoa, toimivatko naiset yksin vai onko jonkinlaisia viitteitä parituksesta.

"Se ei ole mahdotonta, mutta meillä ei ole asiasta sen enempää tietoa", Rasmussen sanoo.

Georgiana sanoo tulleensa Ruotsiin, koska haluaa taata yksi- ja kaksivuotiaille lapsilleen paremman elämän. Joskus hän myös kerjää, mutta seksiä myymällä tulot ovat paremmat.

Romaniassa Georgiana asuu yleensä Bukarestin ulkopuolella. Töitä ei ole – miehellä oli, mutta ei enää. Perhe tulee toimeen esimerkiksi viljelemällä maata. Kaikki on kuitenkin kallista.

Georgiana ei halua olla kauan Ruotsissa.

"Unelmani on oma asunto ja hyvinvoiva perhe. Jos on oma asunto, selviää aina."

Georgiana saa yhdeltä seksikumppanilta noin 500 kruunua eli runsaat 50 euroa. Sillä ostaa Romaniassa ruoat moneksi päiväksi. Maan keskipalkka on vajaat 350 euroa. Miehelleen Georgiana valehtelee siitä, miten hän tienaa Ruotsissa.

"Tietenkin se tuntuu pahalta."

Huoltoaseman kupeessa moni auto hidastaa naisten kohdalla.

Georgianan kanssa töitä odottaa Ana, 26, niin ikään Romaniasta. Hän kävelee kadunkulmaan ja nostaa hiukan paitaansa.

Molemmat naiset kertovat tulleensa Ruotsiin yksin. Anan mies kuoli muutama kuukausi sitten auto-onnettomuudessa.

Ana oli prostituoitu jo kotimaassa, ja nyt hän tienaa rahaa Ruotsissa. Hänelläkin on kaksi lasta, joista veli pitää nyt huolta. Heitä on tietenkin ikävä.

"Lasten takia me tätä teemme."

 

Georgianan ja Anan nimet on muutettu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat