Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsissa varoitetaan asuntojen hinnoista

Tukholmassa neliön keskihinta on kaksinkertainen Helsinkiin nähden

Ulkomaat
 

Ruotsin suhdannelaitos Konjunkturinstitutet (KI) esitti tiistaina poikkeuksellisen tiukan varoituksen: asuntojen hintakehityksessä on merkittäviä riskejä. Jos mitään ei tehdä, vaarana voi olla äkillinen hintojen romahdus myöhemmässä vaiheessa.

Varoitus herätti laajaa huomiota. Vaikka hintojen kallistumistahti on huolestuttanut Ruotsissa pitkään, valtiollinen KI ei ole aiemmin varoittanut asiasta samaan tapaan.

"Nyt alamme olla huolissamme. Olemme matkalla kohti kestämätöntä tilannetta. Asuntojen hintakehitystä on jarrutettava", sanoi instituutin ylijohtaja Mats Dillén Ruotsin televisiolle SVT:lle.

Suomessa ja erityisesti Helsingissä moni pitää asuntojen hintoja jo mahdottomina. Ruotsin asuntomarkkinoilla hinnat ovat silti kallistuneet selvästi kovempaa tahtia.

Kymmenessä vuodessa hinnat ovat nousseet yli 90 prosenttia, kun vastaava luku on Suomessa 35 prosenttia, käy ilmi Eurostatin tilastoista.

Tukholmassa omistusasuntojen keskimääräinen neliöhinta (omakotitalot pois lukien) on nyt yli 7 000 euroa. Helsingin vanhoissa osakeasunnoissa neliön keskihinta on noin 3 800 euroa.

Viime syyskuusta omistusasuntojen keskihinnat ovat kallistuneet koko Ruotsissa 12 prosenttia ja Tukholmassa 16 prosenttia, käy ilmi Mäklarstatistikenin tilastoista.

Monelle asunnon ostaminen on Tukholmassa liki ainoa vaihtoehto, sillä vuokra-asuntoa on käytännössä miltei mahdotonta saada.

Ruotsin taloudelle hintojen kallistuminen ja kotitalouksien velkaantuminen entisestään voivat tarkoittaa uhkia.

Palkat eivät ole viime vuosina nousseet hintojen tahdissa, ja lainoja on lyhennetty Ruotsissa pitkään vain vähän. Ruotsin kotitaloudet ovatkin Euroopan velkaantuneimpien joukossa.

Useat kansainväliset tahot, kuten Kansainvälinen valuuttarahasto ja OECD, ovat kiinnittäneet tähän huomiota.

Hallitus on jo ryhtynyt toimiin. Sen oli tarkoitus viedä läpi asuntolainojen lyhennyspakko aiemmin tänä vuonna. Hanke viivästyi, mutta nyt valtiopäivät näyttäisivät tukevan hanketta niin, että se menee eteenpäin keväällä.

"Etenemme lainanlyhennyspakon kanssa. Sen kautta vaadimme lyhennyskulttuurin muuttamista Ruotsissa", sanoi maan valtiovarainministeri Magdalena Andersson SVT:lle.

"Mutta tietenkin on tärkeää seurata kehitystä, jotta näemme, tarvitaanko lisäkeinoja."

Elina Kervinen HS
Tukholma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat