Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjä ja Syyria sotivat nyt rinta rinnan

Tutkija: "Tämä voi olla alkuvaihe suuremmalle voimainkoetukselle"

Ulkomaat
 
Reuters
Venäjän ilmavoimien helikopteri oli kiitoradalla Heyminin tukikohdassa lähellä Latakiaa. Kuva on keskiviikkona julkaistulta videolta.
Venäjän ilmavoimien helikopteri oli kiitoradalla Heyminin tukikohdassa lähellä Latakiaa. Kuva on keskiviikkona julkaistulta videolta. Kuva: Reuters

Venäjän ilmavoimat ja Kaspianmeren-laivasto tukivat keskiviikkona ensimmäistä kertaa Syyrian maajoukkojen hyökkäystä kapinalliskohteisiin. Yhteiset iskut kertovat yli neljä vuotta jatkuneen sodan siirtymisestä uuteen vaiheeseen.

Yhteisiskuista kertoi ensin Syyrian tilannetta tarkoin seuraava Syrian Observatory for Human Rights -järjestö. Myöhemmin presidentti Vladimir Putin vahvisti asian.

Putinin mukaan Venäjän ilmavoimat "tukee tehokkaasti Syyrian armeijan hyökkäysoperaatiota", kertoi uutistoimisto AFP.

Iskuja tehtiin keskiviikkona kapinalliskohteisiin ainakin Haman maakunnassa. Ilmaiskuja seurasivat maajoukot ainakin neljään kapinalliskohteeseen, järjestö kertoi havainnoistaan.

"Tämä voi olla alkuvaihe suuremmalle voimainkoetukselle. Samalla myös muut osapuolet ovat valmistelleet suurempaa hyökkäystä. Lähiviikot ja -kuukaudet näyttävät, kuinka tilanne kehittyy", arvioi erikoistutkija Tommi Koivula Maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon laitoksesta.

Aiemmin on arveltu, että myös iranilaisjoukot ja Libanonissa toimiva Hizbollah-islamistijärjestö tulisivat tukemaan maan yksinvaltaista johtajaa Bashar al-Assadia taisteluissa kapinallisryhmittymiä vastaan.

Iranilaisten osallisuudesta taisteluihin ei ole toistaiseksi tietoa, mutta Iranin kansalliskaartin valiosotilaita on kerrottu olevan Syyriassa tuhansittain muun muassa tukijoukkoina.

Syyrian sota on nyt muuttumassa entistä monimutkaisemmaksi taistelukentäksi.

Turkki pommittaa alueen kurdeja eikä siedä al-Assadia. Yhdysvaltojen liittouma on puolestaan tehnyt iskuja lähinnä islamistijärjestö Isisiä vastaan ja vaatii turkkilaisten tavoin al-Assadia luopumaan vallasta.

Turkki ja sotilasliitto Nato ovat raivostuneita Venäjälle, joka tukee al-Assadia ja jonka hävittäjät ovat loukanneet Turkin ilmatilaa. Maassa sotii lisäksi useita kapinallis- ja islamistijärjestöjä.

Natoon kuuluvaa Turkkia ärsyttää sekin, että Venäjä iskee al-Assadia vastustaviin oppositiokohteisiin eikä niinkään Isisiä vastaan. Sotatoimilla Venäjä vahvistaa al-Assadin asemaa.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg taas on varoittanut Venäjää kovasanaisesti Turkin ilmatilaloukkauksista. Stoltenbergin mukaan loukkaukset ovat olleet tarkoituksellisia ja "erittäin vaarallisia".

Erikoistutkija Koivulan mukaan Venäjän toimet ovat johdonmukaisia.

Venäjä on tukenut al-Assadia aiemminkin ja pitänyt arabikevään vallankumouksia laittomina. Nyt Venäjä on tullut sotanäyttämölle mahdollisesti siksi, että Syyrian joukot uhkaavat menettää asemiaan entisestään.

Venäjän ja Yhdysvaltojen osallistuminen samaan sotaan on synnyttänyt uhkakuvia kriisin laajentumisesta, varsinkin kun sotaan osallistuva Turkki on sotilasliitto Naton jäsenmaa.

"Aika monta pahaa skenaariota tässä sodassa on jo nähty. On valitettavaa, että suurvallatkin ovat entistä näkyvämmin mukana sodassa, humanitaarisesta kriisistä puhumattakaan. Jo tilanteen pitkittyminen on traagista", Koivula sanoo.

"En kuitenkaan olisi niin synkkä sen suhteen, että kylmän sodan aikaiset asetelmat palaisivat ja Yhdysvallat ja Venäjä ajautuisivat tukkanuottasille. Siihen ei ole halua kummallakaan osapuolella."

Turkki on jo varoittanut, että Venäjän sotatoimet saattavat lisätä Eurooppaankin suuntautuvia pakolaisvirtoja.

Koivulan mukaan asiassa on kaksi puolta.

"Pommituskampanja epäilemättä edesauttaa pakolaisten lähtemistä alueelta. Toisaalta: jos iskuilla saadaan valloitettua alueita takaisin ja tilanne rauhoitettua, se pitää myös ihmisiä aloillaan."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat