Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saksa ja Ranska hakevat kriisissä tukea toisistaan

Maiden johtajat esiintyivät EU-parlamentissa poikkeuksellisesti yhdessä

Ulkomaat
 
Vincent Kessler Reuters
Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Ranskan presidentti François Hollande keskittyivät puheissaan pakolaiskriisiin ja Ukrainan tilanteeseen.
Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Ranskan presidentti François Hollande keskittyivät puheissaan pakolaiskriisiin ja Ukrainan tilanteeseen. Kuva: Vincent Kessler Reuters

Saksan liittokansleri Angela Merkel lyttää Dublinin sopimuksen, joka määrittelee EU-maiden vastuuta turvapaikanhakijoista.

"Meidän täytyy olla rehellisiä. Dublinin säännöt ovat nykymuodossaan vanhentuneita", Merkel sanoi keskiviikkona EU-parlamentissa Strasbourgissa, jossa hän esiintyi poikkeuksellisesti yhdessä Ranskan presidentin François Hollanden kanssa.

Merkel toisti Saksan ajaman kannan, että Dublinin sääntöjen tilalle tarvitaan lisää solidaarisuutta ja pakolaisten tasapuolista jakoa jäsenmaiden kesken.

Nykyisten sääntöjen mukaan turvapaikanhakijat pitää rekisteröidä ja heidän hakemuksensa käsitellä siinä EU-maassa, johon hakija saapuu ensin. Pakolaiskriisi on kuitenkin käytännössä jo romuttanut järjestelmän, ja EU valmistelee sen rukkaamista.

Saksan ja Ranskan johtajat puhuivat EU-parlamentille yhdessä edellisen kerran marraskuussa 1989, jolloin äänessä olivat Saksan liittokansleri Helmut Kohl ja Ranskan presidentti François Mitterrand.

Tuolloin EU:ssa oli vain 12 jäsenmaata. Nyt niitä on 28.

Merkelin ja Hollanden puoli tuntia kestäneet puheenvuorot keskittyivät odotetusti Euroopan kriiseihin, erityisesti pakolaiskriisiin ja Ukrainaan. Hollande varoitti Euroopan tulevan tiensä päähän, jos EU ei pysy yhtenäisenä kriisien edessä.

"Euroopan täytyy vahvistua. Muuten näemme Euroopan lopun", Hollande sanoi.

Hän varoitti myös "täydestä sodasta", jos Syyrian tilanteeseen ei löydetä ratkaisua.

"Eurooppa tajusi hitaasti, että Lähi-idän ja Afrikan tragediat vaikuttavat myös Eurooppaan. Jos annamme viimeaikaisten shiiojen ja sunnien yhteenottojen pahentua, niin älkää luulko, ettei se koskettaisi meitä", Hollande lausui.

"Siitä seuraa täysi sota – sota, joka vaikuttaa myös meidän alueellamme."

Molemmat johtajat vahvistivat puheenvuoroissaan tukensa niille toimille, joita EU yrittää parhaillaan tehdä pakolaiskriisin ratkaisemiseksi.

Työ jatkuu torstaina Luxemburgissa, jossa EU-maiden sisäministerit puhuvat palautusten tehostamisesta ja EU:n ulkorajojen valvonnasta.

Tätä nykyä suuri osa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneista hakijoista jää laittomasti EU:n alueelle, koska jäsenmaat eivät pane palautuksia toimeen.

Tähän haetaan muutosta muun muassa vahvistamalla EU:n rajavalvontaviraston Frontexin roolia palautuksissa ja painostamalla pakolaisten lähtömaita yhteistyöhön.

Virve Kähkönen HS
Bryssel

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat