Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Siirtolaiskriisi ei ole vain Euroopan ongelma – Aasiassa pelkästään Bangladeshista pakenee joka vuosi satojatuhansia ihmisiä

Siirtotyöläisen olot ovat surkeat, mutta vielä pahempaa on kotona, sanoo ihmisoikeusaktivisti Adilur Rahman Khan

Ulkomaat
 
Mike Segar Reuters
Bangladeshista laivalla lähteneet ja mereltä löydetyt siirtolaiset odottivat kuorma-auton lavalla siirtoa väliaikaiselle pakolaisleirille kesäkuun alussa Myanmarissa.
Bangladeshista laivalla lähteneet ja mereltä löydetyt siirtolaiset odottivat kuorma-auton lavalla siirtoa väliaikaiselle pakolaisleirille kesäkuun alussa Myanmarissa. Kuva: Mike Segar Reuters

Euroopan pakolaiskriisin keskellä saattaa unohtua, että valtaosa maailman siirtolaisista elää Euroopan ulkopuolella.

Yksi suurista lähtömaista on Intian kainalossa sijaitseva Bangladesh.

Fakta

Bangladesh

 Maailman tiheimmin asuttuja maita. Noin puolen Suomen kokoinen, mutta asukkaita (noin 169 miljoonaa) on enemmän kuin Venäjällä.

 Muslimivaltio, jonka asukkaista 98 prosenttia on etnisiä bengalilaisia.

 Parlamentaarinen demokratia, jossa kansanvalta ja ihmisoikeustilanne ovat kyseenalaisia.

 Vuosittain noin 400 000 ihmistä lähtee maasta siirtotyöläiseksi.

Maasta lähtee joka vuosi 400 000 siirtotyöläistä rakennustöihin, kotiapulaisiksi ja muihin raskaisiin töihin. Osa menee Persianlahden arabimaihin, joissa työläiset saavat varautua raadantaan ilman vapaapäiviä sekä riistoon, sortoon ja hyväksikäyttöön.

Silti lähteminen on yleensä paras vaihtoehto, sanoo juristi ja ihmisoikeustyöstään palkittu aktivisti Adilur Rahman Khan.

"Siirtotyöläiset eivät haaveile muusta kuin rahan lähettämisestä kotiin. Siksi monet lähtevät venepakolaisiksi ja päätyvät hautaan Thaimaassa ja Malesiassa", hän kertoo.

"Bangladeshin talous kasvaa, mutta kuilu on valtava, ja pohjalla ihmiset ovat hyvin köyhiä. Ulkomailta saadulla rahalla moni lähettää lapsensa kouluun."

Bangladesh on syöksynyt 2010-luvulla yhä syvemmälle. Hallituksen arvostelu on kielletty, ja kieltoa vahditaan väkivalloin.

Tammikuussa 2014 melkein kaikki puolueet boikotoivat vaaleja. Tavallisella ihmisellä ei ole enää mahdollisuutta vaikuttaa maan asioihin edes nimellisesti.

Vaaleja kyllä järjestetään, mutta politiikka toimii sukulaissuhteiden ja liittolaisten verkostoissa.

"Jos se on demokratiaa, Robert Mugabe ja Pol Pot ovat demokraattisesti valittuja johtajia", Rahman Khan sanoo Zimbabwen ja Kambodžan hirmuhallitsijoista.

Kun Intia itsenäistyi vuonna 1947, se hajosi kahteen tai oikeastaan kolmeen osaan. Intiasta irronneen muslimivaltio Pakistanin länsi- ja itäosien välissä oli peräti 1 600 kilometriä Intiaa.

Vuonna 1971 syttyi Pakistanin sisällissota, joka päättyi Itä-Pakistanin eli nykyisen Bangladeshin itsenäistymiseen.

Siitä alkoi myös Rahman Khanin ura. Kun raaka sisällissota päättyi, syylliset haluttiin vastuuseen. Oikeusjuttuja ei silti koskaan järjestetty.

"Ihmiset alkoivat osoittaa mieltään, minäkin. Halusimme vain reilun oikeudenkäynnin."

Sitä ei ole tullut vieläkään. YK perusti vuonna 2009 erityistuomioistuimen sotarikosten tutkimiseksi. Tutkimuskomissio on löytänyt noin 1 600 epäiltyä, mutta syytteitä on nostettu vain yksitoista.

Rahman Khan perusti 20 vuotta sitten ihmisoikeusjärjestö Odhikarin. Se raportoi hallituksen kidutuksesta, murhista, "katoamisista" ja naisiin kohdistuvasta väkivallasta. Sellaista tiedotusta pääministeri Sheikh Hasinan hallitus ei hyväksy.

Elokuussa 2013 Rahman Khan pidätettiin ja häntä vaadittiin luovuttamaan lähteidensä yhteystietoja. Rahman Khan kieltäytyi, vaikka tiesi hyvin, mihin kieltäytyminen johtaa.

"Dhakan vankilaan mahtuisi noin 34 000 ihmistä, mutta vankeja siellä oli noin 80 000. Ruoka on kammottavaa, eikä lääkäreitä ole. Kun vankilasta pääsee pois, on sairas mies."

Rahman Khan oli onnekseen jo tunnettu aktivisti. Hänen työtoverinsa panivat sanan nopeasti kiertämään YK:ta myöten, ja vetoomukset auttoivat.

"Olin vankilassa vain 62 päivää, mutta eräs kollegani oli vankina kolme vuotta. En voi olla palaamatta maahan, vaikka joutuisin taas vankilaan, sillä työni on yhä kesken."

Soe Zeya Tun Reuters
Pääministeri Sheikh Hasina
Pääministeri Sheikh Hasina
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat