Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pietariin valmistuu myös MM-kisojen kallein stadion

Ulkomaat
 

Jalkapallon MM-kilpailut järjestetään vuonna 2018 Venäjällä 11 kaupungissa ja 12 stadionilla: Moskovan kahdella areenalla sekä Pietarissa, Donin Rostovissa, Jekaterinburgissa, Kazanissa, Kaliningradissa, Nižni Novgorodissa, Samarassa, Saranskissa, Sotšissa ja Volgogradissa.

Pietarissa liikennejärjestelyt ovat yksi keskeisistä ongelmista, joita yritetään selvittää. Apua turistimassojen suuntaamiseen odotetaan myös läntiseltä ohitustieltä, joka helpottaa liikennettä erityisesti lentokentältä keskustaan päin.

Yli viiden miljoonan asukkaan kaupungin pohjois- ja eteläosat yhdistävää tietä kaavailtiin Pietariin ensimmäistä kertaa vuonna 1966. Vasta 1990-luvulla tiestä alettiin puhua hankkeena, joka voidaan toteuttaa.

Rakentaminen alkoi vuonna 2005. Pohjoinen ja eteläinen osuus ovat jo käytössä.

Jäljellä olevan keskimmäisen, 11,7 kilometriä pitkän osuuden kustannukset ovat 120 miljardia ruplaa. Nykykurssilla tie maksaa 1,6 miljardia euroa. Rahoitus tulee Pietarin kaupungilta ja isoilta venäläisiltä pankeilta, minkä lisäksi hanketta luotottaa Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankki.

MM-kilpailujen budjetti on nyt arviolta 631 miljardia ruplaa eli lähes yhdeksän miljardia euroa, josta noin puolet tulee valtiolta.

Talousvaikeuksissa kompuroiva Venäjä on useaan otteeseen vakuuttanut, että se hoitaa maailmanmestaruuskilpailut kunnialla läpi. Venäläislehdistön mukaan hallitus on käskenyt hallintoalueita karsimaan valmisteluissa turhia kuluja.

Kuusi stadioneista rakennetaan varta vasten MM-kilpailuja varten. Hankkeita on arvosteltu, koska kisojen jälkeen kymmenientuhansien katsojien stadioneille ei ole jatkuvaa tarvetta.

Kallein areena on Pietarin Ristisaarelle nouseva lämmitetty jalkapallostadion, jossa katon saa avattua ja suljettua. Rakennustöitä ovat saatelleet jatkuvat skandaalit. Vuonna 2007 aloitettiin rakentaminen, ja valmista piti tulla jo 2008, mutta valmistuminen on venynyt ja budjetti paisunut vuosi vuodelta. Joitakin urakoitsijoita on syytetty rahojen varastamisesta.

Nyt stadionista on valmiina vajaat 80 prosenttia ja se pitäisi saada käyttöön toukokuussa 2016. Vuonna 2012 hinnaksi arvioitiin noin miljardi euroa, mikä olisi tehnyt areenasta maailman kalleimman. Nyt virallinen hinta on 34,9 miljardia ruplaa. Nykykurssilla se olisi puoli miljardia euroa.

Ohitustien lisäksi stadionin viereen rakennetaan kahta uutta metroasemaa, joilla halutaan ratkaista jalkapallofanien pääsy katsomaan pelejä.

Anneli Ahonen
Pietari

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat