Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomessa kesän viettänyt Tommi-sääksi uhmaa nyt Ukrainan sodan vaaroja

Lintu suuntaa Luhanskin ja Donetskin kautta Azovanmerelle

Ulkomaat
 
Vesa Hyyryläinen
Kesäkuussa syntynyt Tommi-sääksi lähti muuttomatkalleen syyskuun alkupuolella Hyrynsalmelta.
Kesäkuussa syntynyt Tommi-sääksi lähti muuttomatkalleen syyskuun alkupuolella Hyrynsalmelta. Kuva: Vesa Hyyryläinen
Sarjassa seurataan kalasääsken matkaa kohti Saharan
eteläpuolista Afrikkaa.

Voi nuoruus ja hulluus!

Nyt on nimittäin Tommi-sääksi varsinaisen reitin valinnut: suoraan yli niin sanottujen Luhanskin ja Donetskin kansantasavaltojen kohti Azovanmerta, pahimpia Ukrainan sodan taistelupaikkoja väistelemättä.

Tommi ylitti Venäjän ja Ukrainan rajan tiistai-iltana ja pysähtyi yöpymään tekojärven rannalle Kamenkan pikkukylän läheisyyteen. Siellä sillä ei vielä ollut hätäpäivää, koska alue on lujasti Ukrainan hallituksen joukkojen valvonnassa ja Harkovan alueen kuvernöörin Myhailo "Dopa" Dopkinin komennossa.

Mutta keskiviikkona Tommi jatkoi lentoaan yli Minskin tulitaukolinjan ja Luhanskin kapina-alueen. Puolenpäivän aikaan lintu liihotti jo lähellä Debaltseven kylää, jossa käytiin helmikuussa kovat taistelut. Separatistit sulkivat Debaltseven motin ilmeisesti vahvalla venäläistuella.

Sääksellä voisi olla paljonkin kerrottavaa tulitaukoa vahtivalle Etyjille, vaikka tulitauko on syyskuusta lähtien pitänyt alueella aika hyvin. Ainakin raskaita raketinheittimiä on luvattu vetää pois Tommin reitiltä.

Gps-lähettimen lintuun kiinnittänyttä biologi Vesa Hyyryläistä jännittää silti: lähetinrepulla varustettu iso petolintu saatetaan sotkea miehittämättömään tiedustelulennokkiin, mikä voisi tietää Tommin Afrikan-matkalle pikaista loppua.

Linnun reitti kohti Mariupolia näytti keskiviikkona kulkevan Donetskin itäpuolelta Torezin kaupunkia viistäen.

Toisin sanoen Tommi oli lentämässä aivan kuin vaaroja pilkaten juuri niiden peltojen ylitse, joille malesialaisen MH17-lennon jäännökset levisivät viime vuoden heinäkuussa. Uhrit, matkustamon tavarat, rahti ja koneen osat levisivät yli kymmenen kilometrin alueelle.

Mitä kaikkea mahtaa petolinnun katse alhaalta erottaa? Aikooko lintu raportoida hollantilaisten vetämälle tutkimusryhmälle? Ja mistä se älysi reitin valita: onko lintu lukenut Hyrynsalmella Kainuun Sanomien viimevuotisia ulkomaansivuja?

Tommin isä Ukko on menossa jo kaukana edellä. Keskiviikkona se paistatteli Turkin etelärannikolla. Kaikkien veikkausten vastaisesti Ukko pyrähti Krimille ja suuntasi sitten suoraan Mustanmeren yli Turkkiin. 800 kilometrin erikoiskoe yksillä siivillä!

Aikooko Tommi tehdä saman? Ja jos se palaa vaikka kolmen vuoden kuluttua Suomeen Ukrainan läpi, tuleeko vaikeuksia?

Kiovassa ei nyt oikein pidetä Krimillä vierailleista lentelijöistä. Vai voisiko toivoa, että kolmen vuoden päästä Ukrainan vihamielisyydet olisivat historiaa?

Pekka Hakala HS
Moskova

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat