Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pietariin valmistuu valtava ohitustie – ”Mahdollisuus ajaa megapoliksen läpi alle 20 minuutissa on ainutlaatuinen”

Ulkomaat
 
Tältä näyttää ruuhka Pietarissa - taksinkuljettaja kertoo, miten tappaa aikaa jonossa
Tältä näyttää ruuhka Pietarissa - taksinkuljettaja kertoo, miten tappaa aikaa jonossa
Pietarilaiset ovat lopen kyllästyneitä ruuhkiin, jotka tukkivat kaupungin keskustan aamuin illoin tuntikausiksi. Helpotusta odotetaan massiiviselta ohitustieltä, jonka on tarkoitus valmistua ensi vuonna. Taksinkuljettaja Antonina Nazarovan työpäivästä kolmesta neljään tuntia kuluu jonossa madellen. Toimittaja: Anneli Ahonen. Kuvaaja: Nikolai Gontar.

Suomenlahdelta pyyhkäisevä tuuli lennättää silmät täyteen hiekkaa rakennustyömaalla Pietarin Ristisaarella. Jatkuvaa viimaa joutuvat kestämään paitsi rakentajat myös metallipalkit, jotka on juntattu syvälle merenpohjaan.

Palkkien varaan rakentuu viimeinen osa Pietarin läntistä ohitustietä. Se on massiivinen rakennushanke, jonka on tarkoitus valmistua ensi vuoden aikana – hyvissä ajoin ennen jalkapallon MM-kisoja, jotka järjestetään Venäjällä vuonna 2018.

Pohjoisessa ohitustie yhdistyy Viipurin kautta Vaalimaalle vievään E18-tiehen. Tämä nopeuttaa myös pietarilaisten matkaa Suomeen.

Nikolai Gontar
Ohitustie halkoo Kissasaarta muttei hyödytä sen asukkaita, koska saareen ei tule liittymää. Yksi asukkaista on Andrei Samoilov, jonka koti on ollut saaressa kaksikymmentä vuotta.
Ohitustie halkoo Kissasaarta muttei hyödytä sen asukkaita, koska saareen ei tule liittymää. Yksi asukkaista on Andrei Samoilov, jonka koti on ollut saaressa kaksikymmentä vuotta.

Mittasuhteet ovat valtavat. Tie rakennetaan pitkälti Suomenlahden ja Nevajoen suiston ylle. Vehreältä Ristisaarelta moottoritie jatkaa sillan yli Vasilinsaarelle. Siellä tie on osin upotettu kuusi metriä syvään uomaan, jotta viereisten talojen asukkaat voisivat jatkaa elämäänsä normaalisti.

Vasilinsaarelta tie kaartaa yli Nevanlahden. Autot ajavat Pietarin suursataman kanavan yli huiman korkeaa kaksikerroksista siltaa pitkin. Sen alin kohta on 52 metrin korkeudella merenpinnasta.

"Mahdollisuus ajaa nopeusrajoituksia rikkomatta läpi viiden miljoonan asukkaan megapoliksen alle 20 minuutissa on ainutlaatuinen. Se erottaa läntisen ohitustien muista vastaavista hankkeista", kehuu rakentamisesta vastaavan Magistral Severnoi Stolitsy -yhtiön pääjohtaja Aleksei Bnatov.

Pienessä ja unohdetussa Kissasaaressa moottoritie mullistaa elämän täysin. Se leikkaa saaren kahtia ja kulkee rapistuneiden kerrostalojen kattojen, koivujen ja vaahteroiden yllä.

Kissasaaren asukkaat eivät hyödy tiestä, koska saarelle ei tule liittymää.

Stylisti Jekaterina Pasternak, 44, on yksi niistä, jotka joutuvat muuttamaan kotisaareltaan melusäädösten takia. Kun hän katsoo ulos kolmionsa keittiön ikkunasta, keskeneräinen moottoritie hallitsee maisemaa.

"Toisaalta on sääli muuttaa ja nostalgisoin tätä paikkaa. Toisaalta on hyvä saada elämään jotain uutta", hän sanoo.

Pasternak on asunut Kissasaarella koko elämänsä. Vielä 1970-luvulla se oli hiljainen, ulkopuolisilta suljettu saari. Sisään pääsi vain lupapapereilla, pois ainoastaan lautalla. Asukkaat olivat satamatyöläisiä tai korjasivat laivoja. Autoja ei ollut juuri ollenkaan.

Edellisen kerran saarelaisten arkipäivän myllersi tunneli, joka avasi saaren vuonna 1983 autoliikenteelle.

"Ihmiset alkoivat käydä keskustassa. Elämänrytmi muuttui ja tempo nousi", Pasternak muistelee.

Hänen talostaan tyhjennetään vain kaksi rappua, sillä meluraja kulkee talon keskeltä. Tieyhtiöltä saamillaan rahoilla Pasternak ja hänen veljensä saivat kumpikin ostettua kolmion tilalle yksiön.

Autoistuminen on edennyt koko Pietarissa hurjaa vauhtia.

Vuonna 1970 tuhatta leningradilaista kohden oli 10 autoa, mutta vuonna 2014 vastaava luku oli 308. Helsingissä tuhatta asukasta kohden oli vuonna 2012 liikennekäytössä 342 autoa.

Pietari Suuren vuonna 1703 perustaman kaupungin keskusta on alun perin rakennettu hevosvaunuja ajatellen. Autobuumi on synnyttänyt Pietarin kanavien kapeille tienvarsille ja silloille ruuhkat, jotka repivät pietarilaisten hermoja.

Vaikka uusien autojen myynti on vähentynyt rajusti taloustilanteen takia, nykyinenkin autokanta riittää tukkimaan väylät.

"Jos työpäiväni kestää 10–12 tuntia, ruuhkassa kuluu 3–4 tuntia", kertoo taksinkuljettaja Antonina Nazarova.

Ajanvietteeksi ruuhkassa voi pelata korttia tai dominoa, lukea kirjaa, katsoa elokuvia, meikata tai täyttää loputtomia asiakirjoja, Nazarova sanoo.

Ohitustie on tulevissa jalkapallon MM-kisoissa olennainen. Kunhan ikuisuushanke eli uusi jalkapallostadion valmistuu Ristisaarelle, läntistä ohitustietä pitkin kisaturistien on tarkoitus päästä nopeasti Pietarin Pulkovon lentokentältä areenalle.

Vaikka pietarilaiset suojelevat kaupungin arkkitehtuurin klassisia muotoja yleensä intohimoisesti, keskustaa sivuava jättimäinen moottoritie ei ole synnyttänyt suurta arvostelua.

"Autoilevista ystävistäni kukaan ei tietääkseni vastusta ohitustietä. Maksullisuuskaan ei haittaa", Nazarova sanoo.

Anneli Ahonen
Pietari

Nikolai Gontar
Rakenteilla oleva tie hallitsee Kissasaaressa asuvan Jekaterina Pasternakin maisemaa. Hän joutuu pian muuttamaan saaresta.
Rakenteilla oleva tie hallitsee Kissasaaressa asuvan Jekaterina Pasternakin maisemaa. Hän joutuu pian muuttamaan saaresta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat