Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tilintarkastajat: Brasilian hallitus kaunisteli kirjanpitoa

Oppositio vaatii epäsuositun presidentin viraltapanoa

Ulkomaat
 
Maria Manner

Brasilian hallituksen viime vuoden budjetin kirjanpito rikkoi lakia, totesi valtion taloudenpitoa valvova elin päätöksessään.

Päätös on tuorein takaisku presidentti Dilma Rousseffin hallitukselle. Talouden taantuman ja korruptioskandaalien keskellä presidentin kannatus on vajonnut historiallisen alas.

Liittovaltion tilintarkastustuomioistuin hylkäsi hallituksen viime vuoden tilinpidon yksimielisesti. Se suosittelee parlamentille tilinpäätöksen hylkäämistä.

Hallituksen katsottiin muun muassa lainanneen lainvastaisesti rahaa valtion omistamista pankeista rahoittaakseen muita menoja. Kyse on yli 100 miljardista realista eli nykykurssilla 23 miljardista eurosta.

Hallituksen mukaan se ei ole syyllistynyt laittomuuksiin, vaan on ainoastaan noudattanut edeltäjiensä käytäntöjä. Se ilmoitti valittavansa päätöksestä korkeimpaan oikeuteen.

"Peli ei ole vielä ohi", vakuutti asianajaja Luis Inácio Adams.

Tuore päätös ei johda suoraan sanktioihin, mutta se lisää poliittista turbulenssia. Oppositio sai päätöksestä pontta vaatimuksilleen presidentin viraltapanosta.

Jos korkein oikeus ei muuta päätöstä, menee kirjanpitopäätös seuraavaksi parlamentin käsittelyyn.

Rousseffin johtamalla hallituskoalitiolla on periaatteessa parlamentissa enemmistö. Sen rivit kuitenkin rakoilevat pahasti, kun monet liittolaiset pyrkivät ottamaan etäisyyttä epäsuositusta presidentistä.

Parlamentti on hylännyt monet hallituksen esitykset, ja sen alahuoneen puhemies Eduardo Cunha tunnetaan presidentin vastustajana. Cunha on monien muiden poliitikkojen tavoin korruptiotutkinnan kohteena.

Työväenpuoluetta edustava Rousseff voitti vaalit vain vähän alle vuosi sitten lokakuussa. Hänen toisen kautensa alku on ollut karikkoinen. Brasilian talouden näkymät ovat jatkuvasti synkentyneet, ja presidentin eroa on vaadittu mielenosoituksissa eri puolilla maata.

Aiemmin tällä viikolla vaalituomioistuin päätti tutkia Rousseffin vaalikampanjan rahoituksen epäiltyjä väärinkäytöksiä.

Brasilian talouden ennustetaan supistuvan tänä vuonna jopa kolme prosenttia. Samaan aikaan lukuisat poliitikot ja yritysjohtajat ovat tutkittavina tai jo tuomittuina öljy-yhtiö Petrobrasin korruptioskandaalissa – mukaan lukien useat Rousseffin työväenpuolueen vaikuttajat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat