Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oikeistopopulistit nousussa Wienissä

Vaaleissa ratkaistaan pääkaupungin suhde pakolaisiin. FPÖ:n kannatus on noussut huippuunsa.

Ulkomaat
 
Leonhard Foeger REUTERS
Oikeistopopulistisen FPÖ:n puheenjohtaja Heinz-Christian Strache kamppailee Wienin pormestarin paikasta sunnuntain vaaleissa.
Oikeistopopulistisen FPÖ:n puheenjohtaja Heinz-Christian Strache kamppailee Wienin pormestarin paikasta sunnuntain vaaleissa. Kuva: Leonhard Foeger REUTERS

Itävallan rajan yli on tullut busseilla, junilla ja jalan syyskuun alun jälkeen 200 000 pakolaista, mikä on mullistanut pienen Keski-Euroopan maan syksyn kokonaan.

Pakolaistilanne onkin Wienin osavaltiovaalien kampanjan lähes ainoa aihe.

Tästä on kyse

Arvojen tiukka kilpa

 Itävallassa Wienin osavaltiovaalit heijastavat pakolaiskriisiä, joka jakaa maan kahtia.

 Viime viikonlopun mielipidetiedusteluissa sosiaalidemokraatit oli saamassa 36–37,5 prosenttia ja oikeistopopulistinen FPÖ 33,5–25 prosenttia äänistä.

 Vaikka kyse on vain pääkaupungin vaaleista, tuloksen arvioidaan heijastavan koko Itävallan ja Keski-Euroopan muidenkin maiden arvomuutosta.

Sunnuntaina Wienin vaaleissa oikeistopopulistipuolue FPÖ:n ennustetaan yltävän kaikkien aikojen vaalitulokseensa. Itävallan vapauspuolue FPÖ on mielipidemittauksissa hilkulla murtaa 70 vuotta jatkuneen sosiaalidemokraattien valtakauden.

Puheenjohtaja Heinz-Christian Strache kamppailee hallitsevan demaripormestarin Michael Häuplin kanssa rinta rinnan Wienin suurimman puolueen ja pormestarin paikasta.

Vaaleista on tulossa jännitysnäytelmä, jossa ratkaistaan suurkaupungin suhtautuminen turvapaikanhakijoihin ja muihin ulkomaalaiskysymyksiin.

FPÖ:n kampanja pyrkii hyödyntämään huolia ja pelkoja, joita pakolaisten tulo maahan on aiheuttanut. Puolue vaatii turvapaikanhakijoiden määrän tiukkaa rajoittamista ja kehuu naapurimaa Unkarin aitapolitiikkaa.

Etenkin Salzburgissa, lähellä Saksan rajaa, paine on kasvanut kovaksi ja pakolaisia majoitetaan kaikkiin liikeneviin halleihin.

Vajaat kaksi viikkoa sitten Ylä-Itävallassa järjestetyissä osavaltiovaaleissa vapauspuolueen kampanjaa käytiin sloganeilla, kuten: "Ei asuntoa ilman saksantaitoa". Ne vaalit se voitti.

1,8 miljoonan asukkaan Wien on ollut Itävallassa liberaali linnake. Kun FPÖ 1990-luvulla kukoisti Jörg Haiderin johtamana, valtaosa äänistä tuli muualta Itävallasta.

Vapauspuolueen pormestariehdokas Strache on yrittänyt muotoilla lausuntonsa pyöreästi. Pitkällä tähtäimellä hän valmistautuu ehdokkaaksi liittokanslerikamppailuun vuonna 2018.

Nyt Wienissä sosiaalidemokraatit kampanjoivat suoraan FPÖ:tä vastaan, ja syyttävät oikeistopopulisteja "kansankiihottajiksi, joilla ei ole mitään sosiaalista vastuuta."

Vaikka suurin osa Itävaltaan tulleista pakolaisista on jatkanut matkaansa Saksaan ja Pohjoismaihin, hallitus arvioi maahan jätettävän tänä vuonna 85 000 turvapaikkahakemusta. Se tarkoittaisi yhtä turvapaikanhakijaa sataa itävaltalaista kohden. Itävallan asukasluku on noin 8,5 miljoonaa.

Wienin vaalitulos voi heijastua myös muihin pakolaiskriisin ratkaisemisen kanssa kamppaileviin maihin.

Jos FPÖ voittaa, ahtaalle voi joutua myös Itävallan sosiaalidemokraattien ja konservatiivipuolueen muodostama hallitus. FPÖ olisi ensimmäinen oikeistopopulistinen puolue eurooppalaisen pääkaupungin johtopaikalla.

Naapurimaassa Sveitsissä on yli viikon päästä parlamenttivaalit, joiden kampanja on keskittynyt turvapaikanhakijoihin. Oikeistopopulistinen Sveitsin kansanpuolue SVP on jopa kehottanut jäseniään toimimaan pakolaisten vastaanottokeskusten perustamista vastaan.

Tiina Rajamäki HS
Berliini

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat