Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjällä kannatetaankin Syyrian sotaa

Mielipidetiedustelujen mukaan venäläisten kanta sotaan osallistumisesta muuttui nopeasti

Ulkomaat
 
Turkin, Venäjän ja Yhdysvaltojen rooli Syyrian sisällissodassa
Turkin, Venäjän ja Yhdysvaltojen rooli Syyrian sisällissodassa
Miksi suurvallat osallistuvat ilmaiskujen kautta Syyrian sisällisotaan? Miten Turkki ja Syyria tasapainoilevat asemahtien painostuksen välimaastossa? Maanpuolustuskorkeakoulun tutkija Antti Paronen selittää HSTV:lle valtioiden roolit sodassa. Toimittaja: Jukka Hiiro HS, kuvaus: Janne Järvinen HS, editointi: Esa Syväkuru HS.

Yleinen mielipide on kääntynyt Venäjällä nopeasti kannattamaan Venäjän osallistumista Syyrian taisteluihin.

Vielä syyskuussa 69 prosenttia Levada-keskuksen mielipidetiedusteluun vastanneista vastusti Venäjän suoraa sotilaallista tukea Syyrian hallitukselle. Tutkimuslaitoksen torstaina julkaisemien tulosten mukaan enää 28 prosenttia on tätä mieltä.

Vastaajista 47 prosenttia sanoo olevansa sitä mieltä, että "Venäjän on tuettava Syyrian presidenttiä Bashar al-Assadia taistelussa Isisiä ja Syyrian oppositiota vastaan". Kysyttäessä nimenomaan Venäjän ilmaiskuista terroristijärjestö Isisin asemiin, 72 prosenttia vastasi suhtautuvansa niihin "täysin" tai "enimmäkseen" myönteisesti.

Television pääuutiskanavat Venäjällä ovat pitäneet Syyriaa ykkösaiheenaan jo viikkoja, ja Ukrainaa käsittelevät uutiset ovat painuneet taka-alalle.

Sosiologi Karina Pipija Levada-keskuksesta varoittaa kuitenkin vetämästä kyselyiden tuloksista liian pikaisia johtopäätöksiä.

"Kansan yksiselitteistä, [pommitukset] hyväksyvää reaktioita ei tällä hetkellä ole", Pipija sanoo.

Tutkija huomauttaa, että ensimmäinen kysely tehtiin syyskuun 18.–21. päivä ja tuossa kyselyssä vain 15 ihmistä 1 600 vastaajasta ilmoitti ylipäätään seuranneensa koko Syyrian tilannetta.

"Kampanja joukkotiedotusvälineissä oli tuolloin vasta alullaan eikä vielä ollut minkäänlaista kansan tietoisuuteen vaikuttavaa ohjeistusta", Pipija sanoo.

"Sitten ihmiset joutuivat sen tosiasian eteen, että Venäjä on aloittanut iskut Syyriassa", hän jatkaa. "Niin että ottaen huomioon yleisen luottamuksen vallanpitäjiin, kansan reaktio oli: 'Mikä ettei, mehän suhtaudumme myönteisesti'."

Sekava sota, sotkuiset suhteet

Hallitus

Itsevaltaisen presidentin Bashar al-Assadin hallinto on pysynyt järkkymättä paikallaan, vaikka yli 300 000 ihmistä on kuollut vuodesta 2011 alkaen. Al-Assadin hallitus saa tukea Venäjältä ja Iranilta.

Kapinalliset

Syyrian kapinallisista puhuttaessa tarkoitetaan yleensä maallista oppositiota, joka haluaa Syyriaan demokraattisen hallinnon ilman al-Assadia. Kapinallisilla ei ole selkeää johtohahmoa, ja Syyrian ulkopuolella vaikuttava oppositio on yhtä hajanainen. Yhdysvaltain vuoden alussa julistama koulutus- ja aseistusohjelma on toistaiseksi epäonnistunut karmeasti. Kapinalliset saavat rahoitusta ja aseita lännestä ja Persianlahden mailta.

Isis

Äärimmäisen raaka islamistihallinto pystytti viime vuonna Syyrian ja Irakin alueelle "kalifaatin", jonne se on houkutellut kymmeniätuhansia ulkomaalaisia jihadisteja. Isisin mukaantulo on vetänyt Syyriaan länsimaiden lisäksi nyt myös Venäjän. Syyrian sodassa Isis ei ole niin voimakas osapuoli kuin julkisuuden perusteella voisi luulla, mikä ei tarkoita, että sen raakuus tai potentiaalinen uhka olisivat liioiteltuja.

Länsimaat

Yhdysvallat, Britannia, Ranska ja Natoon kuuluva Syyrian naapurimaa Turkki ovat tehneet iskuja lähinnä Isisin asemiin. Mikään niistä ei ole halukas viemään Syyriaan maajoukkojaan. Ne kannattavat maallisia kapinallisia, mutta viime aikoina ehdoton linja al-Assadia vastaan on hieman heikentynyt yhteisen vihollisen ja sodan keston vuoksi.

Venäjä

Venäjä on Syyrian vanha liittolainen ja YK:n turvallisuusneuvoston pysyvä jäsenmaa. Tämä yhdistelmä on estänyt kaikki yritykset ratkaista kriisi poliittisesti ainakaan niin, että al-Assad syrjäytettäisiin. Toinen syy osallistua syvemmin Syyrian sotaan on Venäjälle se, että Isisin riveissä on tuhansia venäläisiä ja kaukasialaisia islamistitaistelijoita, jotka palatessaan voisivat muodostaa Venäjälle suuren uhan.

Al-Nusran rintama

Terroristiverkosto al-Qaidan liittolainen taistelee al-Assadin hallintoa ja Isisiä vastaan, mutta ei ole varsinaisesti kapinallistenkaan puolella. Myös Al-Nusra haluaa Syyriaan islamistisen hallinnon eikä ole paljon Isisiä maltillisempi.

Venäjän presidentin Syyrian-politiikan kannattaminen ei näytä merkitsevän, että suuri yleisö odottaisi operaatiolta onnistumista.

Yhteensä 46 prosenttia Levadan tiedustelun vastaajista oli sitä mieltä, että Syyrian sotaan sekaantuminen johtaa varmasti tai todennäköisesti "uuteen Afganistaniin". Täysin mahdottomana skenaariota piti vain kuusi prosenttia vastaajista, kolmannes epätodennäköisenä. Pessimistejä on sen verran enemmän kuin optimisteja, ettei erotus mahdu tutkimuksen virhemarginaaliin.

Venäjän edeltäjävaltio Neuvostoliitto taisteli lukuisia aseellisia ryhmittymiä vastaan Afganistanin sodassa 1979–1989, kunnes lopulta vetäytyi maasta.

Tutkija Aleksei Malašenko Carnegie-tutkimuslaitoksesta ei ainakaan vielä halua jakaa kansan pessimismiä.

"Enpä vetäisi yhtäläisyysmerkkejä Afganistanin sodan alun ja nyt alkaneen Venäjän Syyrian-operaation välille", Malašenko sanoo.

"Afganistanissa oli kyse suorasta hyökkäyksestä: joukot menivät rajan yli. Nyt ei toistaiseksi ole lähikontaktia eikä kukaan meikäläinen kuole."

Venäläisten mielipidetiedusteluissa esittämät kannat näyttävät heijastavan melko tunnollisesti sitä, mitä televisiossa kulloinkin korostetaan. Viime vuoden toukokuussa 40 prosenttia venäläisistä oli sitä mieltä, että Venäjä voisi antaa sotilaallista tukea Itä-Ukrainan "kansantasavalloille". Viime elokuun mielipidetiedustelussa enää 20 prosenttia oli tätä mieltä.

Pekka Hakala HS
Moskova

Khalil Ashawi REUTERS
Motoristit tutkivat pommitettua Babilan kylää Etelä-Syyriassa. Aktivistien mukaan Venäjän ilmavoimat tekivät ilmaiskut keskiviikkona.
Motoristit tutkivat pommitettua Babilan kylää Etelä-Syyriassa. Aktivistien mukaan Venäjän ilmavoimat tekivät ilmaiskut keskiviikkona.
Näin Putinia informoidaan Syyrian tapahtumista
Näin Putinia informoidaan Syyrian tapahtumista
Venäjän presidentti Vladimir Putin kuuntelee keskiviikkona kuvatulla videolla puolustusministeri Sergei Shoigun raporttia päivän operaatioista Syyriassa. Putinin mukaan vielä on liian aikaista arvioida, miten Venäjä on onnistunut terrorisminvastaisessa operaatiossaan. Kuva: Reuters, editointi: Jukka Hiiro
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat