Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isän tulot ennustavat pojan palkan – luokkayhteiskunta jyllää Britanniassa

Ulkomaat
 

Britannia on monessa suhteessa yhä luokkayhteiskunta. Vanhempien – ja etenkin isän – tulot ja sosiaalinen status ennustavat, kuinka hyvin lapsi elämässä pärjää. Etuoikeutetusta perhetaustasta ponnistetaan hyviin kouluihin, hyviin yliopistoihin ja hyväpalkkaisille työurille. Köyhien perheiden fiksukin jälkikasvu ei pääse aina hyödyntämään täyttä potentiaaliaan.

Nyt Britannian luokkayhteiskunta on kuitenkin saanut yllättävän uuden kyseenalaistajan: konservativiipääministerin David Cameronin.

Cameron myönsi linjapuheessaan keskiviikkona, että Britanniassa sosiaalinen liikkuvuus on teollisuusmaiden hitainta. Harva britti tekee luokkaretken yhteiskunnassa ylöspäin. Isän tuloilla on suora yhteys siihen, mitä lapset ansaitsevat.

Pääministeri hallituksineen on tietysti hyvä esimerkki sosiaalisen liikkuvuuden vähäisyydestä. Rikkaan perheen poikana Cameron kävi huippukoulu Etonin ja meni sieltä huippuyliopisto Oxfordiin. Vastaavan eliittikoulutuksen ovat saaneet muutkin konservatiivipuolueen keskeisistä vaikuttajista.

Sama elitismi tunkee koko parlamentin läpi. Brittikansanedustajista kolmannes kävi yksityiskoulua, ja peräti neljännes opiskeli Oxfordissa tai Cambridgessa, kertoo sosiaalista liikkuvuutta edistävän Sutton Trust -säätiön selvitys.

Puoluekokouksessa keskiviikkona puhunut Cameron ilmoitti, että sosiaaliseen liikkuvuuteen on saatava vauhtia. Nykytilannetta on kuulemma mahdotonta hyväksyä. Hallitus aikoo varmistaa, että kaikki pääsevät käyttämään kykyjään.

Tässä vaiheessa kyynikko sanoi, että Cameron joukkoineen pelaa poliittista peliä. Työväenluokkaa ja alempaa keskiluokkaa syleilevällä puheella on tarkoitus houkutella lisää kannattajia konservatiivien leiriin. Eikä kyynikkö olekaan väärässä.

Kun vasemman laidan konkarikansanedustaja Jeremy Corbyn nousi syyskuussa yllättäen työväenpuolueen johtoon, siirsi se samalla koko puoluetta jyrkästi vasemmalle. Samalla Britannian poliittiseen keskustaan jäi tilaa. Labourin oikean laidan kannattajat huomasivat, että puolue on marssimassa heille epämieluisaan suuntaan.

Labourin maanjäristys ei jäänyt tietenkään huomaamatta konservatiivipuolueen strategeilta. Meni vain vajaa kuukausi, kun valtiovarainministeri George Osborne julisti jo Manchesterin-puoluekokouksessa, että konservatiivipuolue on nyt "työväen puolue". Heti perään Cameron tarjosi kaikille sosiaalista nousua ja parempaa elämää.

"Tämä puolue ei välitä siitä, mistä sinä tulet, vaan ainoastaan siitä, minne olet matkalla", pääministeri ilmoitti Manchesterissa.

Sanoma oli selvä: konservatiivien ovet ovat auki kaikkien tulla.

Samaan aikaan työväenpuolueessa Corbynin valinta on houkutellut puolueeseen paljon uusia jäseniä ja kannattajia. Etenkin nuoret ovat löytäneet labourin. Corbynin kannattajat ovat innokkaita, energisiä ja kovaäänisiä.

Tutkijat kuitenkin arvioivat, että Corbynin uudet seuraajat ovaat niitä, jotka jo muutenkin äänestäisivät keskustavasemmistoa – tai jättäisivät äänestämättä. Labourin uusi radikaali johtaja ei houkuttele Britannian isoa ja hiljaista äänestäjämassaa, joka on paaluttanut itsensä poliittiseen keskustaan viitsimättä mainostaa mielipiteitään Twitterissä.

Parlamenttivaaleihin on vielä lähes viisi vuotta, mutta sitä ennen Cameronin ja Corbynin oppien vetovoima mitataan monissa muissa vaaleissa.

Kyynikon ei tarvitse kuitenkaan olla täysin oikeassa. Vaikka Cameron kosiskeleekin uusia kannattajia luokkayhteiskunnan vastaisilla puheillaan, ymmärtää hän varmasti myös sosiaalisen liikkuvuuden edut. Koko yhteiskunta hyötyy, kun kaikkien kyvyt saadaan parhaimpaan mahdolliseen käyttöön.

Annamari Sipilä
Kirjoittaja on HS:n Lontoon-kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat