Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pohjois-Koreassa sähkö käytetään johtajien kuvien valaisuun

Ulkomaat
 

Kun lentokone laskeutuu iltamyöhällä Pjongjangiin, ympäristö ei ilmasta katsottuna näytä siltä kuin pitäisi maassa, jossa asuu neljä kertaa niin paljon ihmisiä kuin Suomessa. Aivan kuin laskeutuisi pimeään metsään.

Ympärillä on vain yksittäisiä valopisteitä, ei sellaista valomerta kuin suurkaupunkien päälentokenttien ympärillä on tottunut näkemään.

Pohjois-Koreassa sähköä ei riitä aivan joka paikkaan. Automatkalla lentokentältä kohti Pjongjangin keskustaa vastaan tulevilla pyöräilijöillä näyttää otsalamppu olevan yleinen varuste.

Tien valaisemiseen sähköä ei ole tuhlattu isoissa risteyksissäkään. Sen sijaan tien varressa olevat suuret, betonikehyksiset kuvat kylpevät sähkövalossa. Kuvat esittävät Pohjois-Korean perustajaa Kim Il-sungia ja hänen poikaansa, edesmennyttä Kim Jong-iliä.

Sulkeutunut Pohjois-Korea on tällä viikolla raottanut oveaan ulkomaalaisille toimittajille, kun johtava puolue viettää 70-vuotisjuhlaansa. Normaalisti Pohjois-Korea myöntää nihkeästi lehdistöviisumeita, mutta nyt Pjongjangissa on vähintään satoja ulkomaalaisia toimittajia. Myös HS onnistui saamaan harvinaisen lehdistöviisumin.

Pohjois-Koreassa toimittajien liikkeitä vahditaan tarkasti. Myös HS:llä on oma ulkoministeriön "opas", joka rajoittaa liikkumista ja tarkkailee toimia.

Oppaan mukaan rajoitukset ovat "oman turvallisuuden" vuoksi, koska Pohjois-Korea on vain aselevon, ei rauhan tilassa. Korean sotahan ei aikoinaan päättynyt rauhaan vaan ainoastaan aselepoon. Yhä teoriassa jatkuvan sodan toinen osapuoli Etelä-Korea ei kuitenkaan vahdi siellä kävijöitä yhtä tarkkaan.

Muutaman kilometrin päässä Pjongjangin keskustasta alkaa näkyä jo valaistuja kerrostaloalueita. Lähempänä keskustaa näyttää melkein tavalliselta suurkaupungilta, paitsi että poliittiset symbolit ovat harvinaisen näyttäviä.

Kim Il-sungin ja Kim Jong-ilin valtavan kokoisten kullattujen patsaiden edessä käy ihmisiä tuomassa kukkia. Se on tapana suurina juhlapäivinä. Valaistustakin sen verran, että näkee ympärilleen. Katuja on koristeltu Pohjois-Korean lipuin ja puolueen 70-vuotisjuhlasta muistuttavin valotauluin.

Myöhään illalla kaduilla ei ole tungosta, mutta johdinautot kulkevat ja ihmiset tarpovat jalkakäytävillä sateenvarjoineen. Välillä ukkonen valaisee sateisen taivaan.

Pjongjangin ulkoasu on muuttunut. Esimerkiksi taksimerkein varustetut taksit ovat ilmestyneet katukuvaan vasta muutama vuosi sitten. Liikenteen seassa on myös suuria katumaastureita ja uudelta näyttäviä henkilöautoja, joista ainakin osa on kiinalaisvalmisteisia.

Liikennevalojen virkaa kuitenkin hoitavat yhä niin sanotut liikennetytöt, jotka seisovat keskellä risteystä ja ohjailevat liikennettä.

Mikko Paakkanen HS
Pjongjang

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat