Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tunisian ansaittu tunnustus

Ulkomaat
 
Aishi Zidan Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien ulkomaantoimittaja.

Uutiset arabikevään jälkeisistä tapahtumista ovat olleet synkkää luettavaa. Egypti on luisunut uudelleen sotilasdiktatuuriin. Libya, Jemen ja Syyria ovat väkivaltaisessa kaaoksessa.

Arabikevään alkukehto Tunisia on näistä maista ainoa, joka on pysynyt demokratian tiellä vaikeuksista huolimatta. Muiden arabikevään maiden tapahtumat ovat olleet niin dramaattisia, että Tunisian kehitys jää usein niiden varjoon.

Nyt tämä työ saa arvoisensa kunnianosoituksen.

Rauhanpalkinto on osuva tunnustus monella tapaa. Ensinnäkin se on kumarrus tunisialaiselle kansalaisyhteiskunnalle.

Palkinto myönnettiin Tunisian kansallisen vuoropuhelun kvartetille. Nelikko koostuu ammattiliittojen keskusjärjestöstä, ihmisoikeusjärjestöstä, lakimiesten järjestöstä sekä teollisuus-, kauppa ja käsityöjärjestöstä.

Ne ovat kaikki suuria, vaikutusvaltaisia Tunisian kansalaisyhteiskunnan toimijoita. Juuri vahva ja kirjava kansalaisyhteiskunta on ollut yksi keskeinen vahvuus, joka on auttanut Tunisiaa pysymään demokratian polulla.

Kansalaisjärjestöt ovat olleet arabikevään jälkeisessä kehityksessä usein eräänlainen ärhäkkä vastavoima poliitikoille. Monella vaikealla hetkellä juuri monet järjestöt ovat puolustaneet äänekkäästi demokratiaa, ihmisoikeuksia, sananvapautta ja naisten asemaa Tunisiassa.

Toinen Nobel-komitean viesti on neuvottelemisessa ja yhteisymmärryksen etsimisessä. Siinä tunisialaiset ovat onnistuneet muita arabikevään maita paremmin.

Esimerkiksi Tunisian uudesta perustuslaista riideltiin kolme vuotta. Vänkääminen oli turhauttavaa, mutta arvokasta. Mikään yksi taho ei päässyt sanelemaan suuntaa. Tunisian tulevaisuudesta on käyty laajaa yhteiskunnallista keskustelua. Se on ollut usein kivuliasta, mutta tärkeää.

Tunisialla on vielä monta kipeää ongelmaa ratkaistavana. Tunisian talous kärsii pahoista ongelmista. Työttömyys ja näköalattomuus ovat huolestuttava ongelma etenkin nuorten parissa. Myös radikaalit terroristiryhmät ovat saaneet epävakaassa tilanteessa jalansijaa. Ne ovat tehneet tänä vuonna kaksi tuhoisaa terrori-iskua turisteja vastaan.

Nobelin rauhanpalkinnolla halutaan rohkaista Tunisiaa näiden vaikeiden kysymysten ratkomisessa. Palkinto on myös muistus kansainväliselle yhteisölle, että se auttaisi ja tukisi Tunisiaa pysymään hyvällä polullaan. Olisi sääli, jos kaaoksessa olevat naapurit veisivät kaiken huomion.

Aishi Zidan
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat