Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Valaanliha on kuin pettuleipää" – Japani pyytää valasta hampaat irvessä, vaikka liha ei maistu kenellekään

Valastuksen jatkamista perustellaan vanhoilla perinteillä

Ulkomaat
 

Valaanpyyntiä tuetaan miljoonatukiaisilla, vaikka pakastevalasta on Japanin satamissa tonnikaupalla

Tokiossa vietettiin torstaina valasviikkojen avajaisia. Uutistoimistot kertoivat, kuinka noin 30 ravintolaa Ebisun kaupunginosassa tarjoaa valassashimia ja muita hienostuneita valasruokia. Ravintoloiden valaspihvien kuvailtiin maistuvan hirvelle tai peuralle.

Ebisu on luonteva paikka valasjuhlille, sillä japanilaisessa tarustossa Ebisu on kalastajien suojelusjumala, joka toisinaan ottaa valaan hahmon.

Ebisu ei viime vuosina ole ollut valaanpyytäjille suosiollinen.

Kaupallinen valaanpyynti kiellettiin jo 1982, mutta Japani kiertää kieltoa pyytämällä valaita "tutkimustarkoituksiin".

Pahin uhka Japanin valaanpyynnille on se, että valaanliha ei maistu kenellekään.

Ulkomaiset turistit suhtautuivat valaan syömiseen uutistoimisto AFP:n haastattelussa penseästi. "En usko, että söisin valasta, ellen olisi nääntymässä nälkään", kanadalainen Betty Lidington sanoi.

Täsmälleen samoin ajattelevat useimmat japanilaisetkin.

Ebisun valasviikot – joista harva japanilainen on kuullutkaan – luovat mielikuvaa valaanlihasta perinteisenä ja arvokkaana japanilaisherkkuna. Se pitää paikkansa vain pienin osin.

Valaiden pyrstöliha on kallista, mutta suurin osa valaanruhosta on halpaa ruokaa, jota harva erityisesti himoitsee.

"Emme syö valasta arkena. Olen syönyt valasta vain muutaman kerran elämässäni", sanoo tokiolainen projektikoordinaattori Kou Hattori.

Lounasannos valastempuraa maksaa Tokiossa alle kymmenen euroa, ja purkkivalasta saa alle 20 euron kilohintaan.

Valas on nyt niin halpaa, että sanomalehti Mainichin mukaan noin sata tonnia valaanlihaa syödään vuosittain kouluruokana.

Japanissa valastuksen jatkamista perustellaan ikivanhoilla perinteillä. Valasta on pyydetty Japanissa ainakin muutaman sadan vuoden ajan, ja valaanlihaa syötiin paljon Edo-kaudella 1700–1800-luvuilla.

Suureksi elinkeinoksi valastus nousi vasta toisen maailmansodan jälkeisessä ruokapulassa. Yhdysvallat rohkaisi Japania valaanpyyntiin, koska se sai valaista sivutuotteena arvokasta öljyä.

Valaanliha ei siis ole japanilaisen keittiön vaalima perinneherkku, vaan keino ruokkia köyhiä halvalla.

"Se on vanhan ajan juttu. Vähän kuin pettuleipää, hätäruokaa siis", sanoo Kou Hattori, joka on opiskellut Suomessa ja puhuu sujuvaa suomen kieltä.

Kun elintaso on noussut, hätäruuan kulutus on romahtanut. "Vanhempien sukupolvi söi valasta paljon enemmän kuin me", Hattori sanoo.

Vielä 1960-luvun lopulla jokainen japanilainen söi valasta lähes kaksi kiloa vuodessa. 40 vuoden kuluttua valaanliha syötiin enää noin 50 grammaa vuodessa.

Viime vuosina jopa kaksi kolmannesta vuotuisesta valassaaliista jää myymättä. Se johtaa valaspakastevuoriin, jotka kasvavat kasvamistaan.

Esimerkiksi vuonna 2009 valaanlihan kauppahinta puolitettiin, jotta Japani saisi purettua valasvuortaan. Silti Japanin satamissa oli ainakin vuoden 2012 lopulla noin 4 600 tonnia syömäkelpoista pakastettua valaanlihaa, joka ei ole kelvannut kenellekään, ympäristöjärjestö Greenpeace kertoo.

Varasto oli vuonna 2012 lähes kaksi kertaa niin suuri kuin kymmenen vuotta aiemmin.

Samaa tahtia kysynnän kanssa on kutistunut valaanpyyntisektori. 1960-luvun pettuvuosina valastajia oli Japanissa yli 10 000. Nyt valasteollisuudessa työskentelee enää 200 ihmistä, ja kaupallisia valasyrityksiä on vain yksi, uutistoimisto AP kertoo.

Huonon kysynnän vuoksi Japani maksaa valaanpyytäjille miljoonatukiaisia. Ne ovat viime vuosien ajan olleet nousussa, ja maksavat joitain kymmeniä miljoonia euroja vuodessa. Pieni kohu nousi vuonna 2011, kun tsunamin jälleenrakennusrahaston rahoja ohjattiin valasteollisuuden tukiaisiin.

Valastukiaiset ovat hyvin tiedossa, ja valaanpyynnin kannatus Japanissa on vähäistä. Vuonna 2012 tehdyn mielipidekyselyn mukaan valaanpyynnin jatkamista kannatti vain 27 prosenttia japanilaisista, joskin sitä suoranaisesti vastusti vain 11 prosenttia vastaajista.

Japanilaiset tietävät, että valaanpyynnin vastustus maailmalla on suurta. Suurin syy valaanpyynnin vastustamiselle on yksinkertaisempi.

"Ei me vain tykätä siitä. Lihalle ei ole kysyntää", Hattori sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat