Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pohjois-Korea juhli puoluetta mahtipontisella paraatilla – Kim Jong-un uhosi maan olevan valmis sotaan Yhdysvaltoja vastaan

Suljetun maan hallitsijapuolueen perustamisesta tulee kuluneeksi 70 vuotta

Ulkomaat
 
Pohjois-Korean paraati oli sotapropagandan juhlaa
Pohjois-Korean paraati oli sotapropagandan juhlaa
Pohjois-Korea juhli lauantaina 70-vuotiasta työväenpuoluettaan. Diktaattorijohtoisen rutiköyhän maan paraati oli asevoimien pullistelua. Toimittaja: Esa Juntunen HS, kuva: Reuters/KRT

Pohjois-Korea on köyhä kommunistidiktatuuri, jossa kansa pidetään rautaisessa kurissa ja jossa osa väestöstä näkee nälkää. Tänään lauantaina Pohjois-Korea on kunnioittanut näkyvästi puoluetta, joka on tällaisen maan rakentanut.

Hallitsevan Korean työväenpuolueen perustamisesta on kulunut 70 vuotta. Sen kunniaksi Pohjois-Korea järjesti näyttävimmät seremoniat vuosikausiin.

Juhlinta voi olla nyt suurellisempaa kuin muina puolueen ja sen entisten johtajien merkkipäivinä nykyisen johtajan Kim Jong-unin valtakauden alussa, koska edellisen johtajan Kim Jong-ilin kuoleman jälkeinen kolmen vuoden suruaika päättyi vasta viime joulukuussa.

Sotilasparaatin lisäksi kaupungilla on pidetty konsertteja, gaaloja ja tanssiesityksiä. Juhlan kunniaksi on myös valmistunut suuria rakennusprojekteja.

Paraatia seurannut Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un uhosi maan olevan valmis "mihin tahansa Yhdysvaltojen lietsomaan sotaan", uutistoimisto Reuters kertoo.

Kim Jong-un esiintyi juhlapäivänä rentoutuneena ja itsevarmana. Vierellään juhlallisuuksissa hänellä oli Kiinan kommunistisen puolueen johtohahmoihin kuuluva  Liu Yunshan, jonka kanssa hän jutusteli ja naureskeli.

Kim Jong-un ei puhessaan suoraan maininnut Pohjois-Korean ydinohjelmaa.

Vaikka päivänsankarina on nyt puolue, juhlan kantavana teemana on Pohjois-Koreaa hallitsevan Kim-dynastian henkilökultti. Juhlan henkeä kuvastaa esimerkiksi puolueen Rodong Sinmun -sanomalehden uutinen taidenäyttelystä, joka avattiin juhlan kunniaksi tällä viikolla.

Damir Sagolj Reuters
Pohjois-Korea kutsui perjantaina ulkomaiset toimittajat kierrokselle Pjongjangiin ja osallistumaan puoluejuhlaan. Kuva metroasemalta.
Pohjois-Korea kutsui perjantaina ulkomaiset toimittajat kierrokselle Pjongjangiin ja osallistumaan puoluejuhlaan. Kuva metroasemalta.

"Taideteokset käsittelevät niiden vertaansa vailla olevien suurmiesten kuolemattomia urotekoja, jotka rakensivat Korean työväenpuolueen voitokkaaksi ja teräksenlujaksi puolueeksi, koetelluksi ja kokeneeksi puolueeksi, äitipuolueeksi, jota kansa tukee ja johon se luottaa ehdottomasti", lehti kertoo.

Uutisen mukaan taideteokset esittävät lähinnä Pohjois-Korean perustajaa Kim Il-sungia ja hänen poikaansa Kim Jong-iliä. Kaksi ensimmäistä Kimiä ovat edelleen johtajakultin kantavia tekijöitä, vaikka Pohjois-Koreaa johtaa kolmatta sukupolvea edustava Kim Jong-un.

Kansanjoukkojen merkitystä korostavasta ideologiasta huolimatta Pohjois-Korea on käytännössä kuningaskunta, jossa itsevaltius periytyy suvussa. Henkilökultti toimittaa eräänlaisen valtionuskonnon virkaa.

Siinä on hyödynnetty korealaista mytologiaa. Kim Jong-unin sanotaan olevan "Paektu-vuoren sukulinjaa". Kiinan rajalla sijatseva Paektu on korealaisessa kansanperinteessä pyhä paikka.

Mytologian pohjoiskorealaisen version mukaan Kim Il-sung piti tukikohtaa Paektu-vuorella, kun hän aikoinaan johti sissisotaan japanilaisia vastaan. Kim Jong-ilin puolestaan on kerrottu syntyneen Paektu-vuorella. Historioitsijat ovat epäilleet kummankin väitteen todenperäisyyttä.

Puolueen 70-vuotisesta valta-asemasta huolimatta Pohjois-Koreassa on merkkejä siitä, ettei kansa enää kunnioita puoluetta samaan tapaan kuin ensimmäisen ja toisen Kimin aikana.

Puoluetta ylistäviä julisteita on töhritty 70-vuotispäivän alla eri puolilla Pohjois-Koreaa, kertoo Yhdysvaltojen rahoittama Radio Free Asia viitaten nimeämättömiin pohjoiskorealaislähteisiin. Sen mukaan töhriminen on vastalause sille, että ihmisiä on pakotettu osallistumaan puoluejuhlan valmisteluihin.

Ensimmäinen töhritty juliste havaittiin Pyongsongin kaupungissa syyskuussa. Ilmiö laajeni muuallekin, vaikka töhrijöitä on uhattu ankarilla rangaistuksilla.

"Kun tieto Pyongsongin tapahtumasta levisi, eri puolilla maata alettiin törhiä lisää julisteita", Radio Free Asian lähde sanoi.

Pohjois-Korea muuttuu uuden tekniikan ansiosta. Monet katselevat eteläkorealaisia televisiosarjoja, joita salakuljetetaan muistikorteilla, ja lähellä Kiinan rajaa on mahdollista soittaa ulkomaanpuheluja salakuljetetuilla kännyköillä.

OIKAISU (HS 11.10. 2015): Lauantaina 10. lokakuuta osassa lehtiäkirjoitettiin virheellisesti Kim-il Sungin pojasta Kim Jong-unista. Hänen poikansa on Kim Jong-il ja pojanpoikansa Kim Jong-un.

Tältä näytti juhliin valmistautuvassa Pohjois-Korean pääkaupungissa
Tältä näytti juhliin valmistautuvassa Pohjois-Korean pääkaupungissa
Sulkeutunut Pohjois-Korea juhlii lauantaina kommunistipuolueensa 70-vuotista taivalta. Sotilaat valmistautuivat paraatiin ja asukkaat kertoivat menevänsä katsomaan johtajien patsaita. Toimittaja ja leikkaaja: Esa Juntunen HS, kuva: Reuters.

Pohjois-Korea oli sodan seuraus - opi maa kahdessa minuutissa
Pohjois-Korea oli sodan seuraus - opi maa kahdessa minuutissa
Koreaa miehittäneiden japanilaisten hävittyä toisessa maailmansodassa Neuvostoliitto ja Yhdysvallat jakoivat maan omiin etupiireihinsä. Pohjois-Koreaa hallitsi Neuvostoliitto, etelää amerikkalaiset. HSTV kertoo Pohjois-Korean historian pähkinänkuoressa. Toimittaja: Petteri Tuohinen HS, leikkaus: Esa Juntunen HS, kuva: Reuters.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat