Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU aloitti turvapaikanhakijoiden jaon

19 eritrealaista saapui perjantaina Pohjois-Ruotsin kylmään Luulajaan

Ulkomaat
 
Eritrealaiset kiintiöpakolaiset lähtivät kohti Ruotsia
Eritrealaiset kiintiöpakolaiset lähtivät kohti Ruotsia
Ensimmäinen EU:n uudelleensijoitusperiaatteiden mukaisesti määritelty ryhmä eritrealaisia turvapaikanhakijoita lähti Roomasta kohti Ruotsia. Kuva Reuters

Parin asteen lämpö ja syksyn kuulas auringonpaiste olivat vastassa, kun EU:ssa päätetyn turvapaikanhakijajaon kautta siirretyt ensimmäiset turvapaikanhakijat laskeutuivat Ruotsin Luulajaan perjantaina iltapäivällä.

Italian Roomasta matkaan lähteneellä tilauskoneella lennätettiin pohjoiseen 19 eritrealaista, 15 miestä ja neljä naista, jotka tervehtivät iloisesti toimittajia suoraan kohti Bodenia jatkaneen bussin ikkunasta.

EU-tasolla kyse oli merkittävästä askeleesta.

"Symbolisesti tämä on hyvin tärkeää. Nyt on olennaista, että kaikki maat pitävät kiinni siitä, mitä olemme luvanneet toisillemme. Me rikomme jään ja katsomme, että toimeenpano alkaa", sanoi maahanmuuttokysymyksistä vastaava ministeri Morgan Johansson TT:lle.

Luulajassa ei ollut vastassa ministeritason delegaatiota.

Ruotsille tulijoiden joukko on ylipäätään pieni, sillä päivittäin maahan saapuu parhaillaan noin 1 500 turvapaikanhakijaa. Määrä on kasvanut merkittävästi viime päivinä.

Yhteensä EU-maat ovat päättäneet 160 000 turvapaikanhakijan jakamisesta seuraavien kahden vuoden aikana. Ruotsiin näistä on tulossa noin 5  700. Suomeen odotetaan noin 3 200:aa.

Jakamisella toivotaan helpotettavan EU:n ulkorajojen maiden Italian ja Kreikan taakkaa. Suuri osa Eurooppaan pyrkivistä tulijoista on saapunut juuri näihin maihin, mikä on tehnyt tilanteen kestämättömäksi.

"Tämä päivä on tärkeä Euroopan unionille. Tämä on voiton päivä niille, jotka uskovat Eurooppaan, niille, jotka uskovat ihmishenkien pelastamiseen", sanoi Italian sisäministeri Angelino Alfano AFP:n mukaan, kun lehto oli lähtenyt Roomasta.

160 000 ihmistä on silti pieni osa pakolaiskriisin mittakaavassa. Eurooppaan on tullut tänä vuonna jo yli 600 000 turvapaikanhakijaa.

EU:n jako-ohjelmaan on tarkoitus valita sellaisia turvapaikanhakijoita, joiden voidaan olettaa saavan turvapaikan.

Eritrealaiset ovat usein lähteneet pakoon vaikeista oloista, ja he pakenevat esimerkiksi pakotettua asepalvelusta ja poliittista vainoa. Ruotsissa he saavat lähes aina turvapaikan. Sitä ei kuitenkaan EU-jaon puitteissa taata, sanoo maahanmuuttoviraston johtaja Oskar Ekblad, joka otti tulijat vastaan perjantaina Luulajassa.

Tarjolla ei ole erityisetuja, joita ruotsissa nimitetään "kermaviiliksi". "Heitä kohdellaan täysin samoin kuin kaikkia muita turvapaikanhakijoita, jotka hakevat turvapaikkaa joka päivä."

Vastaanottajamaa saa jokaisesta vastaanotetusta turvapaikanhakijasta 6 000 euron korvauksen, joka katetaan EU:n budjetista. Tästä puolet voidaan maksaa etukäteen. Lähettäjämaa puolestaan saa 500 euroa turvapaikanhakijaa kohden muun muassa matkustuskulujen kattamiseksi.

Italian Alfano sanoi perjantaina AFP:n mukaan, että Italia on valmis siirtämään sata muuta turvapaikanhakijaa Saksaan ja Hollantiin. UNHCR:n mukaan seuraavia siirtoja Italiasta tehtäisiin ensi viikon alussa.

Suomessa sisäministeriön kansainvälisten asioiden ylijohtaja Laura Yli-Vakkuri toteaa, että oletuksena on, että tämän vuoden aikana Suomeen siirrettäisiin ehkä parisataa tulijaa. Tilanne voisi silti muuttua, jos ohjelma käynnistyy nopeasti.

Luulajaan saapuneet turvapaikanhakijat halusivat pysytellä rauhassa median kysymyksiltä. He jatkoivat matkaansa Bodeniin, missä heidät rekisteröitiin turvapaikanhakijoiksi.

Ekbladin mukaan joukko päätettiin lähettää pohjoiseen, sillä Etelä-Ruotsissa tulijoiden paine on nyt kova.

Lauantaina tulijat suuntaavat Östersundiin Jämtlandissa. Siellä edessä on arki ja uusi elämä Pohjolassa.

Elina Kervinen HS

Luulaja

Tarkennus: Jutussa todettiin aiemmin, että eritrealaiset pakenevat usein sotaa ja vainoa. Todellisuudessa he pakenevat tällä hetkellä usein esimerkiksi pakotettua asepalvelusta ja poliittista vainoa.


Magnus Laupa
Eritrealaisia turvapaikanhakijoita kuljettanut kone saapui Luulajan kentälle perjantaina iltapäivällä. Matkustajat ottivat yhteiskuvan lentäjän kanssa. Turvapaikanhakijoiden toive oli, että he eivät olisi tunnistettavissa kuvista.
Eritrealaisia turvapaikanhakijoita kuljettanut kone saapui Luulajan kentälle perjantaina iltapäivällä. Matkustajat ottivat yhteiskuvan lentäjän kanssa. Turvapaikanhakijoiden toive oli, että he eivät olisi tunnistettavissa kuvista.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat