Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jumala on yhtä aikaa hyvä ja paha, ja hänen tahtoaan toteuttaa riikinkukkoenkeli – HS:n reportaasi jesidien pyhästä kaupungista

Isis-järjestön vainoamat jesidit yrittävät päästä irti saatananpalvojan leimasta. Heille Jumala on yhtä aikaa hyvä ja paha. HS vieraili tuhansia vuosia vanhan uskonnon pyhässä kaupungissa Pohjois-Irakissa.

Ulkomaat
 
HS vieraili riikinkukkoenkelin palvojien pyhässä kaupungissa Irakissa
HS vieraili riikinkukkoenkelin palvojien pyhässä kaupungissa Irakissa
Aivan Isis-järjestön kalifaatin rajalla on vähemmistöuskonto jesidien pyhä kaupunki. Isis vainoaa jesidejä, joita se pitää saatananpalvojina. HS tutustui riikinkukkoenkelin palvojien salaperäisiin rituaaleihin Pohjois-Irakin Lalishissa.

Kiviseinälle kaarioven kupeeseen on veistetty musta käärmeen kohokuva.

Pyhiinvaeltaja toisensa perään astuu käärmekuvan eteen ja antaa sille hellän suudelman. Sitten he astuvat ovesta sisään jesidien temppeliin.

Fakta

Jesidismiin ei voi kääntyä

 Jesidit ovat kurdikansaan kuuluva uskonnollinen vähemmistö. Heitä arvioidaan olevan maailmassa noin 700 000, joista valtaosa asuu Irakissa.

 Euroopassa on merkittävät jesidivähemmistöt Saksassa ja Ruotsissa.

 Uskontoon on sekoittunut vuosituhansien varrella vaikutteita muinaisista persialaisista uskonnoista kuten zarathustralaisuudesta sekä myös juutalaisuudesta, kristinuskosta ja islamista.

 Irakissa jesidit ovat olleet kautta aikain syrjitty vähemmistö.

 Jesidismiin ei voi kääntyä. He saavat avioitua vain toisten jesidien kanssa.

Suudelma käärmeelle? Eikö käärmeen pitänyt olla paholaisen ilmentymä?

Näin opettavat ainakin juutalaisuus, kristinusko ja islam pyhissä kirjoissaan. Luomiskertomuksen mukaan itse saatana luikerteli käärmeen hahmossa paratiisiin ja viekoitteli ihmisen syntiinlankeemukseen.

"Olemme kiitollisia käärmeelle", sanoo opas Peshkaft Tariq Shukri jesidien pyhässä kaupungissa Lalishissa Pohjois-Irakissa.

Shukri valottaa jesidien käärmerakkautta kertomalla tarinan vedenpaisumuksesta, joka tapahtui tuhansia vuosia sitten.

Myytin mukaan Nooa-niminen mies rakensi juuri näillä vuoristoseuduilla arkin, johon hän keräsi ihmisiä ja eläimiä pelastaakseen heidät tulvalta.

Laivan pohjaan tuli kuitenkin reikä ja se uhkasi upota.

Nooa pyysi apua kaikilta laivassa olevilta eläimiltä, mutta mikään niistä ei osannut auttaa. Lopulta käärme luikerteli reikään ja tulppasi vuodon.

"Käärme siis pelasti koko luomakunnan", Shukri sanoo.

Kaisa Rautaheimo HS
Zamzam-lähteen haltija Khairya Shamsan kastaa Amsha Alyaksen ja tämän pojan pyhällä lähdevedellä. Sama suku on toiminut lähteenhaltijana satojen vuosien ajan.
Zamzam-lähteen haltija Khairya Shamsan kastaa Amsha Alyaksen ja tämän pojan pyhällä lähdevedellä. Sama suku on toiminut lähteenhaltijana satojen vuosien ajan.

Käärmeen pyhittäminen on vain yksi niistä omalaatuisista tavoista, joiden vuoksi Irakin uskonnollinen vähemmistö jesidit on vuosisatojen ajan leimattu saatananpalvojiksi.

Irakin, Turkin ja Kaukasian vuoristoseuduilla elävät jesidit ovat joutuneet maksamaan leimaamisesta raskaan hinnan. He laskevat joutuneensa historian varrella kansanmurhan uhriksi yhteensä 72 kertaa.

Parhaillaan eletään kansanmurhaa numero 73.

Vuosi sitten elokuussa jihadistijärjestö Isisin terroristit iskivät jesidikyliin Pohjois-Irakissa. Isis murhasi ainakin kaksituhatta jesidiä, sieppasi heistä yli viisituhatta ja raiskasi yli tuhat jesidinaista. Siepatut käännytettiin pakolla islamiin. Naiset myytiin orjiksi Isisin terroristeille.

Isis perusteli pimeää tekoaan jesidien pakanallisuudella. Tukea haettiin historiasta – näin on tehty jesideille ennenkin.

Tällä kertaa jesidejä uhkaava kansanmurha nousi kuitenkin otsikoihin.

Kaisa Rautaheimo HS
Monet jesidit saapuivat Lalishiin perjantaina viettämän vapaapäivää. Lalish on jesidien hengellisen elämän keskus ja myös turvapaikka, minne he ovat paenneet vainokausien aikana.
Monet jesidit saapuivat Lalishiin perjantaina viettämän vapaapäivää. Lalish on jesidien hengellisen elämän keskus ja myös turvapaikka, minne he ovat paenneet vainokausien aikana.

"Jesidien kansanmurha todisti maailmalle, ettei Isis ole uhka vain jesideille vaan ylipäänsä ihmisyydelle", sanoo jesidien konferenssiin Lalishiin saapunut jesidismin asiantuntija, professori Mamou F. Othman. Hän on itsekin jesidi.

Syyskuisena perjantaina Lalish kylpee auringonvalossa, joka välkehtii pyhien oliivipuiden oksistojen läpi. Temppelikylän kujat ovat täyttyneet hymyilevistä jesideistä. Moni heistä toivottelee vierailijat tervetulleiksi.

Isisin perustaman kalifaatin rajalle on Lalishista matkaa alle neljäkymmentä kilometriä.

Osa jesideistä on saapunut Lalishiin pyhiinvaellusmatkalle, osa viettämään vapaapäiväänsä.

Lalishia on kutsuttu jesidiuskon pyhäksi ja salaiseksi mikrokosmokseksi. Jokaisen jesidin odotetaan tekevän ainakin kerran elämässään pyhiinvaellusmatkan Lalishiin, jonne on haudattu 1100-luvulla elänyt jesidismin uudistaja, Sheikh Adi ibn Musafiri.

Kaisa Rautaheimo HS
Jesidien pyhiinvaelluskohde Lalish sijaitsee vehreässä laaksossa Pohjois-Irakissa. Jesidien mukaan riikinkukkoenkeli laskeutui maan päälle juuri Lalishissa.
Jesidien pyhiinvaelluskohde Lalish sijaitsee vehreässä laaksossa Pohjois-Irakissa. Jesidien mukaan riikinkukkoenkeli laskeutui maan päälle juuri Lalishissa.

Pyhiinvaellus huipentuu rituaalikierrokseen temppelirakennuksen kammioissa. Jesidit ottavat vastaan kasteen kahdesta Lalishin pyhästä lähteestä. He suutelevat käärmettä temppelin suuaukolla ja kiertävät kolmesti Sheikh Adin haudan.

Ystävällisesti hymyilevien kasvojen takaa paljastuu traagisia ihmiskohtaloita. Zamzamiksi kutsutun pyhän lähteen luona istuu nuori nainen lapsi sylissään. Hänen kasvonpiirteissään on jotakin tuttua.

Nainen on Amsha Alyas, 20-vuotias jesidinainen.

Vuosi sitten Alyasista tuli maailmankuulu, kun hänen tarinansa ja kuvansa levisivät kansainvälisessä mediassa. Alyas oli ensimmäisiä jesidinaisia, jotka onnistuivat pakenemaan Isisin orjakauppiaiden kynsistä.

Isis oli tappanut Alyaksen aviomiehen hyökkäyksessä jesidikylään elokuussa 2014. Raskaana oleva Alyas vietiin lapsensa kanssa vankeuteen Mosuliin – miljoonakaupunkiin, jonka Isis oli vallannut kesäkuussa.

Orjakauppias piti Alyasta ja kymmeniä muita jesidinaisia vankeudessa asuinhuoneistossa. Monet naisista tekivät itsemurhan hirttäytymällä huiviinsa.

Kuukauden vankeuden jälkeen Alyas onnistui yöllä murtamaan lukitun oven ja pakenemaan talosta lapsi kainalossaan. Ystävälliset mosulilaiset auttoivat hänet ulos kaupungista.

Alyas on kääriytynyt tummanruskeaan suruvaatteeseen. Pyhän lähteen haltija Khairya Shamsan ripottelee Alyaksen ja hänen lapsensa Dlbrinin päälle kastevettä.

"Kun otan kasteen, tunnen itseni siunatuksi. Tunnen itseni vahvasti jesidiksi", Alyas sanoo.

Vaikka Alyaksesta tehtiin mediassa jesidien kasvot, hänet unohdettiin pian. Hän kertoo asuvansa nyt veljiensä luona. Veljet elättävät häntä ja hänen kahta lastaan.

Onneksi Alyasta hoidetaan muullakin kuin Zamzamin lähdevedellä. Saksalainen avustusjärjestö lennättää hänet pian kahdeksi viikoksi Saksaan, missä hän saa terapiaa psyykkisiin traumoihinsa.

Mikä saa Isisin vihaamaan jesidejä niin paljon, että miehet murhataan ja naiset orjuutetaan?

Isis väittää, etteivät jesidit tunne Jumalaa.

Se ei ole totta.

Jesidismi on yksi Lähi-idän vanhimmista yksijumalaisista uskonnoista. Se on imenyt vuosituhansien varrella vaikutteita muinaisista persialaisista luonnonuskonnoista.

Jesidit rukoilevat auringon suuntaan. He palvovat rituaaleissaan luonnonelementtejä: maata, tulta, vettä ja ilmaa.

Uskonto uudistui 1100-luvulla, kun Sheikh Adi toi siihen vaikutteita islamista ja kristinuskosta. Jesidit uskovat yhä esimerkiksi sielunvaellukseen, mutta toisaalta he uskovat myös taivaaseen ja helvettiin.

Jesidien mukaan on olemassa yksi luojajumala, joka on sittemmin jättänyt luomakunnan seitsemän pyhän olennon tai enkelin huomaan.

Tärkein enkeleistä on Malak Taus, riikinkukkoenkeli.

Ongelma on siinä, että Lähi-idän muiden uskontojen perinteissä riikinkukkoenkeli on yhdistetty langenneeseen enkeliin, saatanaan.

Jesidien mukaan kyseessä on karmea väärinkäsitys. Itse asiassa jesidit eivät usko lainkaan saatanan kaltaisen, puhdasta pahuutta edustavan mustan enkelin olemassaoloon.

"Ei ole loogista, että Jumala olisi luonut saatanan kaltaisen mahdin, joka kykenee vastustamaan itseään Jumalaa", professori Othman muotoilee.

"Me uskomme, että hyvä ja paha ovat molemmat yhtä ja samaa voimaa, joka on Jumala."

Professori Othmanin mukaan suhtautuminen jesideihin on kaiken kaikkiaan muuttunut Irakissa parempaan suuntaan.

Enää harvat muslimit haluavat pakkokäännyttää jesidit muslimeiksi. Kristittyjen tekemä lähetystyökin on alkanut hiipua. Uudet sukupolvet pitävät uskontoa yhä enemmän yksityisasiana, hän sanoo.

Sitten tuli vuosi 2014 ja Isis.

Kaisa Rautaheimo HS
Jesidityttö saapui sisartensa kanssa pyhiinvaellusmatkalle Lalishiin. Jokainen jesidi pyrkii tekemään edes kerran elämässään matkan pyhimpään kaupunkiin.
Jesidityttö saapui sisartensa kanssa pyhiinvaellusmatkalle Lalishiin. Jokainen jesidi pyrkii tekemään edes kerran elämässään matkan pyhimpään kaupunkiin.

Jos jesidit eivät usko pahuuden enkeliin, miten he selittävät Isisin lähes paholaismaisen julmuuden jesidejä ja muita vääräuskoisina pitämiään kohtaan?

"Ensinnäkään emme pidä Isisiä uskonnollisena vaan ennemminkin poliittisena ilmiönä", Othman sanoo.

"Isisin perustajat ovat joukko ääriajattelijoita, jotka halusivat itselleen oman valtion. He iskivät jesidien kimppuun, koska olemme heikoin saalis."

Jumala on yksi, ja hänestä on lähtöisin sekä hyvyys että pahuus, Othman toistaa jesidien uskonoppia.

Luomakunnasta huolehtimisen tehtäväkseen saanut riikinkukkoenkeli jakaa hänkin ihmisille onnea siinä missä epäonneakin, eikä ihmisen tehtävä ole kyseenalaistaa hänen edesottamuksiaan.

Ihminen on Jumalan ja riikinkukkoenkelin kuvajainen, Othman jatkaa. Hyvä ja paha ovat jokaisen ihmisen sisällä.

"Ne elävät rinnakkain ihmisen psyykessä. Aivan niin kuin luonnossa valo ja pimeys käyvät jatkuvaa kamppailua."

Ilta on laskeutumassa Lalishin laaksoon. Opas Shukri kertoo, että auringon laskettua temppelissä sytytetään 366 kynttilää.

Kynttilät ovat jesidineitsyiden valmistamia ja niitä on yhtä paljon kuin jesidien laskutavan mukaan on päiviä vuodessa.

Syyriassa Isis on jo tuhonnut monia muinaisia temppeleitä, jotka on rakennettu ennen islamin syntyä.

Miten käy lopulta Lalishin?

Jos jesideiltä kysytään, kohtalo on riikinkukkoenkelin käsissä.

Jukka Huusko HS
Lalish

Oikaisu 10.10. 2015 kello 9.20: Yhdessä kuvatekstissä pyhiinvaellusmatkalle tullutta jesidityttöä väitettiin pojaksi. Kuvateksti on korjattu.

Kaisa Rautaheimo HS
Jesidimies suutelee ovenkarmia ennen astumista temppeliin, jonne on 1100-luvulla haudattu jesidisimin uudistaja Sheikh Adi.
Jesidimies suutelee ovenkarmia ennen astumista temppeliin, jonne on 1100-luvulla haudattu jesidisimin uudistaja Sheikh Adi.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat