Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pikkupuolue sekoitti Ruotsin politiikan – "Uusintavaaleja ei voi sulkea pois"

Kristillisdemokraatit sekoitti Ruotsin politiikan. Puolue päätti irtisanoutua niin sanotusta joulukuun sovusta.

Ulkomaat
 
Per Groth / TT
28-vuotias kristillisdemokraattien puoluejohtaja Ebba Busch Thor ei tukenut joulukuun sovusta luopumista, mutta puoluekokous äänesti kuitenkin toisin.
28-vuotias kristillisdemokraattien puoluejohtaja Ebba Busch Thor ei tukenut joulukuun sovusta luopumista, mutta puoluekokous äänesti kuitenkin toisin. Kuva: Per Groth / TT

Ruotsin kristillisdemokraattinen puolue on joukko, jolla ei yleisesti ottaen ole sen suurempaa merkitystä.

Puoluetta kannattaa nelisen prosenttia ruotsalaisista. Se ajaa konservatiivista linjaa ja perinteisiä perhearvoja, joilla on arvoliberaalissa Ruotsissa hyvin rajallinen kaikupohja.

Fakta

Joulukuun sopu eristi ruotsidemokraatit

 Ruotsin hallitus ja porvarioppositio sopivat viime joulukuussa, että ne hyväksyvät kulloisenkin hallituksen budjetin valtiopäivillä. Sopu esti uusintavaalit Ruotsissa.

 Sopu solmittiin, jotta maahanmuuttovastaiset ruotsidemokraatit kyettäisiin pitämään poliittisen vaikutusvallan ulkopuolella valtiopäivien vaa'ankieliasemasta huolimatta.

 Ruotsidemokraatit oli sitä ennen kaatanut vähemmistöhallituksen budjetin protestina eristämistä vastaan.

Perjantaina kristillisdemokraatit sai silti roolin koko Ruotsin politiikan sekoittajana.

Tuoreen puoluejohtajan Ebba Busch Thorin luotsaama puolue päätti näet puoluekokouksessaan, että se irtautuu niin sanotusta joulukuun sovusta.

Puolueen linjaus tarkoittaa, että vain vuoden kuoppaisen hallitustaipaleen jälkeen pääministeri Stefan Löfvenin punavihreällä hallituksella on jälleen edessään hyvin epävarma aika.

Joulukuun sopu solmittiin viime joulukuun 27. päivänä, sen jälkeen kun Ruotsi oli ajautunut poliittiseen kriisiin epäselvän vaalituloksen seurauksena.

Löfven uhkasi jo uusintavaaleilla, mutta ne vältettiin, kun ratkaisu löytyi muun maan istuessa joulupöytiensä ympärillä.

Sovulla vähemmistöhallitus ja oppositio maahanmuuttovastaisia ruotsidemokraatteja lukuun ottamatta takasivat yksinkertaistaen toisilleen, että ne antavat kulloisenkin hallituksen budjetin mennä läpi valtiopäivillä.

Näin haluttiin tehdä, jotta kannatustaan kasvattaneet ruotsidemokraatit kyettiin pitämään poliittisen vaikutusvallan ulkopuolella valtiopäivien vaa'ankieliasemasta huolimatta.

Ruotsidemokraatit oli tätä ennen kaatanut hallituksen budjetin, mikä oli hallituskriisin ja uusintavaalien uhan taustalla.

Joulukuun sopu takasi, että Ruotsia voidaan hallita vähemmistöhallituksella. Sen oli määrä jatkua vuoteen 2022 saakka, mutta nyt se kuoli ennen yksivuotisjuhliaan, kun myös muut porvaripuolueet julistivat sen kuolleeksi perjantaina.

Sopua on arvosteltu rankasti porvarioppositiossa, koska oppositio luopui sillä vapaaehtoisesti osasta valtaansa.

Seuraava kysymys on, mitä uusi tilanne tarkoittaa hallituksen kannalta. Välitöntä kriisiä ei liene odotettavissa.

"Tilanne on hyvin epäselvä. Mutta jos kukaan ei nyt tee mitään yllättävää, voi nykyinen tilanne jatkua", sanoi Göteborgin yliopiston valtio-opin professori Ulf Bjereld lauantaina.

Viime syksyn kaltainen budjettikaaos on periaatteessa mahdollinen, mutta ei ainakaan heti todennäköisin vaihtoehdoista.

Porvaripuolueet ovat jo jättäneet omat syksyn budjettiesityksensä, ja ne ovat kertoneet äänestävänsä niitä. Jos puolueet myös tekevät näin, on hallituksen budjetilla suurin tuki, mikä riittää läpimenoon Ruotsissa.

Viime vuonna ero oli, että porvareilla oli yhteinen budjettiesitys. Se voitti hallituksen linjan, kun ruotsidemokraatit päätti äänestää porvareiden rinnalla.

Pääministeri Löfven kutsui lauantaina lehdistötilaisuudessa kristillisdemokraattien toimintaa "sanoinkuvaamattoman vastuuttomaksi". Hän silti totesi, ettei itse usko sovun murtumisella olevan välittömiä seurauksia tämän syksyn budjetin kannalta.

Suurempi kysymys on, mikä on hallituksen tulevaisuus, jollei budjettivalta enää ole varma esimerkiksi ensi vuonna.

Periaatteessa Löfvenin olisi mahdollista koettaa neuvotella uusi blokkirajat ylittävä hallituspohja tai julistaa uusintavaalit.

Porvaripuolueissa linja on toistaiseksi ollut, että kaaos halutaan välttää eikä ruotsidemokraateilta haluta ottaa tukea.

"Uusintavaaleja ei voi sulkea pois, mutta ensi sijassa valtiopäiväpuolueiden on kannettava vastuu tilanteesta", kirjoitti kansanpuolueen puheenjohtaja Jan Björklund verkkosivuillaan.

Löfven sivuutti lauantaina kysymykset uusintavaaleista. Hän korosti, kuten ennenkin, blokkirajat ylittävän yhteistyön tarpeellisuutta.

Uusintavaalien suuri riski perinteisille puolueille olisi, että ruotsidemokraatit on kasvattanut selvästi kannatustaan. Vaaleissa se olisikin luultavasti suurin voittaja.

Elina Kervinen HS
Tukholma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat