Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kulkue muuttui verilöylyksi

Pommi-isku mielenosoitukseen Turkin pääkaupungissa Ankarassa tappoi ainakin 95 ihmistä

Ulkomaat
 
Ankaran pommi ajoi rautatieaseman kaaokseen
Ankaran pommi ajoi rautatieaseman kaaokseen
Turkin pääkaupungin Ankaran rautatieasemalla räjähti pommi lauantaina. Kymmenien pelätään kuolleen. Silminnäkijän video kuvaa kaaosta räjähdyksen jälkeen. Toimittaja: Esa Juntunen HS, kuva: Reuters.

Lauantaiaamuna Turkin pääkaupungissa Ankarassa ihmiset valmistautuivat laulaen mielenilmaukseen sotaa ja väkivaltaa vastaan. Sekunteja myöhemmin kamara täyttyi ruumiista, kun kaksi voimakasta pommia räjähti väkijoukon keskellä.

Turkin pääministerin kanslian mukaan kuolleita on 95 ja sairaalahoidossa on yhä lähes 250 ihmistä, kertoi uutistoimisto Reuters myöhään lauantai-iltana.
Marssiin osallistuneen oppositiopuolue HDP:n mukaan kuolleita oli ainakin 97.

Turkin turvallisuusviranomaisten mukaan muutaman sekunnin välein tapahtuneet räjähdykset olivat itsemurhapommeja. Mikään taho ei lauantaina ilmoittautunut iskujen tekijäksi.

"Kuulin yhden suuren räjähdyksen ja suojasin itseäni lasinsirpaleilta. Heti perään tuli toinen", kertoi aseman lehtikioskissa työskentelevä Serdar, 37, uutistoimisto Reutersille.

"Kuului huutoa ja itkua, ja pysyttelin sanomalehtien alla. Saatoin haistaa palaneen lihan."

Turkin pääministeri Ahmet Davutoglu julisti maahan kolmen päivän suruajan.

"Pommi-iskut loukkaavat Turkin yhtenäisyyttä, demokratiaa ja vakautta", hän sanoi iltapäivällä televisiopuheessaan.

Lauantain isku oli pahin sitten viime heinäkuun, jolloin pommi tappoi yli 30 nuorta vasemmistoaktivistia Suruçin kaupungissa Syyrian rajan lähistöllä.

Tuolloin veriteosta syytettiin jihadistijärjestö Isisin turkkilaista itsemurhapommittajaa.

"Tähänastisten tietojen perusteella tapaus vaikuttaa samankaltaiselta", sanoi Ulkopoliittisen instituutin tutkija Toni Alaranta.

Rauhanmarssilla oli tarkoitus osoittaa mieltä Turkin hallituksen ja aseellisen kurdijärjestön PKK:n välisiä taisteluita vastaan. Osallistujien joukossa oli kansalaisjärjestöjä, ammattiliittoja ja kurdimyönteisen vasemmistopuolue HDP:n jäseniä. Marssille odotettiin yli 100 000:ta osallistujaa.

"Marssin iskulauseissa vastustettiin PKK:n terroria ja väkivallan kierrettä mutta myös hallitusta", kertoi Suomen Turkin-suurlähettiläs Nina Vaskunlahti. Vastaavia marsseja on järjestetty viime aikoina myös muissa Turkin kaupungeissa.

"Niitäkin on häiritty, mutta tämä on ensimmäinen marssi, joka on päättynyt näin järkyttävällä tavalla. Muilla marsseilla häiriköintiä ovat tehneet lähinnä joidenkin äärikansallisten puolueiden nuoriso-osastot", Vaskunlahti sanoi.

Turkin väkivaltaisuudet ovat yltyneet siitä lähtien, kun Turkki aloitti heinäkuussa sotilasoperaatiot Irakissa ja Syyriassa. Turkki hyökkäsi Isisin asemiin, mutta sitäkin voimakkaammin PKK:ta vastaan. Turkin armeijan ja PKK:n välinen tulitauko romuttui.

Turkin hallituksen ja kurdien välejä on jo pidempään hiertänyt Turkin lepsu suhtautuminen rajan takana Syyriassa ja Irakissa toimivaan Isisiin, jota vastaan kurdijoukot ovat taistelleet jo pitkään.

Tilanne muuttui räjähdysherkäksi, kun Turkkia lähes koko 2000-luvun itsevaltaisesti hallinnut islamistipuolue AKP ei saanut enemmistöä kesäkuun parlamenttivaaleissa. Yksi syy tähän oli HDP:n yllättävä menestys. Puolue sai 13 prosentin kannatuksen ja tuekseen liberaaleja turkkilaispuolueita.

Tässä tilanteessa koalitiohallitusta ei saatu kasaan, joten vaalit on määrä uusia 1. marraskuuta.

Ainakin ensimmäinen lauantain räjähdyksistä sattui HDP:n marssijoiden kohdalla, ja puolue sanoi olleensa iskun pääkohteena.

Kaikki viittaa siihen, että isku oli huolella suunniteltu ja kohde tarkoin valittu, Alaranta arvioi. Veriteon tavoitteena oli lietsoa pelkoa ja manipuloida poliittista asetelmaa.

"On moneen kertaan nähty, että ulkopolitiikka ja suhtautuminen lähialueiden jihadistiryhmiin olisi hyvin erilaista, jos mikä tahansa muu puolue pääsisi valtaan."

Marraskuun vaalit eivät välttämättä muuta tilannetta suuresti suuntaan tai toiseen, sillä mielipidemittaukset povaavat pitkälti samankaltaista tulosta kuin kesän vaaleissa.

"Selvää on, että iskujen myötä tilanne kärjistyy entisestään."

Positiivisena merkkinä PKK tosin ilmoitti lauantaina keskeyttävänsä hyökkäystoimet vaaleihin saakka. Järjestö sanoi kuitenkin vastaavansa, jos sitä vastaan isketään.

Pahimmassa tapauksessa Ankaran isku saa pian jatkoa, sillä Isisin lähettämiä tai inspiroimia ääri-islamisteja voi lymytä Turkissa kymmeniä tai jopa satoja, Alaranta sanoi.

Tumay Berkin Reuters
Ihmiset kantoivat haavoittuneita hoitoon Ankarassa lauantaina tapahtuneen pommi-iskun jälkeen. Ainakin 95 ihmistä kuoli ja selvästi yli 200 loukkaantui rauhanmarssiin kohdistetussa pommi-iskussa Ankaran päärautatieaseman edustalla.
Ihmiset kantoivat haavoittuneita hoitoon Ankarassa lauantaina tapahtuneen pommi-iskun jälkeen. Ainakin 95 ihmistä kuoli ja selvästi yli 200 loukkaantui rauhanmarssiin kohdistetussa pommi-iskussa Ankaran päärautatieaseman edustalla.
Osman Orsal Reuters
Ihmiset osoittivat mieltään lauantaina Turkin pääkaupungin Ankaran päärautatieaseman edustalla tapahtuneita pommi-iskuja vastaan.
Ihmiset osoittivat mieltään lauantaina Turkin pääkaupungin Ankaran päärautatieaseman edustalla tapahtuneita pommi-iskuja vastaan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat