Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Diktaattorin puolue juhli näyttävästi

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un vakuutti valmiutta mihin tahansa sotaan

Ulkomaat
 
HS:n toimittaja Pohjois-Koreassa: ”Enemmän tai vähemmän vapaaehtoiset siviilit marssitettiin aukiolle”
HS:n toimittaja Pohjois-Koreassa: ”Enemmän tai vähemmän vapaaehtoiset siviilit marssitettiin aukiolle”
Pohjois-Korean työväenpuolueen perustamisesta on kulunut 70 vuotta. HS:n Pekingin-kirjeenvaihtaja Mikko Paakkanen seurasi Pohjois-Korean mahtipontista paraatia paikan päällä Pjongjangissa lauantaina. Kuvamateriaali: Reuters

Pohjois-Korean pääkaupungissa Pjongjangissa valkenee aamu. Sataa. On sumua. Ei ole hyvä paraati-ilma.

Paraatin piti ennakkotietojen mukaan alkaa aamulla, mutta tiukasti hallitussa diktatuurissa ei ole kummoinenkaan konsti muuttaa suunnitelmaa sään takia. Ei, vaikka suunnitelma koskisi arviolta sadantuhannen ihmisen tarkasti ohjattua näytöstä.

Suunnilleen sen kokoinen väkijoukko osallistui lauantaina Pjongjangissa järjestettyyn paraatiin, jolla juhlistettiin Pohjois-Koreaa hallitsevan Korean työväenpuolueen 70-vuotispäivää.

Aamulla arvaillaan paraatin alkamisaikaa ja odotellaan. Alkaa näyttää lupaavalta, kun HS seurasi muutaman sadan tyhjän armeijan kuorma-auton pysäköintiä parijonoon Taedong-joen rantaa myötäilevälle tielle, valmiiksi kuljettamaan paraatijoukkoja.

Lopulta puolilta päivin tulee kehotus siirtyä juhlapaikalle.

Paraatia varten Pjongjangin Kim Il-sung -aukio on koristettu lipuin ja taivaalle nostetuista suurista ilmapalloista roikkuvin iskulausein. Niissä kehutaan Pohjois-Korean nykyistä ja entisiä johtajia, työväenpuoluetta sekä armeijaa.

"Kauan eläköön mahtava Korean kansanarmeija, puolueemme vallankumoukselliset asevoimat", lukee yhdessä ilmapalloista roikkuvista punaisista lakanoista.

HS seurasi paikan päällä, kun muutama tuhat sotilasta paraatiunivormuissaan marssii riveihin seisomaan asennossa. Tuhannet, punaisin ja vaaleanpunaisin kukkakimpuin varustetut siviilit täyttävät loput aukiosta, lukuun ottamatta paraatimarssille varattua väylää.

Tunnelma nousee huippuunsa samalla hetkellä, kun Pohjois-Korean diktaattori Kim Jong-un saapuu korkealla kansan yläpuolella olevaan katsomoon. Kaikki osoittavat innokkaasti suosiotaan.

Kim pitää puheen. Hän ylistää muiden muassa isäänsä Kim Jong-iliä ja Pohjois-Korean sotien veteraaneja. Puolueella on käytössään sellaiset vallankumoukselliset aseet, että Pohjois-Korea on valmis mihin tahansa sotaan Yhdysvaltojen imperialisteja vastaan, Kim sanoo, viitaten ilmeisesti Pohjois-Korean ydinaseeseen.

Kim kertoo alamaisilleen myös, että hiljattain rakennettu Paektu-vuoren Sankarinuorison vesivoimalaitos rakennettiin puolueen merkkipäivän kunniaksi. Sivutuotteena voimala saattaa myös pieneltä osalta helpottaa Pohjois-Korean ainaista sähköpulaa, mutta tätä johtaja ei puheessaan mainitse.

Varsinainen paraati alkaa historiallisten joukko-osastojen ohimarssilla, jossa marssii Korean sodan aikaiseen varustukseen puettuja nuoria sotilaita. Myöhemmin tulevat panssarivaunutkin näyttävät vanhoilta, vaikka ne kuuluvat aktiivipalveluksessa oleville joukko-osastoille.

Lopulta tulevat ohjukset. Mukana on myös pitkän matkan ohjuksia, ja tällä kertaa Pohjois-Korealle näytti riittäneen niiden esittely laveteilla. Aiemmin oli arveltu, että se saattaisi juhlapäivän kunniaksi myös koelaukaista pitkän matkan ohjuksen.

Joukot marssivat reippaasti ja yhtä jalkaa, rivistö toisensa jälkeen. Kun valtava väkijoukko marsii yhtenä kokonaisuutena, yksilöitä ei ole. On vain puolue ja sen armeija.

Sellaista kuvaa Pohjois-Korea haluaa paraatillaan luoda ainakin omalle väestölle. Tätä alleviivataan vielä marssittamalla sotilaiden jälkeen rivistö toisensa jälkeen siviilejä, jotka osoittavat suosiota Kim Jong-unin suuntaan.

Paraatin jälkeen siviilien marssiin osallistuneet poistuvat aukiolta hyvässä järjestyksessä.

"Tämä tapahtuma oli erittäin tärkeä, koska sain nähdä johtajamme omin silmin" sanoo yksi heistä, 35-vuotias pjongjangilainen Kim Yong-hui HS:lle.

Hän kertoo olevansa työväenpuolueen jäsen. Kim sanoo myös kerran päässeensä samaan valokuvaan Kim Jong-unin kanssa. Se tapahtui, kun johtaja kävi katsastamassa Pjongjangiin pari vuotta sitten noussutta tornitaloa. Pohjois-Koreassa johtajan kanssa kuvatuksi tulemista pidetään erittäin suurena kunniana.

Kim Yong-hui oli mukana paraatissa jo neljättä kertaa elämässään. Ri Yong-ju, 24, sen sijaan oli ensikertalainen. Hänen mielstään se oli suuri kunnia.

"Minulla on nyt syvä tunnetila tehdä asioita johtajamme hyväksi", Ri sanoo.

HS valitsi haastatellut satunnaisesti marssijoiden joukosta, ja he puhuivat täysin vapaaehtoisesti. Lausuntojen sisältöön saattoi vaikuttaa Pohjois-Korean poliittinen todellisuus, jossa puolueen ylistämättä jättämistä ei katsota hyvällä. Moni marssija myös kieltäytyi haastattelusta.

Mikko Paakkanen
Pjongjang

James Pearson Reuters
Tuhannet armeijan sotilaat osallistuivat Pjongjangissa perjantaina järjestettyyn työväenpuolueen 70-vuotispäivän paraatiin.
Tuhannet armeijan sotilaat osallistuivat Pjongjangissa perjantaina järjestettyyn työväenpuolueen 70-vuotispäivän paraatiin.
Mikko Paakkanen HS
Kim Yong-hui
Kim Yong-hui
Pohjois-Korean paraati oli sotapropagandan juhlaa
Pohjois-Korean paraati oli sotapropagandan juhlaa
Pohjois-Korea juhli lauantaina 70-vuotiasta työväenpuoluettaan. Diktaattorijohtoisen rutiköyhän maan paraati oli asevoimien pullistelua. Toimittaja: Esa Juntunen HS, kuva: Reuters/KRT
Pohjois-Korea oli sodan seuraus - opi maa kahdessa minuutissa
Pohjois-Korea oli sodan seuraus - opi maa kahdessa minuutissa
Koreaa miehittäneiden japanilaisten hävittyä toisessa maailmansodassa Neuvostoliitto ja Yhdysvallat jakoivat maan omiin etupiireihinsä. Pohjois-Koreaa hallitsi Neuvostoliitto, etelää amerikkalaiset. HSTV kertoo Pohjois-Korean historian pähkinänkuoressa. Toimittaja: Petteri Tuohinen HS, leikkaus: Esa Juntunen HS, kuva: Reuters.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat