Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

USA tarjoaa rahaa korvaukseksi iskusta

Lääkärit ilman rajoja -järjestö arvostelee Yhdysvaltojen reaktioita sairaalaan pommittamiseen

Ulkomaat
 

Runsas viikko sen jälkeen, kun ilmaisku tuhosi Lääkärit ilman rajoja järjestön (MSF) sairaalaan Afganistanissa, tapauksesta on uhrilukua myöten paljon selvittämättä. MSF syyttää Yhdysvaltoja epäjohdonmukaisesta suhtautumisesta iskuun.

Yhdysvaltain ohjus osui MSF:n sairaalaan Kunduzin kaupungissa lauantaina viikko sitten. Iskussa kuoli 22 ihmistä. Heistä 12 oli MSF:n henkilökuntaa ja loput potilaita. Järjestö tuomitsi iskun sotarikoksena.

Tästä on kyse

 Yhdysvaltojen ilmaisku osui Lääkärit ilman rajoja -järjestön (MSF) sairaalaan Afganistanin Kunduzissa viikko sitten lauantaina.

 Iskussa kuoli 22 ihmistä, joista 12 oli MSF:n henkilökuntaa. Sunnuntaina 33 ihmistä oli yhä kateissa.

 Yhdysvallat, Nato ja Afganistanin hallitus tutkivat tapausta.

Yhdysvallat lupasi lauantaina korvauksia uhrien omaisille ja kertoi maksavansa myös sairaalan korjauksesta Kunduzissa. "Puolustusministeriön mielestä on tärkeä keskittyä tämän traagisen tapahtuman seurauksiin", ministeriö sanoi tiedotteessa.

Amerikkalaiset eivät kuitenkaan muistaneet, että MSF ei ota vastaan rahaa valtioilta, sanoo MSF:n Ruotsin-konttorin puheenjohtajan Katrin Kisswani.

"Jotta voisimme pysyä puolueettomina, kieltäydymme valtioiden tuesta konfliktien koettelemissa maissa", hän perustelee.

Iskun jälkeinen viikko on ollut kiireinen MSF:lle. Jälkipuinti on vienyt paljon aikaa järjestön työntekijöiltä Ruotsissa asti.

Tapahtuneen jälkeen 33 ihmisen kohtalosta ei vieläkään ole tietoa. Kadonneista työntekijöistä ja potilaista suuren osan tiedetään olleen paikalla iskun aikana.

Kisswani pitää hyvin mahdollisena, että paikan päältä löytyy enemmän ruumiita ja uhriluku voi vielä nousta merkittävästi.

"Selvinneet ovat kertoneet minulle paostaan palavasta sairaalasta. Liikuntakyvyttömiä potilaita jäi sänkyihin ja he paloivat sisälle. Sinne on myös voinut jäädä henkilökuntaa."

Akuuttivastaanotto ja leikkaussalit tuhoutuivat täysin, mutta aikaa alueen tarkempaan tutkimiseen ei jäänyt. Ensin kaikkia haavoittuneita oli autettava mahdollisuuksien mukaan, sitten taisteluiden runtelemasta Kunduzista oli lähdettävä ripeästi.

Yhteenotot Taleban-liikeen ja Naton tukemien hallitusjoukkojen välillä ovat jatkuneet kiivaina sen jälkeen, kun Taleban kaksi viikkoa sitten valtasi Kunduzin. Muutkin avustusjärjestöt ovat joutuneet jättämään kaupungin.

Arviolta jopa miljoona ihmistä oli riippuvaisia MSF:stä, jolla oli ainoa sotavammoja hoitava sairaala Kunduzin provinssissa.

"Raporttimme kertovat suurenevasta määrästä ihmisiä, jotka ovat hoidon tarpeessa. Heitä emme nyt pysty auttamaan."

Toinen osa MSF:n selvityksistä koskee järjestön tulevaisuutta Afganistanissa. MSF on ollut maassa vuodesta 1980, mutta 2004 se päätti vetäytyä tilapäisesti, kun viisi sen työntekijää ammuttiin maan luoteisosassa.

Afganistan on täysin riippuvainen kansainvälisten järjestöjen sairaanhoidosta, mutta avustusjärjestöt eivät enää ole suojassa miltään osapuolelta. Vuodesta 2005 MSF:ssä työskennellyt Kisswani on huomannut muutoksen selvästi.

"Päivitämme kotisivujamme yhä enemmän konflikteista, evakuoinneista ja ryöstelystä sairaaloissa. Turvallisuuskoulutuksia järjestetään paljon enemmän."

Operaatioiden keskeyttäminen koko maassa ei Kisswanin mukaan ole tällä kertaa agendalla. Toiminnan jatkaminen Kunduzissa on kuitenkin avoin.

"Kyse ei ole rakennuksen korjaamisesta, vaan siitä, pystymmekö takaamaan turvallisuutemme", hän summaa.

"Meitä tarvitaan, mutta meidän pitää olla varmoja, ettei suurvalta voi osua sairaalaamme."

Kisswani arvostelee Yhdysvaltoja ailahtelevista reaktioista. Aluksi sanottiin, että sairaalaan ehkä osui. Sitten puhuttiin sotilastermein ilmaiskun aiheuttamista "oheisvaurioista", joka käytännössä tarkoittaa siviiliuhreja. Keskiviikkona presidentti Barack Obama pyysi anteeksi järjestöltä.

Lopulta päädytään tarjoamaan taloudellista hyvitystä.

"Korvausten tarjoaminen omaisille kuvailee hyvin, miten Yhdysvallat haluaa ratkaista ongelman."

MSF:llä on tällä hetkellä yksi vaatimus: riippumaton kansainvälinen tutkinta tapahtumista. Tutkintaa tekevät nyt Yhdysvallat, Nato ja Afganistanin hallitus.

"Haluamme tietää, miten tämä oli mahdollista ja miten voimme varmistaa, ettei näin voi käydä jatkossa. Emme vain sitä, mikä meni väärin tällä kertaa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat