Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Angela Merkel joutui ensi kertaa vaikeuksiin – oma leirikin arvostelee avointa pakolaispolitiikkaa

Ulkomaat
 
Marko Djurica Reuters
Merkel-kylttiä kantaneet pakolaiset seisoivat sulun edessä Serbian ja Unkarin rajalla syyskuun lopulla.
Merkel-kylttiä kantaneet pakolaiset seisoivat sulun edessä Serbian ja Unkarin rajalla syyskuun lopulla. Kuva: Marko Djurica Reuters

Pragmaatikko, yllätyksetön, visionäärin vastakohta. Mutta turvallinen valinta.

Näin saksalaiset ovat kymmenen vuotta liittokanslerinsa Angela Merkelin nähneet. Merkel on tullut tunnetuksi johtajana, joka pyrkii pitämään kiinni hyväksi havaituista asioista.

Esimerkiksi viime vaalien kenties tärkeimmässä televisioväittelyssä Merkel ei juuri vaivautunut itseään esittelemään tai kantojaan perustelemaan.

"Tehän tunnette jo minut", hän vain sanoi. Ja niin kristillisdemokraatit voittivat liittopäivävaalit ylivoimaisesti.

Tänä syksynä saksalaiset ovat saaneet tutustua aivan uuteen Angela Merkeliin. Nyt liittokansleri puolustaa kynsin hampain pakolaispolitiikkaa, jossa Saksa ottaa pakolaisia vastaan, vaikka tilat ja auttajat alkavat olla todella kortilla.

Syksyn lentäväksi lauseeksi on tullut Merkelin useasti toistama "Wir schaffen das – me pystymme siihen".

Kovin moni on nyt vain täysin vastakkaista mieltä. Merkelin kannatus heikkeni syyskuun mittauksessa 68 prosentista 63 prosenttiin.

Der Spiegel -lehti teettää tämän mittauksen kolmen kuukauden välein.

Ärhäkin hyökkäys tuli loppuviikosta Merkelin kristillisdemokraattien sisarpuolueen puheenjohtajalta Horst Seehoferilta.

Seehofer uhkasi tehdä kantelun pakolaispolitiikasta Karlsruhen perustuslakituomioistuimeen, jos turvapaikanhakijoiden määrää ei aleta vahvasti rajoittaa.

Myös oman puolueen sisäministeri, pakolaiskriisin käytännön ylin toimeenpanija Thomas de Maizière ryhtyi poliittiseen vastaiskuun. Hän kertoi ZDF-televisiokanavan lähetyksessä, miten häntä vaivaa pakolaisten kiittämättömyys.

"Miten heillä on satoja euroja, joilla ajaa taksilla ympäri Saksaa? Ja valittavat, kun ruoka ei maistu", de Maizière listasi.

Ei kestänyt kuin pari päivää ja Angela Merkel siirsi vastuun pakolaiskriisin koordinoinnista sisäministeriöstä suoraan alaisilleen liittokanslerinvirastossa. Viimeistään silloin tuli selväksi, että sisäministerin ja kanslerin pakolaispolitiikka on erilaista.

Tukea Merkel saa – ainakin vielä – toiselta hallituskumppaniltaan demareilta.

"Se, että pakolaiset poseeraavat selfiessä Angela Merkelin kanssa, ei ole pakenemisen syy. Kyllä Syyriasta lähdetään pakoon sotaa", sanoi varakansleri Sigmar Gabriel.

Saksan politiikassa eletään vedenjakajalla, jossa näyttää olevan meneillään viiteryhmän valinta: joko rajat kiinni -linja tai Merkelin politiikka.

Silti on vaikeaa ymmärtää, miksi halki, poikki ja pinoon -poliitikkona tunnettu Merkel on toiminut pakolaiskysymyksessä toisin kuin monet hänen puolueensa konservatiivilaidan äänestäjistä toivovat.

Voiko olla niin, että Merkel on tehnyt kylmänviileän analyysinsä ja todennut, ettei Saksan hallitus olisi voinut pakolaisia etelärajoiltaan millään valtakäskyllä käännyttää?

Ehkä hän on yhdistänyt tämän analyysin niihin kristillisiin arvoihin, joista hän puhuu.

Ehkä hän on myös yhdistänyt sen hetkeen, jona Saksa voi auttaa ja näyttää, että 70 vuodessa kipeä natsimenneisyys on menneisyyttä.

Kukaan ei osaa sanoa, mitä olisi tapahtunut, jos Saksa ja Itävalta eivät olisi syyskuussa ottaneet Unkarissa Keletin asemalla epäinhimillisissä oloissa odottaneita pakolaisia vastaan.

Ylipäätään on lähes mahdotonta arvioida, kuinka paljon vähemmän pakolaisia Saksassa olisi, jos heitä ei olisi toivotettu tervetulleiksi.

Tilanne ei ole missään nimessä helppo.

Lähes kaikkialla Saksassa on liian vähän asuntoja, lääkäreitä, opettajia ja sosiaalityöntekijöitä. Kunnat ovat helisemässä talven tullessa.

Nyt Merkelin kanslerikaudelle on ratkaisevaa, kuinka nopeasti yli miljoonan tänä vuonna saapuneen tai saapuvan turvapaikanhakijan asioiden käsittely saadaan järjestettyä.

Tiina Rajamäki HS

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat