Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sardiinit katosivat kalastajien verkoista – Portugalissa väitellään kadon syistä

Kalastajat pelkäävät elinkeinonsa puolesta Portugalissa ja Espanjassa, kun arvokalan pyyntiä rajoitetaan

Ulkomaat
 
Daniel Rodrigues
Sardiinien pako säikäytti kalastajat
Sardiinien pako säikäytti kalastajat
Sardiinien määrä on romahtanut Espanjan ja Portugalin länsirannikolla. Kokeneen ammatikalastajan Mario Santosin mielestä rakas ruokakala tarvitsee kiireesti vuoden pyyntirauhan, muutoin kalat ja työt loppuvat. Toimittaja: Pilvikki Kause, kuvaus ja leikkaus: Daniel Rodrigues

Tyyni Meri -troolarin kannelta nousee maihin pettyneitä miehiä Portugalin suurimmassa kalastussatamassa Matosinhosissa. Öisen pyyntimatkan saalis on jäänyt jälleen laihaksi.

"Ei saatu sardiineita", kalastaja Mario Santos, 57, lausahtaa ykskantaan.

Sardiinit ovat Portugalin kalastusteollisuudelle olennaisen tärkeä kala, mutta parvia on yhä vaikeampi jäljittää. Samaa tuskailevat kalastajat pohjoisempana rosoisella Galician rannikolla, jossa sijaitsevat Espanjan tärkeimmät kalasatamat.

Portugalilaiset ja espanjalaiset alukset pyytävät samaa iberialaista sardiinikantaa Atlantin lähivesistä. Kanta on romahtanut niin pieneksi, että kalastus pitäisi rajoittaa vain alle kymmenekseen nykyisestä ensi vuonna, kansainväliset asiantuntijat sanovat.

Rajoitus olisi historiallisen tiukka, ja osa kalastajista valittaa sen tietävän kuoliniskua elinkeinolle. Mario Santos antaisi sen sijaan sardiineille peräti vuoden rauhoitusajan, niin pikkukalatkin ehtisivät kasvaa mittaa.

"Sardiinit ovat huvenneet viitisen vuotta jatkuvasti aina tähän päivään asti. Jos meno jatkuu, ne katoavat tykkänään meidän rannoilta. Työt loppuvat", yli kolmekymmentä vuotta maailman eri merillä ammattiaan harjoittanut Santos sanoo synkästi.

Daniel Rodrigues
Mario Santosin mukaan kalastajien työt loppuvat, jos sardiinien kanta heikkenee nykyiseen tahtiin.
Mario Santosin mukaan kalastajien työt loppuvat, jos sardiinien kanta heikkenee nykyiseen tahtiin.

Oman troolarin lastiksi saatiin sentään viime yönä vähempiarvoisia sardelleja, joita 18 hengen miehistö lappaa ja lajittelee rivakasti sinisiin muovikaukaloihin. Trukit suhaavat edestakaisin, kun ne kuskaavat sementtilaitureihin kiinnittyvien alusten tuomisia aamun huutokauppaa varten.

Myyntihallin urheilukatsomoa muistuttavilla penkkirivistöillä istuu useita espanjalaisia ostajia. He hankkivat sardelleja anjovisten valmistukseen. Mutta sardiineiden perään tulleet hermoilevat. Laatikko toisensa jälkeen lipuu liukuhihnalla, eikä yhdessäkään hohtele haviteltua herkkua.

"Tilanne on hyvin vakava säilyketehtaille sekä ihan meille tavallisille portugalilaisille. Emme pysty kuvittelemaan elämää ilman hiillostettuja sardiineita", Matosinhosissa toimivan kalasäilykeyhtiön ostopäällikkö Rui Pereira kärjistää.

Portugalilaiset ja espanjalaiset eivät ole murheineen yksin. Tyynenmeren sardiiniparvetkin ovat harventuneet hälyttävästi Yhdysvaltain länsirannikolla.

Paikallista kalastustoimintaa säätelevä neuvosto kielsi kesäkuun alussa pyynnin Kalifornian, Oregonin ja Washingtonin osavaltioissa. Kun sardiineita uiskenteli näissä vesissä arviolta 1,4 miljoonaa tonnia 2007, määrä on luhistunut vain noin sataantuhanteen tonniin, neuvosto laski.

Sardiinin ahdinko herättää levottomuutta myös siksi, että sillien heimoon kuuluvalla pullealla ja rasvaisella kalalla on tärkeä perusrooli merten ravintoketjussa. Sardiini maistuu tonnikaloille ja muille petokaloille. Sitä saalistavat myös merilinnut ja nisäkkäät kuten delfiinit, pyöriäiset, hylkeet ja valaat.

Elintärkeää ruokaa sardiinit ovat Yhdysvaltain länsirannikolla eläville merileijonanaaraille imetysaikana sekä hautoville ruskopelikaaneille, kertoo Yalen yliopiston ympäristöasioihin erikoistunut verkkolehti e360.

Joukkokuolemat ovat niittäneet merileijonien pentuja ja ruskopelikaanien poikasia. "Ruskopelikaanit ovat hylänneet pesiään, koska linnut eivät löydä tarpeeksi ruokaa poikasille", meriensuojelujärjestö Oceanan tutkija Ben Enticknap sanoi e360-lehdelle.

Yhdysvaltain merivarannoista vastaavan kansallisen NOAA-laitoksen tutkijat pelkäävät, että tänä vuonna länsirannalla syntyvistä merileijonista ainakin 70 prosenttia menehtyy sardiinien puutteeseen.

Alkuvuonna kalifornialaisille rannoille huuhtoutui yli kolmetuhatta nälkiintynyttä merileijonan pentua, mikä oli viisitoista kertaa normaalia enemmän, National Geographic lehti kertoi kesällä. Sardiinit ovat kaikonneet muualle myös Kapkaupungin edustan merivirroista Etelä-Afrikassa ja jättäneet harvinaisen afrikanpingviinin pulaan.

Liikakalastus horjuttaa valtamerien kalakantojen tasapainoa, mutta Portugalissakin eri osapuolet väittelevät, ketkä ovat pahimmat syntipukit.

"Tutkijat ovat ymmällä. Etsimme vastauksia myös ympäristön ja ilmasto-olojen muutoksista", Portugalin ilmatieteen ja merentutkimuslaitoksen IPMA:n ylijohtaja Miguel Miranda sanoo HS:lle.

Hän painottaa, ettei paikallinen sardiini ole kuolemassa sukupuuttoon. Sardiinit vaeltavat, lisääntyvät ja vähenevät merissä myös luonnollisissa sykleissä, mutta tällä kertaa tiuhat kalaparvet eivät ole palanneet Iberian niemimaan liepeille odotetussa ajassa.

Daniel Rodrigues
Atlantin sardiinikanta on huvennut ennätyksellisen pieneksi. Vähempiarvoisia sardelleja sentään riittää vielä kalastettavaksi. Manuel Feteira (oik.) valitsi sardelleja työtovereineen aamun huutokauppaan.
Atlantin sardiinikanta on huvennut ennätyksellisen pieneksi. Vähempiarvoisia sardelleja sentään riittää vielä kalastettavaksi. Manuel Feteira (oik.) valitsi sardelleja työtovereineen aamun huutokauppaan.

"Meriveden lämpötila on ollut nousussa erityisesti meidän leveysasteilla, mikä voi vaikuttaa sardiinin alamäkeen. Työtoverini perkaavat elinvoimaisiksi parviksi sardiinien totutuilla kutupaikoilla kasvaneita makrilleja ja hevosmakrilleja nähdäkseen, mitä ne ovat syöneet. Yksi teoria on lajien kilpailu", hän luettelee.

Suurenmoisiin kalansaaliisiin ei Mirandan mielestä enää milloinkaan ole paluuta. "Kalastus on kuin metsästystä, eikä mitään maanviljelyä. Meidän on löydettävä tilalle kestäviä vaihtoehtoja." Kalastuksen rajoittaminen on ainoa tapa turvata kanta, kun muita syitä ei tiedetä, hän tähdentää.

Matosinhosin kalasatamakin hiljenee tässä kuussa, jotta sardiinit saavat kutea talvella rauhassa. Sataman isompien alusten väki syyttelee pikkuveneiden miehistöä hinnaltaan moninkertaiseksi kallistuneen kalan hätätilasta.

"Isojen mielestä me kalastamme liian lähellä rantaa ja tuhoamme alamittaiset poikaset. Minusta taas espanjalaisia ja portugalilaisia kookkaita troolareita on liikaa. Osa käyttää kalastusvälineenä laittomasti räjähteitä", pikkuisen Kalastuksen raivo -veneen kippari Rolando Pereira Dias, 63, täräyttää.

Pilvikki Kause, teksti
Daniel Rodrigues, kuvat
Matosinhos

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat