Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ulos EU:sta vai ei? Miljonääreistä on kysyntää Britannian EU-kampanjoissa

EU:n vastustajilla on kaksi eri kampanjaa, kannattajilla yksi

Ulkomaat
 
Annamari Sipilä Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Lontoon-kirjeenvaihtaja.
Peter Nicholls Reuters
Stuart Rose avasi EU-myönteisen Britain Stronger in Europe -kampanjan maanantaina Lontoossa.
Stuart Rose avasi EU-myönteisen Britain Stronger in Europe -kampanjan maanantaina Lontoossa. Kuva: Peter Nicholls Reuters

Miljonääreistä ja muista anteliaista rahoittajista on kysyntää, kun Britanniassa käynnistyivät kampanjat EU-jäsenyyden puolesta ja sitä vastaan.

Maanantaina lanseerattiin Britain Stronger in Europe -kampanja, jonka kannattajat haluavat Britannian jäävän EU:hun. Kampanjan vetäjien mukaan Britannia on EU:n ansiosta vahvempi, vauraampi ja turvallisempi kuin se olisi unionin ulkopuolella.

EU-myönteistä kampanjaa vetää konservatiivipuolueen pääri ja Marks & Spencer -tavarataloketjun entinen johtaja Stuart Rose. Tukijoita on yli puoluerajojen, ja entisiä pääministerejäkin on riveissä kolme: labourin Tony Blair ja Gordon Brown sekä konservatiivien John Major.

EU-eroa ajavia kampanjoita on kaksi. EU-kielteisen Ukip-puolueen johtaja Nigel Farage käynnisti jo syyskuussa Leave.EU-kampanjan.

"Brexitiä" eli Britannian eroa EU:sta ajaa myös viime viikolla lanseerattu kampanja Vote Leave. Sillä on kyydissään EU-skeptikoita konservatiivien, labourin ja Ukip-puolueen piiristä.

Kullakin kampanjalla on myös nimekkäitä rahoittajia.

EU-myönteisessä leirissä toivotaan, että EU-kielteiset ryhmät joutuisivat keskenään riitoihin. Se voisi pelata EU-jäsenyyden puoltajien pussiin.

Britannian pääministeri David Cameron ei ole vielä ilmoittanut, milloin kansanäänestys EU-jäsenyydestä järjestetään. Aikaa on periaatteessa vuoden 2017 loppuun.

Vuoden loppupuoli on kuitenkin hankala, koska Britannia hoitaa silloin EU-puheenjohtajuutta. Lisäksi vuonna 2017 on myös Saksan vaalit ja Ranskan presidentinvaalit.

Todennäköinen EU-kansanäänestyksen ajankohta on syyskuu 2016. Aikaa on vähän, sillä Cameronin on määrä neuvotella sitä ennen Britannian jäsenyysehdot uudelleen muun EU:n kanssa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat